Spaans resident en de KBB-regeling

apr 17, 2016

Vraag van een lid uit Spanje.

BELASTINGDIENST: kunnen we het u nog moeilijker maken?

Wat verandert er nu voor residents in Spanje? Sinds jaar en dag betalen we in Spanje belasting over ons inkomen en  hebben we nooit geopteerd om in Nederland belastingen te betalen.  Dus wat moeten we met kwalificerende buitenlandse belastingplicht en hoe zal Spanje hiermee omgaan?

Antwoord door Cees van der Wiel (voorzitter VBNGB).

Wij kunnen ons uw opwinding voorstellen maar u kunt dat misschien wat voor u uitschuiven afhankelijk van uw persoonlijke situatie.

U bent kennelijk vertrouwd met het begrip “90% regeling” zoals op onze site wordt uiteengezet.

Deze maatregel heeft alleen betrekking op pensioenen die in NL op basis van bronheffing worden belast. Voorbeelden daarvan zijn alle gepensioneerden die hun pensioen uit het ABP ontvangen en tegenwoordig ook alle verdragsgerechtigden die in Duitsland wonen en wel op basis van het nieuwe belastingverdrag NL-Dld.

Uit uw schrijven maak ik op dat u geen ABP-pensioen ontvangt hetgeen betekent dat het u (voorlopig nog) niet betreft. Wél heeft de regering besloten alle NL-belastingverdragen te zullen gaan heronderhandelen en wel  op basis van bronheffing. Voor o.a. Spanje vinden die onderhandelingen al geruime tijd plaats doch over de inhoud daarvan is niets bekend.

Ten tijde van de onderhandelingen met Duistland hebben wij ons ingespannen gedaan te krijgen dat, zoals betrouwbaar bestuur betaamt, bestaande gevallen worden gerespecteerd hetgeen geleid heeft tot kleine verbetering in de overgangsregeling. De nieuwe verdragen voor bv VK, Noorwegen en Curaçao zijn wel op dat principe gebaseerd.

We blijven grote druk uit te oefenen op de politiek om inderdaad betrouwbaar bestuur te tonen in deze. Over het NL-Dld belastingverdrag hebben wij een procedure aangespannen in Brussel waarover we op de site zullen blijven berichten.

0 reacties