Wij zijn ook nu weer benieuwd wat u van onze stelling vindt:
Als ik oud en te gebrekkig word wil ik me in een verpleeghuis in Nederland laten verzorgen
Breng uw stem uit op onze Home pagina, en reageer gerust hieronder in het reactieveld bij dit bericht. Hier gaat u naar ons berichtenarchief over onze eerdere stellingen.
Bastiaan Ippel zegt
Hoewel ik Nederland (nog steeds) een goed hart toedraag, ben ik dagelijks steeds blijer dat ik al 17 jr. permanent in het zuiden van Italië woon. De omstandigheden in Nederland worden er niet rooskleuriger op; zeker voor de ouderen en gebrekkigen niet. Ik moet er niet aan denken om in het verpleegtehuis tot mijn dood te moeten verblijven met een luier, douchen als er tijd voor is en/of extra wordt betaald, om over het financiële deel nog maar te zwijgen.
Ik ben nog niet zó oud (72 jr.), maar mocht ik zodanig gebrekkig worden dat er een dagelijkse verzorging nodig is, huur ik hier liever iemand lokaal in dan naar Nederland terug te (moeten) keren.
Joris Ellegiers zegt
Ik hoop er tegen die tijd niet meer te zijn. De verpleeghuizen in Ierland (rampzalig en mensonwaardig) en in Nederland zijn nou bepaald niet echt om vrolijk van te worden. Mischien regel ik wel mijn eigen particuliere mantelzorg.
Marius Wiel zegt
Dan moet ik al dement zijn, of een ernstig letsel hebben. Tegen die tijd hoop ik dat het poedertje verkrijgbaar is.
Hans zegt
Ik moet nu toch al héél erg dement zijn als ik zou kiezen om dan terug te gaan naar Nederland. Hier gaan ze ´s-winters nog wandelen met de mensen en mag je dagelijks douchen.
Tegen die tijd zal ik zorgen dat ik een geschikte pil in huis heb om op een waardige manier te kunnen gaan.
Ook heb ik al een verklaring van niet behandelen, euthanasie en niet reanimeren beleid klaar liggen.
Simon Hoekstra zegt
Ik zal zeker niet terug naar Nederland gaan maar in Spanje blijven. Zo goed is het in NL niet in de tehuizen. Het mooie weer heb je daar ook niet. Liever hier zorg inhuren dan dat.
Willeke Farrington zegt
“Mannelijke” reacties. De “horror” stories over de Nederlandse verzorgingtehuizen lijken me behoorlijk overtrokken. Ik denk dat het het streven is van al mijn leeftijdgenoten om daar niet aan te hoeven kloppen. Helaas hebben we dat en vele andere zaken zoals wanneer we dood gaan niet in de hand. Dat laatste zelfs niet als we het willen “regelen” in een wet als “voltooid leven”.
Dan even over het inhuren van zorg. Ik weet iets van Spanje. Er wordt opgemerkt dat er geen tehuizen zijn. Die zijn er wel, alleen niet toegankelijk voor gepensioneerden uit de rest van Europa met een leuk pensioen. Dan zijn er de sporadische “residencias” waar de wat gefortuneerdere Spaanse families hun zorgbehoevende oudere familieleden onderbrengen voor 24/7 zorg. Maar meestal huren die families iemand in 24/7.
Dat laatste daar gaat het om. Wat te doen als er 24/7 zorg nodig is? Hoe koop je die hulp in en hoe werk je de ploegendienst, om nog maar niet te spreken van de kosten die zo’n situatie met zich meebrengen.
Wat lijkt de vaak gekozen oplossing te zijn voor de familieleden, kinderen of kleinkinderen als zo’n situatie zich voor doet, repatriëren naar Nederland. Dat is een heel werk. De details kan een ieder voor zichzelf invullen. Mijn man en ik zijn met onze 76 en 69 jaren reuze vitaal, maar we zijn nog aan het bijkomen van alle beslommeringen en emoties die zo’n verhuizing met zich meebrengen.
Voor mij is het heel belangrijk om de laatste jaren van mijn leven in een goed georganiseerd land als Nederland door te brengen. Na bijna 13 jaar weg te zijn geweest, wordt ik iedere keer weer verrast en ben ik onder de indruk hoe fijn ik dat vind om nog maar te zwijgen over het feit hoe heerlijk het is mijn 6 kleinkinderen te zien wanneer ik dat maar wil. Voor mij kan daar geen zon, zee of prettig belastingklimaat tegenop.
