Selecteer een pagina

Vernieuwen van paspoorten in het buitenland 

dec 11, 2024

Vernieuwen van paspoorten in het buitenland

Het vernieuwen van een paspoort in het buitenland blijft voor veel Nederlanders een frustrerend proces. Wachttijden, beperkte toegankelijkheid, hoge kosten en gebrekkige communicatie zorgen voor problemen. Hieronder weergave van een aantal van die problemen.

Lange wachttijden en een gebrekkig afsprakenproces

Een van de meest gehoorde klachten is de lange wachttijd voor het maken van een afspraak. Er zijn Nederlanders die weken of soms zelfs maanden proberen online een afspraak te maken. Het digitale afsprakensysteem werkt vaak niet naar behoren: afspraken zitten binnen enkele seconden vol of het systeem faalt volledig. In Italië is het bijna onmogelijk op het moment om een afspraak te krijgen, waardoor Nederlanders noodgedwongen naar Nederland afreizen om het paspoort te vernieuwen. Ook het feit dat afspraken slechts een paar maanden vooruit gepland kunnen worden, maakt het moeilijk om reizen en werkverplichtingen te organiseren. Deze beperkingen treffen gezinnen extra hard. Bovendien heeft het nieuwe paspoortmodel de situatie geen goed gedaan. Het lijkt erop dat de wachttijd na aanvraag in de meeste landen nu binnen de acht weken gerealiseerd wordt. Echter zijn er nog steeds landen waar de wachttijd tussen de acht en twaalf weken ligt.

Afsprakensysteem New York

Grote reisafstanden en beperkte toegankelijkheid

Naast de wachttijden vormen ook de reisafstanden, ondanks de inzet van pop-up ambassades en VS Global, nog steeds een obstakel. Veel Nederlanders, vooral ouderen en mensen met een beperking, moeten honderden kilometers reizen naar de dichtstbijzijnde ambassade of consulaire post. De sluiting van kleinere posten vergroot deze druk verder, terwijl informatie over alternatieve mogelijkheden in buurlanden vaak ontbreekt. Dit maakt de situatie extra belastend voor mensen die minder mobiel zijn. 

Hogere kosten en bijkomende uitgaven

Nederlanders in het buitenland betalen niet alleen meer voor hun paspoort en nog extra de pop-up ambassade, maar worden ook geconfronteerd met aanzienlijke extra kosten voor reizen en verblijf. Dit geldt zeker voor gezinnen of mensen die een lange afstand moeten afleggen. Daarnaast is er veel frustratie over pasfoto’s die ondanks de aanbevolen locaties van de ambassade met regelmaat worden afgekeurd. Dit leidt tot onnodige extra kosten en tijdverlies.

Informatievoorziening kan beter

Men ervaart een gebrek aan duidelijke informatie vanuit ambassades en Nederland Wereldwijd. Reacties op vragen laten op zich wachten of men krijgt een nietszeggend antwoord “blijven proberen” als men al weken geen afspraak kan maken. Het zogenaamde “trackingsysteem” voor paspoortaanvragen is in de praktijk weinig meer dan een simpele melding wanneer het paspoort klaar is. Van echte tracking is dus geen sprake. Dit vergroot de onzekerheid bij aanvragers, omdat men geen informatie krijgt over de stand van zaken. Daarnaast hebben meerdere mensen ervaren dat de e-mail met de mededeling dat het paspoort klaarligt, niet wordt ontvangen. Hierdoor wachten mensen onnodig langer op hun paspoort.

Een veelgehoorde klacht is ook dat men niet actief geïnformeerd wordt over praktische oplossingen, zoals de mogelijkheid om het oude paspoort te behouden (tot nieuwe klaar is) of het feit dat een ID-kaart niet opgestuurd kan worden.

Aanbevelingen voor verbetering

Om deze problemen aan te pakken, zijn er verschillende aanpassingen noodzakelijk. Allereerst moet het afsprakensysteem drastisch worden verbeterd. Een gebruiksvriendelijk digitaal systeem dat prioriteit geeft aan kwetsbare groepen en waarmee afspraken verder vooruit gepland kunnen worden, is essentieel. Daarnaast moet het systeem betrouwbaarder worden, zodat gebruikers direct een afspraak kunnen inplannen. Een uitbreiding van mobiele consulaire diensten en honorair consuls is zeer wenselijk. Extra pop-up locaties of mobiele consulaten in landen met een hoge vraag, zoals Spanje, Frankrijk, Italië en Australië, zouden de druk op ambassades verlichten en reizen voor veel Nederlanders verkorten. Honorair consuls kunnen een grotere rol spelen door hen uit te rusten met apparatuur om biometrische gegevens af te nemen. Zie de motie die recentelijk is ingediend tijdens het begrotingsdebat.

