Oproep tot het invullen enquête inzake ervaren problemen met Nederlandse banken.

mrt 18, 2023

Beste VBNGB-leden en belangstellenden,

Emigranten hebben de laatste tijd te maken met Nederlandse banken die hen het leven moeilijk maken. Binnen de EU beperkt zich dat doorgaans tot verhoogde kosten, buiten de EU wordt de bankrekening vaak domweg gecanceld. Daarnaast wordt ook het betalingsverkeer in toenemende mate gecontroleerd.

Drie belangenorganisaties, de stichting GOED, de SNBN en de VBNGB hebben het voornemen dit probleem voor emigranten bij zowel de Nederlandse overheid als de EU aan de orde te stellen. Om de gevolgen van het optreden van de banken in kaart te brengen, hebben zij een enquête opgesteld. De enquête is te vinden op de website van stichting GOED (klik hier) en zal daar tot 2 april in te vullen zijn.

Om een zo volledig mogelijk beeld te krijgen roepen wij iedereen die met dit probleem geconfronteerd is op de enquête in te vullen!

14 Reacties

 1. Geen problemen op genoemd gebied. Wel erg jammer dat we wat betreft hypotheken en leningen totaal niets meer kunnen, terwijl we kredietwaardig genoeg zijn. We zitten dus vast in ons huis.

  Antwoord
 2. Ik heb de enquete via Stichting Goed al ingevuld.

  Antwoord
 3. ING vraagt een buitenland toeslag.
  Ze kunnen zelf niet aangeven waar deze kosten nodig voor zijn.
  Zelfs al wil ik (tijdelijk) de limiet op mijn credit card verhogen, kan dit niet, want ik woon in het buitenland.
  Je vraagt je af waar die toeslag dan voor is.

  Antwoord
  • De buitenlandtoeslag is bij ING nog vrij laag (2,00 per maand). ABNAMRO geen twee jaar geleden van niets ineens naar 8,00 per maand. Ben daar direct vertrokken.

   Antwoord
  • De toeslag is gewoon extra inkomsten, want de negatieve rente op spaarrekeningen is komen te vervallen. Eigenlijk zouden alle Nederlanders, die in het buitenland wonen, binnen de EU, hun bankrekeningen in Nederland moeten opzeggen. Eens kijken….

   Antwoord
 4. Ga terug naar een overheidsbank.
  De overheid heeft zelfs een grondwettelijke plicht

  Antwoord
 5. ABN/AMRO brengt ook iedere maand 2 euro extra in rekening voor het feit dat we in Frankrijk wonen. Internet dat de NL grenzen over gaat is inderdaad 24 euro per jaar duurder!

  Antwoord
 6. Word door ING ook 2 €/mnd buitenlandtoeslag afgetroggeld.
  Vraag me af,wanneer ze deze afpersingspraktijk -ook in het licht van de stijgende rente- gaan stoppen.

  Antwoord
 7. Er is niks fundamenteels fout aan het in kosten brengen van diensten en extra geld vragen voor buitenlanders die een rekening hebben. Vanuit een risico perspectief (ECB compliance regulations) moeten Nederlandse banken extra activiteiten ontplooien om deze rekening, lees in het buitenland wonenden, te controleren / te beheren.

  De banken die we gebruiken in het buitenland waar we wonen brengen ook kosten in rekening en hebben ook hogere kosten voor rekening houders die in het buitenland wonen, het is niets specifiek voor NL banken.

  Toch ook fijn dat “online bankieren” goed geregeld is en veilig functioneert met de Nederlandse banken en dat we zeker zijn van ons geld en onze privacy door middel van de controle van autoriteiten zoals de ECB en de Nederlands Bank.

  Vergeet niet dat Banken commerciële bedrijven zijn (niet alleen in Nederland) en we de vrijheid om een rekening op te zeggen en/of een ander bank of alternatief te zoeken als we niet happy zijn met de geleverde diensten. Doen we ook als we andere niet bancaire producten kopen (bijvoorbeeld: AH, Ikea & Shell)

  Ps ben erg content met mijn Bank in NL en in Zweden

  Antwoord
 8. Ik heb dezelfde ervaring opgedaan zo’n 20 jaren geleden, en was niet instaat om gewoon mijn geld uit de muur te krijgen. Ik heb toen gekozen om mijn bankrekening maar op te zeggen bij de postbank, inmiddels wel wat geld verloren aan mijn eigen rekening bij deze bank.
  Ik heb ook hele slechte ervaringen gehad met het ABP, dat niet in staat was om mij een formulier te zenden per email, om aanspraak te maken op mijn pensioengeld. Gelukkig kwam ik vanuit Limburg naar de States en wist ik dat mijn buurvrouws broer op het ABP werkte, en hij me de vereiste papieren toestuurde om zo aan mijn pensioen te komen. Nederland heeft geen wet die ons als emigranten beschermt.Voor hun digitaal verplaatsen van mijn sociaal nummer heb ik ook geen woorden, dat ik nog steeds niet op een normale manier kan krijgen zonder dat het een hoop geld gaat kosten.

