Innen van bijdrage door CAK

Zie: https://www.hetcak.nl/jaarbericht/2016/menselijke-manier-innen.html

Daaruit:

“Op een menselijke manier innen

Klanten bij het CAK zijn trouwe betalers: 97 procent betaalt zijn rekening op tijd. Maar als incassopartij heeft het CAK óók te maken met klanten die hun eigen bijdrage niet betalen. Wat doe je dan? Je stuurt eerst een herinnering en dan een aanmaning. De factuur voor de eigen bijdrage wordt verhoogd met incassokosten en het betekent rompslomp, correspondentie, negatieve energie en in het uiterste geval een deurwaarder.

Het CAK benadert het innen van facturen -in lijn met de Rijksincassovisie- op een andere manier. Het CAK belt klanten die grote bedragen of meerdere facturen hebben openstaan proactief op. Zo geeft het CAK invulling aan een meer menselijke manier van innen.(…) “

 

De vraag (aan de lezers) is of het CAK deze werkwijze ook op verdragsgerechtigden toepast.

2 Reacties

 1. Inmiddels deelt het CAK voor de communicatie in typen in. Uit datzelfde jaarbericht 2016:

  3.2. Bent u een Spontane Stanley? De klantprofielen van het CAK

  Wanneer heeft u welke informatiebehoefte? Wanneer verwacht u direct antwoord? Wanneer wilt u door het proces heen geleid worden? Klanten verschillen. En de behoeften van klanten zijn afhankelijk van de vraag en situatie. Om dienstverlening, bejegening en communicatie af te stemmen op de behoeften van klanten, hanteert het CAK vier klantprofielen.

  Efficiënte Emine 
  Informeer stapsgewijs
  Beantwoord de ‘waarom’ vraag
  Geen overbodige informatie geven
  Niet lang laten wachten

  Spontane Stanley
  Help hem op weg
  Gebruik begrijpelijke taal
  Benoem voordelen
  Leer hem kennen

  Geordende Gijs
  Geef volledige informatie
  Vertel waar het op staat
  Wees zorgvuldig
  Dwing hem niet snel antwoord te geven

  Gevoelige Gerda
  Los het probleem samen op
  Luister naar haar
  Vertel hoe anderen het probleem hebben opgelost
  Leid haar door het proces

  Antwoord
 2. Kamerbrief Minsiter De Jonge 5 juli 2018 over het functioneren van het CAK, daaruit:

  Het CAK laat aan het einde van 2018 een externe audit uitvoeren om te onderzoeken of de genomen maatregelen ervoor zorgen dat het CAK in controle is. Deze audit komt naast het vijfjaarlijkse onderzoek naar doelmatigheid en doeltreffendheid van het functioneren van een zelfstandig bestuursorgaan, zoals wordt voorgeschreven door de Kaderwet zbo.4 Het CAK valt sinds 2013 onder de Kaderwet zbo, waardoor dit onderzoek was gepland voor 2018. Omdat ik de uitkomsten van de externe audit wil meenemen in het vijfjaarlijkse onderzoek stel ik dit onderzoek uit naar 2019. Ik zal uw Kamer over de uitkomsten van beide onderzoeken informeren.
  Lees verder:
  https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2018/07/05/kamerbrief-over-stand-van-zaken-bij-het-cak

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met het plaatsen van een reactie accepteert u het privacybeleid.

Blijf op de hoogte

Ontvang een e-mail wanneer er nieuwe berichten online staan.