Selecteer een pagina

Voor gepensioneerden is in het nieuwe stelsel geen waardevast pensioen mogelijk. Dat is een slechte zaak

jan 14, 2025

Bron: wyniasweek.nl

Door Rob de Brouwer

Hieronder tien vragen die Wynia’s Week mij stelde over de nieuwe Wet Toekomst Pensioenen en mijn antwoord daarop. Daarbij reageer ik af en toe op de informatie die het AD onlangs gaf over het nieuwe pensioenstelsel.

Klik hier om naar het artikel op Wynias Week te gaan

4 Reacties

  1. Hallo, wat ik mij afvraag is het volgende:

    Is er een verschil tussen pensioenfondsen en pensioenverzekeraars in hoe zij met de nieuwe regels om zullen gaan?

    Bijvoorbeeld fondsen zoals ABP, Zorg en Welzijn versus verzekeraars als Aegon, Centraal Beheer etc?

    Met vriendelijke groet,

    Leo Kroonenburg

    • Hoedanigheid: - Niet-lid
    Antwoord
  2. We kunnen allemaal op een hand uitrekenen dat het nieuwe pensioenstelsel niemand windeieren zal leggen en we nog meer een politieke speelbal worden dan we al waren en zijn. De koppeling aan financiële markten is niet rooskleurig voor de komende jaren en dat zal niet snel anders worden, daarvoor hoef je echt niet gestudeerd te hebben om dat te zien gebeuren. Ons pensioen (ons uitgesteld loon!) wordt nog meer een speelbal van een globale wereld waar niemand enige grip op heeft maar dat gaat wel ons leven nog meer bepalen (en dat gaat verder dan energieprijzen, inflatie, etc.). Gepensioneerden kunnen voor de laatste jaren van hun leven niets meer plannen; ze hebben immers geen notie wat er het volgende, en de daaropvolgende jaren nog maandelijks op hun rekening wordt gestort. Ik neem aan dat we niet vergeten zijn hoe de NL overheid tijdens de financiële crisis van 2008 uit bepaalde pensioenpotten graaide om een bank te redden. Ze hebben straks geen echte reden nodig om er weer in te graaien (realistisch zou het toch kunnen?). Natuurlijk hebben gepensioneerden geen enkel machtsmiddel meer om zich tegen wat dan ook van de overheid te weren, net zoals die belachelijke rekenregels die indexatie van pensioenen meer dan 10 jaar onmogelijk maakten (inkomstendelving van tussen30-40% EN ook nog 2 jaar later!). Nu indexeren ze sommige pensioenen een beetje maar die percentages zijn irrelevant vergeleken met alle prijsstijgingen. Ik liet Artificial Intelligence met die percentages mijn situatie over 20 jaar eens uitrekenen en viel prompt van mijn stoel (kan ook in een Excel!). Dit is pas het begin mensen, laten we onszelf niet voor de gek houden. Het is de zoveelste stap om onze bewegingsvrijheid verder in te perken vrees ik. En alle argumenten die ze ons geven ten spijt, ik volg die niet zo een twee drie; iedere keer zijn ze weer in staat om ons een kat in een zak te verkopen en wij laten ons alles gewillig bevallen.

    • Hoedanigheid: - Lid
    Antwoord
  3. Dat betekent niet invaren als gepensioneerde. Overigens is de WTP er op het laatste moment in de laatste periode Rutte, wel op een zeer geforceerde manier doorgedrukt. Dit ondanks de naar voren gebrachte bezwaren van deskundigen en nu nog. De politiek blijft doof, ondanks het feit dat in de verkiezingsperiode de huidige coalitie andere geluiden liet horen, behalve dan de vvd.
    Beschamend!!

    Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat hier de macht van R heeft gespeeld. Zijn vazallen WK en CS hebben er mooie baantjes aan over gehouden.

    • Hoedanigheid: - Lid
    Antwoord
  4. Hoe bestaat het dat een zo belangrijk stelsel als het Pensioen, zomaar zonder enige inspraak van miljoenen rechthebbenden, gewijzigd kan worden.

    Veel deskundigen zijn er in het verleden al over gestruikeld, en zeggen NIET doen.

    Noemen we dit democratie. !! Een ronde stemmen in de tweede kamer met 90 % ondeskundigen en die zelf (politiekers) NIET mee doen met het nieuwe stelsel, geeft toch ook te denken.

    • Hoedanigheid: - Lid
    Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met het plaatsen van een reactie accepteert u het privacybeleid.