Selecteer een pagina

Stelling voor maand februari 2018

feb 8, 2018

Om problemen met dubbel betalen voor ziektekosten te voorkomen zou het het beste zijn als ik zowel mijn inkomstenbelasting als mijn premie ziektekosten alleen aan mijn woonland betaal.

Toelichting: er zijn nogal wat gepensioneerde verdragsgerechtigden (en hun gezinsleden) die op grond van Verordening 883/2004 of een verdrag met Nederland voor hun verdragsrecht (ziektekosten in het woonland) aan CAK betalen, maar ook via hun inkomstenbelasting voor ziektekosten aan het woonland. Vooral als het woonlandstelsel voor ziektekosten uit de schatkist gefinancierd wordt (zoals in Spanje, V.K., Scandinavische maar nog veel meer landen) levert dat voor hen dus dubbele betaling op. Een drastische manier om dit dubbel betalen op te lossen is het woonlandbeginsel voor inkomstenbelasting en voor wettelijke ziektekosten in te voeren. Dus niet langer aan CAK betalen, maar eventueel premie aan het woonland (naar de wetgeving van het woonland). En ook steeds inkomstenbelasting  (over althans alle pensioenen) betalen aan het woonland.

Bent u het eens, of bent u het oneens? Stem hier.

4 Reacties

 1. Ik ben het het deze stelling eens, en hoop dat de Nederlandse regering eindelijk actie gaat ondernemen om Nederlands gepensioneerde in het buitenland beter te beschermen. Er moet een heldere en eensduidende regeling komen, zodat er eindelijk financiele zekerheid komt voor de gepensioneerde in het buitenland (EU) Het is nu een woud aan regels, die meestal, niet in het voordeel van de gepensioneerde uitpakken, en die onderhevig zijn aan de waan van de dag. Er komt telkens weer nieuwe regelgeving uit de hoge hoed van de Nederlandse overheid.
  Wij zijn zelf noodgedwongen terug naar Nederland verhuisd na invoering van art 7.8 de kwalificerend buitenlands belastingplichtige. Voor 1 janauri 2015 maakte we gebruik van de keuze regeling en hadden recht op alle heffingskortingen. Na 2015 hebben we dit recht verloren en zijn 15% van ons netto inkomen kwijtgeraakt. Daarna kwam 1 janauri 2016 de verhoging van de woonland factor Zweden erover heen. Een verhoging van van de bijdrage ziektekosten van €96,00 per maand.(dit bleek later in het jaar een fout te zijn!), maar voor ons viel toen het doek financieel gezien. Wij wonen weer in Nederland zodat we maar 1 x belasting betalen en recht hebben op heffingskortingen en ook maar 1 x ziektekosten betalen.
  Voor ons is EU burgerschap een illusie gebleken.

  Antwoord
 2. Het is geen onprettig idee om het Nederlandse Zorgsysteem op de achtergrond te hebben?!

  Antwoord
 3. Ik las de stelling en de percentages (9% oneens). Het is maar waar je vandaan komt. Komt het merendeel van je (staats) pensioen uit Nederland, dan val je volgens de EU regels (keer op keer getoetst in rechtzaken) onder het wat tegenwoordig CAK heet. De bijdrage wordt in Nederland ingehouden en vervolgens wordt het woonland gecompenseerd. Woon je in een land als b.v. Spanje dan betaal je ook daar nog eens voor de publieke gezondheidszorg via de inkomstenbelasting. En heb je daarnaast ook nog een particuliere verzekering dan betaal je dus een heleboel. Mijn man en ik hebben dat jaren gedaan, om precies te zijn vanaf 2006 tot eind 2016. Wij hadden al een particuliere verzekering in ons woonland (geheel volgens de regeltjes) toen op 1 januari 2006 de Zvw zijn intrede deed. Jarenlang hebben wij dus een heleboel betaald voor onze gezondheidszorg. We betalen nog steeds genoeg, maar stukken minder dan voorheen en hebben dan ook nog eens werelddekking.

  Ben je nu een Brit of komt het merendeel van je (staats) pensioen uit de UK dan val je onder de regeltjes van de UK. Eveneens een land waar de gezondheidszorg betaald wordt vanuit de algemene middelen. Simpel gezegd dus, gelijk oversteken. De gepensioneerde met zijn Britse pensioen levert het formuliertje in bij de Spaanse INSS (om maar een voorbeeld te noemen) en dat is dat. De UK betaald net als andere EU-landen de compensatie, maar belast niet de gepensioneerde in kwestie. Deze personen zijn dus heel blij met de Europese regels (in ieder geval wat de gezondheidszorg betreft).

  Hoe dat wordt na de Brexit is nog een open vraag. Diegenen die ook nog een (staats) pensioen uit een ander EU-land krijgen b.v. Nederland zullen wellicht te maken krijgen met inhoudingen, zoals de meesten met een pensioen uit Nederland kennen. Ik weet niet in hoeverre de huidige Britse regering de rechten van die personen zal eerbiedigen. Brexit schijnt Brexit te zijn. In ieder geval kunnen zij publiek verzekerd blijven via het Europese systeem. Hoewel ze moeten de beurs open moeten trekken als het pensioen uit Nederland betreft.

  Wat Spanje betreft hoeft het voor diegenen die geen beroep kunnen doen op een pensioen uit een ander EU-land nog niet echt een probleem te zijn. In Spanje is de publieke gezondheidszorg in handen van de autonome regeringen. Ik weet dat wat Catalonië en Valencia betreft je je kunt aansluiten tegen betaling van een premie. Voor gepensioneerden hoger dan voor niet-gepensioneerden. Maar…….. je bent verzekerd, want weinigen van de particuliere verzekeringsmaatschappijen zetten de deur voor gepensioneerden open. Ook niet voor torenhoge premies. Voor de Britten (of diegenen met hoofdzakelijk een Brits pensioen) is dit niet altijd een goede boodschap, want hoe dan ook er zal betaald moeten worden. De Spaanse regering heeft zijn zorgen al uitgesproken hoe dat nu moet met de Brexit en de meer dan 300.000 Britten in Spanje, waarvan de meesten in de Valencia regio wonen.

  Wat de belastingverdragen betreft: heeft iemand (wonend in Catalonië met een pensioen uit een ander EU-land) er weleens aan gedacht wat het zou betekenen als Catalonië een onafhankelijke republiek zou worden?

  Antwoord
 4. Nog een reactie n.a.v. het bericht van de heer Leenderts (die ook weer in Nederland woont). Buiten het feit dat ik voor allerlei andere redenen (6 kleinkinderen in de leeftijd variërend van 17 maanden tot 7 jaar is de belangrijkste) naar Nederland terug wilde, bleken daar als bonus bij te komen, stukken lagere gezondheidszorgkosten voor een betere dekking én we dragen een ietsie pietsie minder belasting af vergeleken met Spanje.

  Mijn familie blijft EU-burger, mijn man met zijn Britse paspoort, onze kinderen met hun Britse en Nederlandse paspoorten, hun kinderen met Nederlandse én twee met Ierse paspoorten en hún vader met zijn Ierse paspoort. Allemaal op Nederlandse bodem. Van hieruit kunnen we zonder al teveel gedoe en sores alle kanten op.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met het plaatsen van een reactie accepteert u het privacybeleid.