Citaat van nos.nl: “Al meer dan 188.000 mensen hebben hun handtekening gezet voor een Nationaal Zorgfonds. De SP wil een stelsel zonder zorgverzekeraars en eigen risico. Omroep Max, 50Plus, de Partij voor de Dieren en vakbond FNV hebben zich inmiddels ook aangesloten.
De SP startte in het voorjaar een campagne voor het zorgfonds dat de rol van zorgverzekeraars moet overnemen. Er moet een inkoper van zorg komen en een polis, in plaats van de zestig die nu worden aangeboden. Daarnaast willen de voorstanders ook van het eigen risico af.
Video over de groei van de beweging achter het nationaal zorgfonds.
Ook PvdA en GroenLinks kondigden aan het eigen risico te willen afschaffen. De zorg is het belangrijkste verkiezingsthema blijkt uit peilingen. Bijna een op de vijf Nederlanders geeft aan de zorg van doorslaggevend belang te vinden voor de partijkeuze. De zorg leeft en de politiek is zich daarvan bewust.
De zorg is in handen van het geld.
Huisarts Bart Bruijn is een van de initiatiefnemers van het zorgfonds. Hij ziet patiënten die niet naar het ziekenhuis gaan omdat ze het eigen risico niet kunnen betalen.
“De zorg is in handen van het geld. De zorg wordt geregeld door bedrijven die op geld gericht zijn en niets toevoegen. Verzekeraars kun je uit het systeem halen, alles is al in plaats om goede zorg te krijgen in Nederland.”
Video: de verzekeraars doen niets nuttigs.
De coalitiepartijen VVD en PvdA denken niet dat het plan in de praktijk een succes kan worden. Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen werd SP-leider Emile Roemer hard aangevallen op de financiële haalbaarheid van het plan.
Het Nationaal Zorgfonds zegt 3,2 miljard nodig te hebben voor het afschaffen van het eigen risico. Die miljarden moeten komen uit de winsten van de farmaceutische industrie, het afschaffen van zorgverzekeraars en vermindering van de bureaucratie.”
Bron: nos.nl
G.Kietrs zegt
Zorgverzekeraars schaffen zelfs zeer gemakkelijk allerlei voorzieningen aan hun cliënten af.
Maar of ze zich zelf zo makkelijk zullen laten afschaffen trek ik zeer in twijfel. Een kwestie van geïnvesteerd geld, afgezien van de behoorlijke toename van het aantal werkelozen.
Dat is tenminste wat ik er onder ander overdenk.
Ton Paulissen zegt
Zorgverzekeraars zijn bedrijven met aandeelhouders die winst willen maken op hun aandelen. Voeg daar dan nog aan toe de advertentiekosten die men maakt om zo veel mogelijk klanten te werven. Alleen al deze twee faktoren zorgen voor een geldstroom die aan de zorg zelf onttrokken wordt.
Twee belangrijke redenen om te komen tot een Nationaal zorgfonds, waardoor deze geldverspilling geblokkeerd wordt.