Stemmen vanuit het buitenland in de toekomst makkelijker

jun 22, 2016

Nederlanders die in het buitenland wonen, kunnen zich eenmalig permanent als kiezer laten registeren. Zij krijgen dan voortaan automatisch voor landelijke verkiezingen een oproep en kunnen dan stemmen zonder elke keer allerlei papierwerk in te vullen. Dat staat in het wetsvoorstel dat minister Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) vandaag in de Tweede Kamer heeft besproken. Nu nog moeten Nederlanders in het buitenland zich voor landelijke verkiezingen apart registreren als zij hun stem willen uitbrengen. Om meer kiezers te laten deelnemen aan de landelijke verkiezingen moet dat makkelijker, vindt het kabinet. In de Tweede Kamer is brede steun voor het voorstel.

Het kabinet heeft de afgelopen jaren al een aantal maatregelen doorgevoerd die stemmen vanuit het buitenland makkelijker moeten maken. Zo hoeft het registratieformulier niet meer per reguliere post opgestuurd te worden, maar kan dat ook per e-mail. Ook mogen Nederlanders in het buitenland met een ander model stembiljet stemmen, waardoor het stembiljet per e-mail aan de kiezers kan worden gezonden. De kiezer kan het stembiljet zo zelf printen en invullen. Dat lukt niet met de grote stembiljetten die in Nederland gebruikt worden.

De gemeente Den Haag wordt verantwoordelijk voor de inrichting en het bijhouden van de permanente registratie. Den Haag is nu al verantwoordelijk voor de registratie van de afzonderlijke verkiezingen.

Bron: rijksoverheid.nl

0 reacties