KPMG: ‘Nederlands zorgstelsel excelleert niet’

Ons zorgstelsel is internationaal gezien geen uitblinker. Andere landen doen het op onderdelen beter. Dat zegt Mark Britnell, voorzitter van de Global Health Practice van KPMG. Het Nederlandse zorgstelsel wordt alom geprezen vanwege het solidariteitsbeginsel en de kwaliteit van de geleverde zorg.

Uitblinkers

Toch zijn er volgens Britnell geen elementen uit het Nederlandse systeem die onderdeel zouden moeten uitmaken van “het perfecte zorgsysteem”. In een vergelijking tussen de zorgsystemen van twintig landen, scoren andere landen op onderdelen veel beter, vindt hij: ‘De wijze waarop Israël omgaat met de eerstelijnszorg past perfect in het ideale systeem. Datzelfde geldt voor de ouderenzorg in Japan, de keuzevrijheid in Frankrijk, de financiering in Zwitserland, de wijze waarop Australië omgaat met geestelijke gezondheidszorg en de manier waarop de Scandinavische landen de gezondheid bevorderen.’

Betere zorg

KPMG wil met deze analyse een bijdrage leveren aan de discussie in Nederland over betere zorg tegen lagere kosten, zegt Anna van Poucke, voorzitter van KPMG Gezondheidszorg. ‘Uit de analyse blijkt dat Nederland in Europa met een bijdrage van 12,4 procent van het bruto nationaal product op dit moment relatief gezien het meeste geld uitgeeft aan de zorg. De vraag is of een dergelijke financiële bijdrage kan worden gehandhaafd, zeker gezien het feit dat Nederland zich gecommitteerd heeft aan de eisen om het overheidstekort te beperken tot minder dan 3 drie procent van het bnp.’ Nederland doet er volgens Van Poucke goed aan te leren van de wereldwijde ervaringen en bewezen best practices in andere landen.

Lijstjes

In de Euro Health Consumer Index (EHCI), staat Nederland jaarlijks aan de top van best presterende zorgstelsels. De kritiek is echter dat deze lijst is gebaseerd op een willekeurige lijst van veertig indicatoren. Deze zouden vooral worden bepaald door het welvaartsniveau. De ranking van het Amerikaanse onderzoeksbureau Bloomberg laat een heel ander beeld zien. Op die lijst staat Nederland op nummer 40. Singapore, Hong Kong en Italië staan bovenaan. Bloomberg zet de kosten van het zorgstelsel af tegen de levensverwachting. Deze wordt echter niet alleen bepaald door de inrichting van het zorgstelsel en dat is dus weer een nadeel van de lijst.

Bron: Zorgvisie

0 reacties