Ook digitalisering kan een grote stap vooruit zijn. Het onderzoeken van mogelijkheden om paspoorten digitaal of per post te verlengen, zoals dat in andere landen al kan, zou veel tijd en kosten besparen. Verder moet de communicatie worden verbeterd door sneller te reageren op vragen en beter inzicht te bieden in de status van paspoortaanvragen. Mensen moeten ook actief geïnformeerd worden over praktische zaken, zoals het behoud van het oude paspoort. Tot slot kan een eenvoudige maatregel zoals het aanbieden van een pasfoto faciliteit bij ambassades veel frustratie wegnemen. Ter plaatse kunnen foto’s direct worden gecontroleerd en aangepast, wat tijd en extra kosten voorkomt.

Onze rol als VBNGB

Als VBNGB zullen we met deze verzamelde informatie lobbyen bij politiek Den Haag en de overheid. De problemen die Nederlanders in het buitenland ondervinden bij het vernieuwen van hun paspoort vragen om structurele oplossingen. Tegelijkertijd zien we een nieuwe uitdaging ontstaan door de aangekondigde bezuinigingen op het postennetwerk. Deze bezuinigingen zullen de bestaande problemen waarschijnlijk verergeren, met aanhoudende wachttijden en beperkte toegankelijkheid als gevolg. Wij zullen erop aan blijven dringen dat het belang van de Nederlandse gemeenschap in het buitenland niet uit het oog wordt verloren en dat er investeringen worden gedaan in efficiëntere en beter toegankelijke consulaire diensten.  

Deel jullie ervaringen via onderstaande reactiemogelijkheid.

Tips en weetjes

  • Je kunt het oude paspoort behouden totdat de nieuwe klaar is. Men moet uiteindelijk wel het oude paspoort opsturen of inleveren, voordat men het nieuwe paspoort in ontvangst kan nemen.
  • Kun je niet bij de ambassade terecht of is de afstand te ver, check dan of er een VFS Global in de buurt is of dat er misschien een pop-up ambassade in de regio langskomt.
  • Het is ook mogelijk om bij een buurland een paspoort te vernieuwen. Check de website van Nederland Wereldwijd voor de mogelijkheden.
  • Het trackingsysteem informeert alleen wanneer het paspoort klaar is. Duurt het langer dan de aangekondigde tijd, check dan de status van uw aanvraag bij de ambassade. De e-mails met de informatie dat het paspoort klaarligt, komen niet altijd bij de klant aan.
  • Vaak komen nieuwe afspraken op een bepaald tijdstip/dag vrij. Neem contact op met de ambassade voor meer informatie.
  • Afsprakensysteem blijft hangen of werk niet; probeer een andere browser, schakel de VPN uit, mocht die aanstaan.

12 Reacties

  1. Over het afkeuren van pasfoto,s begrijp ik niet goed, de afmetingen staan beschreven in de documentatie, in de ambassade in Parijs probeerde men mij wel de fot,s te laten vernieuwen in hun fotozaak, maar ik hield voet bij stuk dat de afmetingen van mijn fotos prcies was zoals beschreven en de fotos werden later goed gekeurd, hoe bedoelt u belangen verstrengeling.

    • Hoedanigheid: - Lid
    Antwoord
  2. In Vancouver Canada was de afspraak met het consulaat online makkelijk gemaakt (een paar maanden vooruit), en het vernieuwde paspoort binnen 4 weken na de afspraak klaar. Absoluut geen klachten van mijn kant. De vorige keer, bijna 10 jaar geleden, op Schiphol ging ook prima.

