Hoezo duurdere zorgverzekering in Nederland? Wie bepaalt dat?

“De zorgverzekeraars krijgen te maken met een tegenvaller van 400 miljoen euro. Daarvoor heeft het zorginstituut, dat over de verdeling van 20 miljard zorgkosten gaat, vorige week de zorgverzekeraars gewaarschuwd.

Volgens Chris Oomen van zorgverzekeraar DSW gaat hierdoor de zorgpremie volgend jaar ongeveer 30 euro omhoog. Dat was volgens de DSW-directeur niet te voorzien. “Daardoor dalen onze reserves en dus onze mogelijkheid om de premies laag te houden”, zegt Oomen.

Waar komt die 400 miljoen vandaan?

Verzekeraars krijgen op twee manieren geld binnen voor de basisverzekering. Via de zorgpolis die we zelf uitkiezen en via een bijdrage die onze werkgever betaalt. Die werkgeversbijdrage is 6,65 procent van ons bruto inkomen met een maximum van 54.000 euro per jaar. zzp’ers betalen 5,4 procent van hun inkomen als “werkgeversbijdrage”.”

Lees verder op: nos.nl, 4 augustus 2017

0 reacties