Selecteer een pagina

Woonlandfactoren verdragsbijdrage 2020

Zie https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2019-58198.pdf

Voor de nieuwe woonlandfactoren verdragsbijdrage ZVW voor 2020. Uit de toelichting blijkt dat :

 1. Hoewel het CBS werkt aan een rapport voor een nieuwe methode ter vaststelling van woonlandfactoren voor 2020 nog gebruik wordt gemaakt van de indexmethode (met WHO gegevens) die ook voor de factoren van 2019 is gebruikt.
 2. Voor Duitsland vanaf 2017 een correctie van woonlandfactoren heeft plaatsgevonden omdat ten onrechte bepaalde Duitse kosten in de teller van de woonlandfactor waren opgenomen.

10 Reacties

 1. Interessant en belangrijk. Goed om een vinger aan de pols te houden. Prima signalering zo.

  Antwoord
 2. Een analyse van de ontwikkelingen vanaf 2006 tot en met 2020 van de woonlandfactoren levert het volgende op:

  1.a. Sterke stijging (meer dan 20% van de woonlandfactor van 2020 vergeleken met 2006) in de volgende landen: Bulgarije, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Hongarije, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Malta, Marokko, Montenegro, Polen, Servië, Slovenië, Slowakije, Tsjechië, Turkije, Zwitserland.
  1b. Redelijk sterke dalingen (meer dan 5% van de woonlandfactor 2020 tov 2006): Bosnië-H., Italië, Luxemburg

  2.a. Sterke stijging in termen van procentpunten van de woonlandfactor (meer dan 10 procentpunten van 2020 vergeleken met 2006) voor de volgende landen: België, Estland, Finland, Frankrijk, Liechtenstein, Litouwen,Malta, Slovenië, Slowakije, Zwitserland.
  2a. Redelijk sterke dalingen aan de hand van dezelfde vergelijkingsmaatstaf (meer dan 5 procentpunten daling): Bosnië-H., Cyprus, Luxemburg.

  3a. Vrij sterke tendens tot stijging (meer dan 0,01 lijnscheefheid): Denemarken, Frankrijk, Griekenland, Liechtenstein, Litouwen, Malta, Slowakije, Zwitserland.
  3b. Vrij sterke tendens tot daling (meer dan 0,01 dalende lijnscheefheid): Ierland, Ijsland.

  4. Sterke fluctuaties in de woonlandfactor door de jaren heen (standaarddeviatie groter dan 0,05): Denemarken, Finland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Ijsland, Liechtenstein, Litouwen, Noorwegen, Slovenië, Slowakije, V.K., Zwitserland.
  NB. Voor Bulgarije en Roemenië is het jaar 2007 als beginjaar gekozen (geen gegevens voor het jaar 2006).

  Antwoord
 3. Nou, mooi , dat mijn bezwaarschrift tegen de Duitse woonlandfactoren en de bezwaren neergelegd bij VWS resultaat heeft gehad, maar kon ook bijna niet anders.
  Het heeft wel wat inspanning gekost, maar goed, eind goed, al goed zullen we maar zeggen.

  Antwoord
  • Heer Vos, zou ik een kopie van uw bezwaarschrift mogen ontvangen. aljabal@t-online.de wellicht kan het mij helpen bij de Rechtbankprocedure. Bij voorbaat dank. M vr gr, en fijne feestdagen en een gezond nieuw jaar toegewenst. Dick van den Bergh

   Antwoord
 4. Blijkbaar heeft het CBS meer tijd nodig voor het onderzoek naar kostencijfers die te gebruiken zijn voor de bepaling van de woonlandfactoren. Of het resultaat van het onderzoek is, dat het resultaat niet gebruikt kan worden.
  En dat verbaast me niet, het is een heidens karwei, heb ik uit alleen de Duitse zorgkostencijfers al ervaren, terwijl die nog helder gepubliceerd worden.