    • Hoedanigheid: - Lid
    Antwoord
  3. Ja, hallo, ik moet 3000 km reizen om van Honolulu naar SF te vliegen! Ik hoop dat er in 2025, wanneer mijn paspoort verloopt, er weer een pop-up ambassade naar Honolulu komt want naar SF reizen is niet leuk (ik ben 73), en de kosten………niet te doen!
    Een pasfoto maken lukt niet op dit eiland waar ik woon, dus dat is dan ook weer iets. Tien jaar geleden moest ik mijn pasfoto’s in SF laten overmaken want ze waren niet goed. Dat grapje kostte toen 80 dollar! Misschien dat ik ze in Honolulu kan laten maken.

    • Hoedanigheid: - Lid
    Antwoord
  4. Ik vraag me nog steeds af waarom het vernieuwen van paspoorten niet gewoon on-line kan anno 2024? Dan kan het via een centraal punt wat goedkoper en veel efficiënter is. Ook kunnen ambassades en consulaten dan met andere zaken bezig zijn. Natuurlijk is het ook heel goed voor het milieu; hoeveel mensen hoeven er dan niet (veel) te reizen. Als deze zaken voor visums voor landen kan, waarom hier dan niet? Bij ons (en onze kinderen) is het steeds een gedoe om je Nederlanderschap aan te tonen en dat terwijl je met een NL paspoort komt, er geboren bent, etc. Ooit eisten ze een brief van de BE gemeente (maar accepteerden ze de info op onze E+- kaart, omdat de gemeente dat weigerde). Nu we in FR wonen (zonder ID kaart) houd ik mijn hart al vast om aan te kunnen tonen dat ik al 67 jaar Nederlander ben. Wat wil men (laten zien)?

    • Hoedanigheid: - Lid
    Antwoord
    • In 2023 heeft de toenmalig staatssecretaris voor Koninkrijksrelaties en Digitalisering de Tweede Kamer geïnformeerd dat digitalisering van de paspoortaanvraag op dat moment technisch nog niet mogelijk was, maar dat innovaties op dit gebied zouden worden onderzocht.
      Die technische onmogelijkheid heeft vooral met veiligheid te maken. Er is een levendige handel in paspoorten van Europese landen. De aankoop van een goed lijkend paspoort van een EU-land geeft toegang tot alle landen van de EU. Wat daartegen gedaan kan worden is een absoluut veilig systeem. De eisen zijn daarbij hoger dan die bijvoorbeeld de SVB hanteert voor het bewijs in leven zijn. Zo eist de EU bijvoorbeeld een vingerafdruk op paspoort en ID kaart. Zolang het ministerie van BZK niet overtuigd is van die veiligheid, wordt het niet ingevoerd. Maar, zoals gezegd, er zijn ontwikkelingen op dit gebied, dus is er hoop.

      • Hoedanigheid: - Bestuurslid
      Antwoord
      • Logisch dat veiligheid een issue is, maar er gebeuren zoveel onveiligere zaken met een in mijn ogen veel risicovoller impact dan het geval is met paspoorten. En zij die iets willen misbruiken doen het nu waarschijnlijk al op grote schaal. Ik zie het eerder als een extra controle moment op mensen en er zal zeker ook een portie onwil bijzitten; sorry voor dat gevoel. Het streven moet ‘administratieve vereenvoudiging zijn’.

  5. Ik snap niet dat men nog steeds paspoort niet kan vernieuwen met DigiD
    Inmiddels kan men wel via DigiD in combinatie met gezichtsherkenning en paspoort connectie bij svb het in leven bewijs indienen
    Zo’n zelfde systeem moet toch ook met paspoort kunnen lijkt mij

    • Hoedanigheid: - Lid
    Antwoord
    • Maar waar géén wil is, is géén weg!