Wat dat laatste betreft, dat valt reuze mee. Met name Spanje is wat dat betreft alleen maar voordelig als je “vergeet” aangifte te doen en dus geen belasting betaalt of kiest wat je al dan niet op geeft. Het lijkt erop dat “those golden days” over zijn. Ook wat Frankrijk en andere Zuid-Europese landen waar de nationale hobby belasting ontduiken is, betreft.
Sympathisant uit Frankrijk zegt
Een aardige reactie. Zeker om de laatste paragraaf moest ik even glimlachen ondanks het sombere onderwerp. Mag ik even vragen waarop de mening dat wat Frankrijk en andere Zuid-Europese landen betreft de nationale hobby belasting ontduiken is berust? Gaarne referenties van de bronnen waar je dat uit hebt gehaald. Ik heb eerder bewijs van het tegendeel.
De EU heeft weer eens een heksenjacht georganiseerd tegen de kleine man. Die wordt inderdaad fors en genadeloos gepakt. Hierbij valt wel op dat THE BIG FISH hier geen enkele last van ondervinden omdat die LEGAAL miljoenen en soms zelfs miljarden hebben weg gesluisd via ingewikkelde belastingconstructies via holdings in Monaco en Andorra en dan weer via holdings van deze holdings naar Curacoa of the Virgin Islands of the Cayman Islands om tenslotte te belanden in een trust op de Bermudas. In The Panama Papers is daar een tipje van de sluier opgelicht maar daar doet de belastingdienst niets mee want alle grote families uit Nederlandzitten er tot over hun oren in en het is toch per slot van zake LEGAAL?
En dus dan JanMetDePet maar pakken die met hard ploeteren ooit een tonnetje had weg gezet in Luxemburg of zo….SCHANDE JanMetDePet! Dat is niet legaal hoor JMdP!
En dus heeft onze geliefde EU dat nu piekfijn voor elkaar of zoals Willeke – naar het schijnt met enige Schadenfreude uitroept The Golden Days are Over. Intussen is het SYSTEEM inderdaad ( daar heeft zij wel volledig gelijk in ) in werking getreden en het is inderdaad voor de gewone man waterdicht want voor een habbekrats krijgt die geen witwas traject tot in de Bermudas of zo.
En nu zal iedereen wel een brief gehad hebben van zijn bank dat hij/zij op moet geven waar hij/zij belastingplichtig is en het TIN ( Tax identification Number ) dat hij/zij heeft in dat land.
En dus beste belastingbetalers LET OP UW ZAAK. Want er zijn mij gevallen bekend waarbij in Frankrijk volslagen bona-fide belastingbetalers dikke boetes hebben gekregen omdat zij hun buitenlandse bankrekening niet hadden opgegeven. Daarbij ging het er niet om dat zij zich daarbij rijk maakten aan niet opgegeven rente en inkomsten maar gewoon omdat zij niet aan de VERPLICHTING hadden voldaan hun buitenlandse rekening op te geven. En daarvoor is de vaste boete in Frankrijk dus 1500 euro per rekening per jaar ONAFHANKELIJK van het feit of er nu veel of weinig rente getoucheerd zou zijn. Het is maar dat u het weet en voor andere inwoners van de door Willeke verfoeide Zuid Europese landen waar volgens haar belasting ontduiken een nationale hobby is zal ongetwijfeld het zelfde gelden. Krankzinnige boetes voor mensen die vergeten een rekening op te geven waar een paar euro aan rente op is binnen gekomen of zelfs HELEMAAL geen rente is binnen gekomen.
Nou onze VOLKSVERTEGENWOORDIGERS in Brussel hebben weer eens prima hun best gedaan. Ja en over de Cayman en de Virgin Islands en zo en over trusts in Bermuda hebben ze nu eenmaal geen jurisdisctie. Prima gegereld toch ?
Willeke Farrington zegt
Lieve sympathisant uit Frankrijk,
Mijn bron was jouw bericht over de bankrekeningen (buiten Frankrijk) die niet werden opgegeven. Klaarbkijkelijk heb ik jouw bericht, gepubliceerd in het gastenboek niet goed geinterpreteerd. Het betreft hier dus gepensioneerden uit andere EU-landen die de plichten als resident in hun woonland en dan met name jouw woonland, Frankrijk niet nakomen. Als mijn woorden de indruk hebben gegeven dat de Fransen hun belastingplicht niet nakomen, dan bied ik ze vanaf de comfortabele bank in mijn zitkamer mijn excuses aan. Belasting ontduiken is dus niet hun hobby. Sorry, Frankrijk.