  Wat wel teleurstellend is, maar dat heb ik al eerder gemeld, dat wederom vastgehouden wordt voor alle landen aan de WHO cijfers, terwijl , in mijn specifieke geval, voor Duitsland gewoon heldere zorgkostencijfers beschikbaar zijn van het BMG.
  Wat me van het hart moet is, dat in mijn optiek de WHO een in zichzelf gekeerde organisatie lijkt, die niet reageert op vragen , geen aanvullende informatie verstrekt en zelfs niet het fatsoen heeft te bevestigen, dat je een vraag hebt gesteld en ze het ontvangen hebben. Ze schrijven honderden pagina´s aan boekwerken, die denk ik niemand leest, behalve de schrijver, die geen enkele verbetering opleveren van het welzijn van iemand dan ook op deze aarde.
  Het zou toch niet zo moeilijk moeten zijn, dat als je de vraag daar stelt, waarom hun zorgkostencijfers Duitsland over 2014 afwijken van de zorgkostencijfers 2014 van het Bundesministerium fur Gesundheit , een antwoord te geven waar dat in zit ?
  Ik heb het BMG ook gevraagd waar het verschil in zit, maar die weten het ook niet en verwijzen me naar WHO.
  Kortom, wellicht voor de politieke leiders wereldwijd een idee om eens naar de toegevoegde waarde van die zeer dure organisatie te kijken.

  Antwoord
 5. Voor alle Duitse verdragsgerechtigden wellicht interessant wat het CAK op haar website heeft geplaatst op welke wijze zij het teveel betaalde aan verdragsbijdrage over 2017, 2018 en 2019 gaan restitueren.

  Antwoord
 6. Bundesregierung will Doppelverbeitragung mindern Betriebsrente: Freibetrag für Krankenkassenbeiträge kommt 2020

  Damit Betriebsrenten attraktiver werden, schafft die Bundesregierung die sogenannte Doppelverbeitragung bei der Krankenversicherung ab. Das Bundeskabinett hat einen Freibetrag beschlossen. Das ist ab 1. Januar 2020 geplant.
  Krankenkassenbeiträge: Doppelverbeitragung bei der Betriebsrente
  Krankenkassenbeiträge: Die Bundesregieurng will die Doppelverbeitragung bei der Betriebsrente abschaffen. – © Anke Thomass – stock.adobe.com
  Weitere Beiträge zu diesem Artikel

  Betriebsrente: Darum zögern kleine Betriebe noch immer
  Senioren soll bald mehr von ihrer Betriebsrente bleiben

  Krankenkassenbeiträge müssen bisher für die betriebliche Altersvorsorge (bAV) zweimal gezahlt werden: Sowohl die anzusparenden Entgeltbestandteile wie auch die ausgezahlte Betriebsrente unterliegen der Sozialversicherungspflicht. Diese sogenannte Doppelverbeitragung möchte die Bundesregierung künftig reduzieren und Betriebsrentner beim Krankenversicherungsbeitrag entlasten.

  Das Bundeskabinett beschloss am Montag im brandenburgischen Meseberg einen entsprechenden Gesetzentwurf von Gesundheitsminister Jens Spahn (CDU). Ab 1. Januar 2020 soll ein Freibetrag von 159,25 Euro gelten. Das heißt: Erst ab dieser Höhe werden Krankenkassen-Beiträge auf die Betriebsrente fällig. Zu zahlen ist der Beitragssatz der jeweiligen Krankenkasse inklusive Zusatzbeitrag.

  Antwoord
 7. Ik mis mijn notitie in het Nederlands over dit onderwerp aan u gestuurd. Wat is daar de reden voor? Wat betekent dit voor de woonlandfactor nu Duitsland een vrijstellingsbedrag heeft ingesteld (€ 1.920,- per jaar pp) voor het deel pensioeninkomen uit een bedrijfspensioenfonds en dit dus niet wordt meegenomen in de berekening van de Krankenkasse premie. Voor Duitse gepensioneerden gaat de Krankenkasse premie daardoor aanzienlijk omlaag.

  Antwoord
  • De woonlandfactor wordt niet op basis van de wijze van de financiering door Duitsland berekend, maar op basis van de hoogte van de (gemiddelde) ziektekosten voor verstrekkingen in het Duitse wettelijke pakket.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met het plaatsen van een reactie accepteert u het privacybeleid.