Veel Nederlanders overwegen een vertrek uit ons land – de emigratiebeurs in Houten.

feb 12, 2018

“Directeur Tom Bey van de Emigratiebeurs, die afgelopen weekend in de Expo Houten plaatsvond zegt dat dat bijna een verdubbeling is ten opzichte van twintig jaar geleden.

Pensionado vertrekt: ’Nederland is ziek’

Jaarlijks vluchten meer dan tienduizend Nederlandse 60-plussers naar het buitenland. Sommigen emigreren volledig naar het land van hun dromen, anderen komen nog een paar maandjes per jaar terug voor familiecontact en ’het Holland-gevoel’, met name in hartje zomer of tijdens de kerst.”

Lees verder in: De Telegraaf, 12 februari 2018 (Paul Eldering)

2 Reacties

 1. De verdubbeling van belangstelling voor de EXPO zal er wel zijn, zoals de organisator zegt, maar de daadwerkelijke stijging van emigratie van Nederlanders is lang niet zo sterk, namelijk een kwart (van 49544 in 1996 tot 61624 in 2016 volgens het CBS). Bovendien komt een vrij groot deel binnen een aantal jaren ook weer terug naar Nederland. Bij ouderen is die verdubbeling er ruimschoots geweest: voor 60plussers van 2176 in 1996 tot 5039 in 2016. Niettemin is (in 2016) het aandeel van ouderen in de totale emigratie van Nederlanders nog slechts 8%, wat inhoudt dat de kans dat een oudere emigreert beduidend lager is dan de kans dat een jongere emigreert. Het fenomeen “spookburgers” is inderdaad uitgebreid, maar goede cijfers bestaan er niet over. Ze zijn waarschijnlijk geconcentreerd in bepaalde bestemmingslanden, zoals de mediterrane, en waarschijnlijk bij de ouderen.

  Antwoord
 2. Ik lees de kreet “groen en geel betalen aan de Verdragsbijdrage” maar zie die realiteit niet echt.

  Ik heb het uitgerekend en laten doorrekenen door CAK en anderen in verband met voorgenomen vestiging in Nordhorn, Duitsland en uitschrijving uit Nederland, maar de maandlasten worden lager door de omrekeningsfactor Duitsland (0,8372) en zal in Duitsland geen eigen bijdrage of verplicht Eigen Risico hebben voor dokterskosten. De tandarts zit er gewoon in het “Ziekenfonds”. Ten aanzien van Zorgkosten en Langdurige Zorg is het systeem anders dan in Nederland, maar in beide landen moet je uiteindelijk zelf bijbetalen.

  In Nederland is “alles gedekt” maar betaal je een eigen bijdrage (Verpleeghuis) als je een hoog inkomen of vermogen hebt en in Duitsland is “niets of nauwelijks iets gedekt” en ben je als Nederlander niet verzekerd voor die langdurige zorg maar moet je alles zelf betalen, maar de gemiddelde verpleeghuisfacturen zijn lager dan in Nederland als je niet in een dure 5 sterrenlocatie terechtkomt. Overigens kunnen we als Nederlander altijd via een Indicatie net als in Nederland via CAK en andere instanties naar een Zorgcentrum terug in Nederland.

  Bron o.a. Euregio Grensgangers, Enschede/Gronau.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met het plaatsen van een reactie accepteert u het privacybeleid.

Blijf op de hoogte

Ontvang een e-mail wanneer er nieuwe berichten online staan.