Afkoop pensioen dure grap voor ondernemer in buitenland

apr 17, 2018

Belastingdruk kan oplopen tot 90%

“Duizenden Nederlandse ondernemers in het buitenland met een pensioen in eigen beheer kunnen dat beter niet afkopen. De belastingdruk kan namelijk oplopen tot zelfs 90%. De belastingverdragen die Nederland met andere Europese landen sloot, zijn niet berekend op een situatie waarin iemand ’vrijwillig’ belasting betaalt in Nederland, stelt Bas Dieleman, pensioen- en belastingadviseur bij Loyens & Loeff.

Het pensioen in eigen beheer was weggelegd voor directeur-grootaandeelhouders (dga’s) die geld in hun eigen bedrijf mochten aanhouden om te sparen voor het pensioen. Dat is sinds vorig jaar zomer niet meer toegestaan. „Er waren allerlei misstanden mee en wie failliet ging, had geen pensioen meer”, legt Dieleman uit. Ter compensatie mogen de ondernemers tot en met 2019 hun pensioen tegen een gunstig tarief afkopen: dit jaar is de belastingdruk ongeveer 35%, voor deze gunstige regeling was dat 72%. Maar dga’s in het buitenland hebben niets aan dit voordeeltje.”

Lees verder in: De Telegraaf Financieel, 16 april 2018 (auteur Leon Brandsema)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met het plaatsen van een reactie accepteert u het privacybeleid.