Selecteer een pagina

Opgeven van buitenlands vermogen door Nederlandse residenten in Spanje

mrt 20, 2016

Vraag  van een lid in Spanje

Ik zie op de site de ernstige situatie waarin o.a de Nederlandse residenten zich bevinden die in Spanje niet hun buitenlandse vermogen hebben opgegeven.

Mijn vraag aan u is hoe stringent gaat Spanje om met de 180 dagen regeling? Heeft u de indruk, dat er momenteel iets aan controle wordt gedaan.

Antwoord  door Cees van der Wiel (voorzitter VBNGB)

Uw vraag doet vermoeden dat u resident bent in Spanje want, indien niet, dan heeft u met het z.g. Modelo 720 niets van doen.

Inderdaad zijn er veel buitenlandse residenten geweest die na de introductie van het vragenformulier hebben gemeend dat zij dat niet behoefden in te vullen; niets is minder waar!! Het document is in leven geroepen in de strijd tegen corruptie en wel om het in het buitenland gestald vermogen op te sporen. Heb je het de eerste keer niet opgegeven en gebeurt het daarna wel, dan vraagt men zich af waarom u dat niet meteen vanaf het begin hebt gedaan. Er wordt streng op gecontroleerd en de boetes zijn disproportioneel hoog; minimum boete is €1.500 en die kunnen enorm hoog oplopen. Er loopt daarover al een klacht bij de EC.

U betaalt over dat vermogen (nog) geen belasting dus waarom niet meegedaan? Bij de opgave Renta kunt u al gepakt worden. Hebt u een pensioen/lijfrente uit NL, dan staat daarachter altijd een kapitaal dat opgegeven moet worden in Modelo 720. De rechtmatigheid daarvan wordt door velen betwist naar daar heeft men geen boodschap aan. De NL-pensioenfondsen hebben of geven die informatie niet maar daarvoor heeft men een formule ontwikkeld die, op basis van pensioen, leeftijd, rentevoet etc terugrekent naar een kapitaal.

Van de 180 dagen regeling heeft u geen last want u bent immers al resident. Die geldt alleen voor overwinteraars die in NL ingeschreven staan en eigenlijk na 180 dagen verblijf hier aangifte zouden moeten doen. Het is moeilijk te controleren maar wil dat toch beter gaan bewaken want er wordt immers veel belasting daardoor misgelopen. Middelen daartoe: gebruik elektriciteit etc. Ook NL begin spookbewoners op te sporen die ingeschreven staan bij kinderen of kennissen maar elders wonen waardoor de Gemeentelijke Burgeradministratie vervuild wordt. Vroeger deed men dat niet echt fanatiek want die mensen betaalden immers wel belastring maar er wordt ook in de toeslagensector gefraudeerd.

Hopelijk kunt hiermee uit de weg. Kort maar krachtig: Modelo 720? Niet twijfelen maar indienen!!

0 reacties