Selecteer een pagina

Versterking Nederlandse diplomatieke dienst

aug 3, 2018

Kabinetsplannen diplomatieke dienst

Het kabinet wil het wereldwijde netwerk van diplomatieke vertegenwoordigingen versterken. In de instabiele landen rond Europa en op het gebied van migratie en veiligheid is meer slagkracht nodig. Daarnaast worden extra diplomaten aangesteld om economische kansen te benutten en de Nederlandse inzet in Europa te vergroten. En Nederlanders in het buitenland kunnen straks terecht bij 1 loket. Dit kan 24 uur per dag, 7 dagen in de week.

Meer aandacht voor ontwikkelingen rond Europa

De landen rondom Europa hebben een directe invloed op de stabiliteit in Nederland. Daarom heeft het kabinet extra aandacht voor Europa, Afrika, Azië en het Midden-Oosten. Zo werden het afgelopen jaar al posten in Libië, Ivoorkust en Niger geopend. Diplomaten kunnen bijvoorbeeld radicalisering en ongeregelde migratiestromen op tijd signaleren. In dit actieve netwerk bereiken diplomaten concrete resultaten. Voorbeelden hiervan zijn:

·         de afspraken met Turkije en andere landen om de migratie te reguleren;

·         de afspraken in de VN-Veiligheidsraad over maatregelen tegen Libische mensenhandelaren. Zonder de nieuwe vertegenwoordiging in Tripoli was dit niet mogelijk geweest.

€10 miljoen extra voor uitbreiding postennet

In het regeerakkoord is voor 2018 €10 miljoen extra vrijgemaakt voor het netwerk van ambassades en consulaten. Dit geld is bestemd voor:

·         Versterken van bestaande vertegenwoordigingen

Door eerdere bezuinigingen zijn veel diplomatieke posten sterk ingekrompen. Op dit moment hebben 59 posten 1 of 2 uitgezonden diplomaten. Een belangrijk deel van de versterking gaat daarom naar 29 bestaande vertegenwoordigingen.

·         Nieuwe vertegenwoordigingen in Afrika en USA

Nederland opent ambassadekantoren in Ndjamena (Tsjaad) en Ouagadougou (Burkina Faso). Deze kantoren functioneren als dependance van de ambassades in Khartoem (in Soedan) en Bamako (in Mali). In Atlanta komt een consulaat-generaal met het oog op economische groeikansen in die regio.

·         24/7 Loket Buitenland

·         In 2018 starten de voorbereidingen voor het 24/7 Loket Buitenland. Dit wordt het loket waar Nederlanders in het buitenland terecht kunnen voor dienstverlening van de Nederlandse overheid. Dit kan 24 uur per dag, 7 dagen in de week. Daarmee wil het kabinet de binding van deze landgenoten met Nederland versterken.

Na de zomer maakt het kabinet bekend hoe het in de diplomatieke dienst wil investeren.

Zie: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ambassades-consulaten-en-overige-vertegenwoordigingen/kabinetsplannen-diplomatieke-dienst

2 Reacties

  1. How about bringing back the consulaire post in Honolulu? Right now Nederlanders in Hawaii have to fly to San Francisco, a costly and lengthly procedure! Thank you!

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met het plaatsen van een reactie accepteert u het privacybeleid.