Spanje heeft een zwarte economie van bijna 25%. Cijfers gepubliceerd door het statistische bureau van het land zelf. Zoals de OECD in hun rapportages terecht op merkt, is een zwarte economie niet te meten. Bij zo’n cijfer tel ik dan ook meestal bij en trek ik niet af. In mijn beleving valt dit onder belasting ontduiken en bij zo’n hoog cijfer denk ik dan aan nationale hobby.
Sympathisant uit Frankrijk zegt
Lieve Willeke,
Ik zal je – ongetwijfeld welgemeende – excuses aan de Franse belastingbetalers over brengen. En fijn dat je op tijd naar Nederland hebt kunnen vluchten voordat het in Catalunja menens werd. De Nederlandse zorgverzekeraars hebben je vast met open armen ontvangen. En je plekje in “Avondrust” is reeds gereserveerd.
Ik ben ook blij dat je je realiseert dat men toch wat voorzichtig moet zijn met vooroordelen. En wie geheel zonder zonden is werpe de eerste steen. Maar natuurlijk heb jij altijd keurig netjes al je belasting betaalt en heb jij nooit eens een klusje zwart laten doen daar in Spanje. Dus ga zo door – je bent een goed voorbeeld voor ons allen! (-:
Ik wil nog wel wat toelichten over de nieuwe regels die alle banken in de EU moeten volgen en je opmerking over burgers van andere landen die in Frankrijk niet aan hun verplichtingen zouden voldoen.
Van de UK expats heb ik begrepen dat er mensen zijn die bijvoorbeeld slechts een betaalrekening hebben ( een compte courant heet dat in Frankrijk ) wat zij wel moeten omdat hun Britse pensioen in Pounds Sterling op een UK account moet worden overgemaakt.
Zo zullen vele zo niet bijna alle Nederlanders in Frankrijk nog wel ergens een Nederlandse betaalrekening hebben.
Deze rekeningen geven nauwelijks of meestal zelfs in het geheel geen rente opbrengsten. En toch moeten deze rekeningen aan de Franse fiscus worden gemeld op grond van de EU regels. En iemand die zich dat niet realiseert krijgt dus automatisch een boete van 1500 per jaar per rekening. Dat is dus geen kwestie van belastingontduiking maar eerder onbekendheid met de nieuwe door Brussel opgelegde regels.
Maar ja de wet is nu eenmaal de wet.
En dan zie ik toch met enige verbazing dat de Nederlandse regering helemaal NIETS doet aan het legaal wegsluizen van tientallen miljarden naar belastingparadijzen. Zoals aan het licht is gebracht in The Panama Papers. Waarbij je ook nog eens moet bedenken dat dat slechts het topje was van de ijsberg omdat het desbetreffende kantoor (Mossack-Fonseca) slechts nummer 4 was op de lijst van firmas die zich met dit soort off shore belastingconstructies bezig houdt.
En het meest interessant vond ik dan nog dat er iemand op die lijst stond die miljarden naar een trust in Bermuda heeft weg gesluisd terwijl die zelfde Meneer 8 jaar lang zitting had in de Belastingkamer van de Hoge Raad. En dan vraag ik mij toch af …Is the law an ass?
Maar allez jij en ik hebben niets te vrezen natuurlijk. Wij zijn de enige 2 Nederlanders die nog veel Roomser zijn dan de Paus. Toch?
Willeke Farrington zegt
Klopt, lieve sympathisant uit Frankrijk, niks te vrezen. Of mij dat Roomser dan de Paus maakt, geen flauw idee. Ik ben wel één van de weinige vrouwen in mijn leeftijdsgroep die altijd de gezinsfinanciën beheert heeft. Wat voorzichtiger en minder vergeetachtig misschien?
Het enige dat ik vreesde in Spanje was de steeds verder voortrollende onafhankelijkheidstrein in Catalonië. Pak weg, 2 miljoen mensen die zo blind staren op hun afkeer van Spanje, dat ze hun belang volledig uit het oog verliezen. Omdat ik er woonde zou het ook mijn belang zijn geweest dat ze zouden schaden. Voor mij is het dan wegwezen. Wat er ook verder gebeurt, wat al verziekt was eeuwenlang, is en wordt verder verziekt.