  Antwoord
 9. Alleen slecht geïnformeerde mensen mopperen op hun bank. Dacht u nu werkelijk dat de banken duizenden en duizenden mensen extra personeel aannemen omdat ze dat leuk vinden? Voor KYC, due diligence, onboarding onderzoeken, witwasgedoe? NEE, dit is allemaal het gevolg van wetgeving en regeringsbeleid. En regels die de ECB stelt. U moet dus klagen bij uw Kamerleden in Den Haag!

  Antwoord
  • Leest u even bovenaan met welk doel de enquête wordt gehouden.

   Antwoord
 10. En toen zegde de bank mijn rekening op
  Onderzoek naar de ervaringen met het (al dan niet) kunnen aanhouden van Nederlandse bankrekeningen vanuit het buitenland.
  Juni 2023

  Conclusies en aanbevelingen
  Los bankproblemen Nederlanders buiten Nederland op
  Uit het onderzoek is duidelijk af te leiden dat er voor Nederlanders in het buitenland een zeer ongewenste situatie kan ontstaan met een disproportioneel negatieve impact. Iemand die al jarenlang een Nederlandse bankrekening heeft, in Nederland gewoond en gewerkt heeft en daar kapitaal en bancaire producten heeft opgebouwd kan plotsklaps uitgesloten worden, zonder uitleg of overleg. Niet alleen bankrekeningen, maar ook spaarrekeningen, beleggingsrekeningen worden opgezegd. Dit heeft vaak grote financiële gevolgen voor de gedupeerden. Op zijn minst een basisrekening Er is een dringende wens om op zijn minst een betaalbare basisrekening in Nederland aan te kunnen houden. Dit geldt voor zowel Nederlanders binnen de EU als buiten de EU. Een buitenlandtoeslag is acceptabel, mits dit binnen de perken blijft (ABN AMRO vraagt voor inwoners van sommige landen 15 euro per maand). Dit onderzoek bevestigt dan ook het belang van het wetsvoorstel-Sneller, dat het recht op een betaalrekening in de wet wil vastleggen. Deze wens vernamen we overigens ook van een Nederlands pensioenfonds. Dit pensioenfonds gaf aan, dat het uitbetalen van pensioenen op buitenlandse rekeningen aanmerkelijk meer administratie vergt dan het uitbetalen op Nederlandse rekeningen. Wij kunnen ons voorstellen dat dit niet alleen bij dit pensioenfonds zo is, maar ook bij andere pensioenfondsen en instanties als de Belastingdienst en de Sociale Verzekeringsbank (SVB).
  Accepteer alle betalingen tussen IBAN-nummers
  Overschrijvingen en uitbetalingen tussen IBAN-nummers van andere banken in de EU zouden overal geaccepteerd moeten worden. We begrijpen van respondenten dat dat niet altijd zou gebeuren.
  Meer duidelijkheid over FinTechs
  Er is behoefte aan meer uitleg over en vertrouwen in de zogenaamde FinTech-banken. Het lijkt erop dat dit voor veel mensen een oplossing kan zijn. Veel mensen weten er te weinig vanaf en hebben er mede daarom nog te weinig vertrouwen in om over te stappen.
  Banken moeten transparanter handelen
  Het opzeggen van rekeningen vindt niet systematisch per land plaats en er lijkt een volkomen willekeur in het opzeggingsbeleid. Transparantie en duidelijkheid in het beleid is noodzakelijk.
  Versoepeling witwasbeleid
  Tijdens dit onderzoek werd bekend, dat DNB, het Ministerie van Financiën en de bankensector zijn overeengekomen, dat het witwasbeleid van de banken versoepeld gaat worden2 . Dit moet er naar de mening van onze organisaties snel toe gaan leiden, dat ook het beleid rondom het sluiten van rekeningen van Nederlanders buiten Nederland moet veranderen. Ook de kosten voor het (dus wel) kunnen aanhouden van zo’n rekening dienen naar beneden aangepast te worden.
  Lees verder op:
  https://vbngb.eu/wp-content/uploads/2023/06/Rapport-Bankenenquete-2023-06-22.pdf

  • Hoedanigheid: - Adviseur
  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met het plaatsen van een reactie accepteert u het privacybeleid.

Blijf op de hoogte

Ontvang een e-mail wanneer er nieuwe berichten online staan.