Selecteer een pagina

CRvB: geen terugwerkende kracht ivm kinderbijslag Marokko

sep 13, 2019

ECLI:NL:CRVB:2019:2912

Instantie Centrale Raad van Beroep Datum uitspraak 05-09-2019 Datum publicatie 12-09-2019 Zaaknummer 16/5121 AKW Rechtsgebieden

Socialezekerheidsrecht Bijzondere kenmerken Hoger beroep Inhoudsindicatie

Toepassing woonlandbeginsel. In het onderhavige geval is, zoals de Svb ter zitting nader uiteen heeft gezet, geen sprake van een situatie die wordt bestreken door de beleidsregel inzake terugwerkende kracht bij een fout van de Svb. De kinderbijslag is immers vastgesteld naar de toenmalige stand van de wetgeving en de beleidsregels. De Svb heeft zich terecht op het standpunt gesteld dat het onderhavige geval moet worden beoordeeld aan de hand van de beleidsregel betreffende de situatie waarin, na een rechterlijke uitspraak, op een andere wijze uitvoering moet worden gegeven aan de wet- en regelgeving. In zo’n geval wordt de gewijzigde uitvoering in beginsel, en ook in deze situatie, toegepast vanaf de datum van de uitspraak in kwestie. Dit beleid is bij de Raad reeds eerder niet op bedenkingen gestuit, nu er geen rechtsregel of -norm valt aan te wijzen die de Svb verplicht om, naar aanleiding van rechtspraak, ambtshalve een eerder genomen, in rechte onaantastbaar geworden, besluit te herzien met volledig terugwerkende kracht. Het beleid is in dit geding terecht en juist toegepast.

Vindplaatsen Rechtspraak.nl

16 5121 AKW

Datum uitspraak: 5 september 2019

Centrale Raad van Beroep

Enkelvoudige kamer

3 Reacties

 1. Zonder toelichting / voorbeeld is dit bericht niet gemakkelijk voor een leek te plaatsen….

  Antwoord
  • De toelichting op deze samenvatting staat in het arrest.

   Antwoord
 2. ECLI:NL:CRVB:2020:1849 Centrale Raad van Beroep, 13-08-2020, 19/4318 ANW
  Datum uitspraak:
  13-08-2020
  Datum publicatie:
  18-08-2020
  Rechtsgebieden:
  Socialezekerheidsrecht
  Bijzondere kenmerken:
  Hoger beroep
  Vindplaatsen:
  Rechtspraak.nl
  Inhoudsindicatie:
  De Raad kan zich vinden in wat de rechtbank heeft overwogen. Artikel 26 van het Besluit uitbreiding en beperking kring verzekerden volksverzekeringen 1999, zoals dit artikel luidde tot 1 januari 2000 is met ingang van 1 januari 2000 vervallen. Dat betekent dat per die datum geen verzekering meer kan worden ontleend aan het ontvangen van een Nederlandse uitkering. Het verzoek van appellante in augustus 2016 om postume toelating van haar echtgenoot tot de vrijwillige verzekering is ruim buiten de aanmeldingstermijn en na het overlijden van de echtgenoot gedaan. De rechtbank heeft daarom terecht geoordeeld dat het verzoek niet voldoet aan de wettelijke voorwaarden voor toelating tot de vrijwillige verzekering

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met het plaatsen van een reactie accepteert u het privacybeleid.