Selecteer een pagina

Experiment met proefstemmen op 5 ambassades

nov 14, 2018

Eelco Keij meldt in zijn nieuwsbrief:

Na de rechtszaak: proef stemmen op ambassades! // Oproep: welke 5?

Vorig jaar maart diende de rechtszaak tegen de Staat der Nederlanden over het maar niet of te laat binnenkomen van de stembiljetten bij Nederlanders die buiten Nederland woonden. Deze zaak verloren we in juridisch opzicht, maar wonnen we in politiek opzicht: van links tot rechts, alle politieke partijen vonden dat een schande voor een Westers en modern land als Nederland (en terecht).

Daarop kwam het kabinet met de volgende zinsnede in het Regeerakkoord:

“Het stemproces wordt aangepast zodat Nederlanders op Bonaire, St. Eustatius, Saba en in het buitenland eenvoudiger hun kiesrecht, ook in relatie tot de verkiezing van de Eerste Kamer, kunnen uitoefenen.” Als resultaat van debatten:

bij de aankomende EP-verkiezingen (23 mei 2019) zal op vijf Nederlandse ambassades in Europese hoofdsteden in persoon gestemd mogen worden.

Lees verder op:

https://eelcokeij.com/2018/11/13/na-de-rechtszaak-proef-stemmen-op-ambassades-oproep-welke-5/#comments

8 Reacties

 1. Een kinderhand is kennelijk gauw gevuld… Hebben ze in het petieterige Nederland eigenlijk wel een idee welke afstanden je in het buitenland moet afleggen om naar je ambassade te reizen? En dat alleen om je briefstembiljet af te geven in plaats van op te sturen?

  Waar blijft de proef met internetstemmen die ons was beloofd? Dat moet tegenwoordig toch simpel en veilig te realiseren zijn?

  Antwoord
  • Ja, waarom duurt het zo lang voor de testresultaten bekend worden?
   De Minister van BZK zegt de Tweede Kamer toe de rapportage met de geanalyseerde resultaten van de gesimuleerde verkiezing toe te sturen (test met internetstemmen).
   De Tweede Kamer wordt medio najaar 2018 geïnformeerd.
   Brief d.d. 27 september 2016
   Diverse verkiezingsonderwerpen

   Dit werd 18 september 2018 toegezegd in: 35 000 VII Vaststelling van de begrotingsstaten van het
   Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (VII) voor het jaar 2019
   Nr. 2 MEMORIE VAN TOELICHTING
   INHOUDSOPGAVE

   Antwoord
 2. Jan, welke testresultaten? Er is helemaal geen test gehouden! Ik had me er voor opgegeven, maar er kwam bericht dat de test was uitgesteld. Nog een keer een herinnering gestuurd. Antwoord: als het zover is krijgt u bericht. Nooit meer iets gehoord.

  Antwoord
  • Dat uitstel zou best eens kunnen Theodora. Dit is het voorlaatste bericht dat aan de 2de Kamer gestuurd is:

   34 950 VII Jaarverslag en slotwet overige Hoge Colleges van Staat en Kabinetten van de Gouverneurs 2017
   Nr. 5 LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN
   Vastgesteld 6 juni 2018
   De vaste commissie voor Binnenlandse Zaken heeft een aantal vragen voorgelegd aan de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over het jaarverslag van 16 mei 2018 inzake het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties 2017 (Kamerstuk 34 950 VII, nr. 1).
   De Minister heeft deze vragen beantwoord bij brief van 5 juni 2018. Vragen en antwoorden zijn hierna afgedrukt.
   Vraag 1.
   Wat is de stand van zaken met betrekking tot de test inzake «internetstemmen voor kiezers in het buitenland»? Wanneer word deze gehouden?
   De start van de test is, zoals eerder gemeld aan de Tweede Kamer (Kamerstuk 33 829, nr. 17), uitgesteld. Sindsdien wordt overleg gevoerd over de randvoorwaarden waarbinnen de test uitgevoerd zou kunnen worden en de haalbaarheid daarvan. Dit gelet op het doel van de test om onder zo realistisch mogelijke omstandigheden de betrouwbaarheid en dus ook de beveiliging van het stemmen per internet te testen. ”
   En in een rapport over blockchaintechnologie dat aan de Kamer gestuurd is staat dat het belangrijkste bezwaar tegen internetstemmen vanuit het buitenland is dat er een risico van beïnvloeding is (bijvoorbeeld stemmen voor de partner of met druk op de partner) en de mogelijkheid van verkoop van stemmen. Beide zijn niet-technologische bezwaren. Dus of die proef er nog komt? Overigens heb ik in 2004 per Internet wel kunnen stemmen.Toen kon men kennelijk bij voorbaat over dergelijke bezwaren heenstappen.

   Antwoord
 3. Voor het Europees parlement kan ik eenvoudig in mijn eigen dorp stemmen.

  Antwoord
  • Jan, ik hoop dat je het met me eens bent dat er qua beïnvloeding tussen partners geen enkel verschil bestaat tussen het per brief stemmen of per internet stemmen. Je kunt ook voor je partner de stembrief invullen en opsturen of druk uitoefenen op hem/haar. Hetzelfde geldt voor de verkoop van stemmen. Zolang je niet helemaal alleen in een afgesloten hokje staat is er geen enkele controle op beïnvloeding of misbruik mogelijk.

   Klopt Henri, dat doe ik ook. Je kunt stemmen op een van de EU-partijen waarbij nationale partijen zich hebben aangesloten. Je moet dan wel weten bij welke EU-partij de NL partij van je keuze zich heeft aangesloten, alsmede welke partij in je woonland hetzelfde heeft gedaan.

   Zelf raadpleeg ik tevoren de stemwijzer. De partij die de meeste vragen hetzelfde beantwoordt als ik krijgt mijn stem. De vorige keer was dat de Piratenpartij, waarvan ook een stapeltje stembiljetten in ons stembureau lag. Die heeft echter zijn naam niet mee voor wat meer conventionele mensen. In onze gemeente had maar één persoon erop gestemd. Ik dus.

   Antwoord
 4. In je eigen Franse dorp kunnen kiezen betekent wel op Franse kandidaten stemmen. Moet je wel willen. Als je Nederlandse kandidaten wilt kiezen, zul je toch door het “fantastische” Nederlandse proces heen moeten.

  Antwoord
 5. Reactie op Henri Bik : biedt uw dorp ook een kandidaatlijst voor de Nederlandse
  fractie, naast de Franse lijst ?
  Mijndert JAPE, 46 Frankrijk.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met het plaatsen van een reactie accepteert u het privacybeleid.