      • Hoedanigheid: - Lid
      Antwoord
  6. Heel vervelend het aanvragen van een paspoort of ID kaart. Nederland dat zo prat gaat dat ze wereldwijd vooruit loopt met alles, maar een land als Portugal steekt Nederland voor wat betreft verlenging paspoort/ID kaart of rijbewijs Nederland ver voorbij. Alles is mogelijk vanaf de PC. Zelfs je documenten kan je instaleren op je telefoon zodat identificatie documenten altijd voorhanden zijn en je originele documenten veilig thuis kunt bewaren.
    Overigens nog een tip. De laatste keer heb ik zelf thuis pasfoto’s gemaakt via internet. Ze werden naar mij toe gestuurd in Portugal. Keuze is rijk. Zie : https://www.google.nl/search?q=pasfoto+maken+via+internet&sca_esv=87ab822241439fb3&source=hp&ei=6BNcZ_G7CqzV7M8Pi-bAiAQ&iflsig=AL9hbdgAAAAAZ1wh-DQhLlThoaidZuVLtflBqAWhz-I-&oq=pasfoto%27s+maken+via+&gs_lp=Egdnd3Mtd2l6IhRwYXNmb3RvJ3MgbWFrZW4gdmlhICoCCAAyBhAAGBYYHjIGEAAYFhgeMgYQABgWGB4yCBAAGIAEGKIEMggQABiABBiiBDIIEAAYgAQYogRIzKkBUABYnIQBcAB4AJABAJgBvgGgAcAUqgEEMC4yMLgBAcgBAPgBAZgCFKACuhbCAgUQLhiABMICCxAuGIAEGMcBGK8BwgIFEAAYgATCAgsQLhiABBjRAxjHAcICCBAuGIAEGNQCwgIREC4YgAQYxwEYmAUYmgUYrwGYAwCSBwQwLjIwoAf5qQE&sclient=gws-wiz

    • Hoedanigheid: - Lid
    Antwoord
  7. Hallo, wonende in zuidwest Spanje heb ik in september jl. een afspraak gemaakt bij de ambassade in Lissabon, wachttijd 2 maanden. Prettig geholpen aldaar, alleen werd mij toen pas verteld dat ze geen paspoorten meer opsturen naar Spanje. Gelukkig heb ik een adres kunnen vinden net over de grens in zuidoost Portugal waar ze mijn paspoort in ontvangst wilde nemen. Het paspoort was al na 3 weken en één dag klaar.

    • Hoedanigheid: - Lid
    Antwoord
    • Ja dat opsturen (of juist niet) is nog erger. Indertijd lieten wij ze in België thuisbezorgen (75 euro per persoon). Er kwam een koerier met twee verzegelde koffertjes bij ons thuis. Iedere 5 minuten werden we gebeld met de tijd dat hij dacht er te zijn. Maar dit was sneller en goedkoper dan er 500 km. voor te rijden. Dit jaar kon dat voor mijn kinderen niet meer; ze moesten een vrije dag nemen en dus wel 500km. rijden. Wat dat allemaal kost, ook voor het milieu, maar die instanties praten veel over zulke zaken zonder eens één keer in de spiegel te kijken.

      • Hoedanigheid: - Lid
      Antwoord
  8. Wonende in België heb ik op 26 november om 20:41u digitaal een aanvraag verzonden voor het verlengen/vernieuwen van mijn paspoort.
    Wij kunnen van hieruit in Bergeijk, Nederland het nieuwe paspoort aanvragen.
    Verder kon ik via het systeem een datum prikken om daar op het gemeentehuis te verschijnen.
    Een checklist bij de aanvraag gaf aan wat te doen en wat mee te nemen.
    Vooral de pasfoto blijkt een hot item te zijn. Daar werd vooral op de eisen (vele) gewezen, waaraan dat allemaal moet voldoen.
    Ik kan daar 17 december om 10:00 uur terecht. Afspraakduur 30 minuten!
    Kosten € 126,40 en dan krijg een paspoort dat 10 jaar geldig is.
    Hoelang het duurt voordat het nieuwe paspoort kan worden opgehaald weet ik niet. Wel dat het dus niet thuis wordt bezorgd! Voor Nederlanders niet in deze grensstreek lijkt het mij dus redelijk goed geregeld. Indien het zo is dat wij Nederlanders, wonende buiten Nederland, meer voor een paspoort moeten betalen dan de landgenoten wonende in Nederland, dan blijft dat voor mij een doorn in mijn oog. Zeer onrechtvaardig en onnodig, ongeacht waar je woont! Je betaalt (deels) belasting in Nederland over je inkomen/vermogen. Het paspoort in een eigendom van de staat. Dan dient de staat dat eigendom tegen gelijke kosten aan de belanghebbenden “uit te lenen”.
    De staat verstrekt ook geen fiscale kortingen omdat je in het buitenland woont, toch?

    • Hoedanigheid: - Lid
    Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met het plaatsen van een reactie accepteert u het privacybeleid.