Selecteer een pagina

Voor gepensioneerden is in het nieuwe stelsel geen waardevast pensioen mogelijk. Dat is een slechte zaak

jan 14, 2025

Bron: wyniasweek.nl

Door Rob de Brouwer

Hieronder tien vragen die Wynia’s Week mij stelde over de nieuwe Wet Toekomst Pensioenen en mijn antwoord daarop. Daarbij reageer ik af en toe op de informatie die het AD onlangs gaf over het nieuwe pensioenstelsel.

Klik hier om naar het artikel op Wynias Week te gaan

14 Reacties

  1. Hallo, wat ik mij afvraag is het volgende:

    Is er een verschil tussen pensioenfondsen en pensioenverzekeraars in hoe zij met de nieuwe regels om zullen gaan?

    Bijvoorbeeld fondsen zoals ABP, Zorg en Welzijn versus verzekeraars als Aegon, Centraal Beheer etc?

    Met vriendelijke groet,

    Leo Kroonenburg

    • Hoedanigheid: - Niet-lid
    Antwoord
  2. We kunnen allemaal op een hand uitrekenen dat het nieuwe pensioenstelsel niemand windeieren zal leggen en we nog meer een politieke speelbal worden dan we al waren en zijn. De koppeling aan financiële markten is niet rooskleurig voor de komende jaren en dat zal niet snel anders worden, daarvoor hoef je echt niet gestudeerd te hebben om dat te zien gebeuren. Ons pensioen (ons uitgesteld loon!) wordt nog meer een speelbal van een globale wereld waar niemand enige grip op heeft maar dat gaat wel ons leven nog meer bepalen (en dat gaat verder dan energieprijzen, inflatie, etc.). Gepensioneerden kunnen voor de laatste jaren van hun leven niets meer plannen; ze hebben immers geen notie wat er het volgende, en de daaropvolgende jaren nog maandelijks op hun rekening wordt gestort. Ik neem aan dat we niet vergeten zijn hoe de NL overheid tijdens de financiële crisis van 2008 uit bepaalde pensioenpotten graaide om een bank te redden. Ze hebben straks geen echte reden nodig om er weer in te graaien (realistisch zou het toch kunnen?). Natuurlijk hebben gepensioneerden geen enkel machtsmiddel meer om zich tegen wat dan ook van de overheid te weren, net zoals die belachelijke rekenregels die indexatie van pensioenen meer dan 10 jaar onmogelijk maakten (inkomstendelving van tussen30-40% EN ook nog 2 jaar later!). Nu indexeren ze sommige pensioenen een beetje maar die percentages zijn irrelevant vergeleken met alle prijsstijgingen. Ik liet Artificial Intelligence met die percentages mijn situatie over 20 jaar eens uitrekenen en viel prompt van mijn stoel (kan ook in een Excel!). Dit is pas het begin mensen, laten we onszelf niet voor de gek houden. Het is de zoveelste stap om onze bewegingsvrijheid verder in te perken vrees ik. En alle argumenten die ze ons geven ten spijt, ik volg die niet zo een twee drie; iedere keer zijn ze weer in staat om ons een kat in een zak te verkopen en wij laten ons alles gewillig bevallen.

    • Hoedanigheid: - Lid
    Antwoord
  3. Dat betekent niet invaren als gepensioneerde. Overigens is de WTP er op het laatste moment in de laatste periode Rutte, wel op een zeer geforceerde manier doorgedrukt. Dit ondanks de naar voren gebrachte bezwaren van deskundigen en nu nog. De politiek blijft doof, ondanks het feit dat in de verkiezingsperiode de huidige coalitie andere geluiden liet horen, behalve dan de vvd.
    Beschamend!!

    Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat hier de macht van R heeft gespeeld. Zijn vazallen WK en CS hebben er mooie baantjes aan over gehouden.

    • Hoedanigheid: - Lid
    Antwoord
  4. Hoe bestaat het dat een zo belangrijk stelsel als het Pensioen, zomaar zonder enige inspraak van miljoenen rechthebbenden, gewijzigd kan worden.

    Veel deskundigen zijn er in het verleden al over gestruikeld, en zeggen NIET doen.

    Noemen we dit democratie. !! Een ronde stemmen in de tweede kamer met 90 % ondeskundigen en die zelf (politiekers) NIET mee doen met het nieuwe stelsel, geeft toch ook te denken.

    • Hoedanigheid: - Lid
    Antwoord
  5. Over het nieuwe pensioenstelsel is vele jaren door vele deskundigen en alle belanghebbende partijen heel grondig gestudeerd. Het nieuwe stelsel maakt het pensioen individueler en ook kan het meer profiteren van de ontwikkelingen op de aandelen- en andere markten. Om het hier weg te zetten als een gemanipuleerde affaire van een paar baantjesjagers is een serieuze deelnemer aan het maatschappelijk debat onwaardig. Uiteraard zijn er bij een grote complexe operatie ook deskundigen die bepaalde aspecten negatiever bekijken, het gaat uiteindelijk om een heel complexe belangenafweging, die natuurlijk niet voor iedereen precies even gunstig zal uitpakken, dat is geen reden om het totaal aan belangen uit het oog te verliezen en ook de voordelen in de beoordeling een plaats te geven, ook als de eigen situatie tot enige zorg kan leiden.

    Antwoord
    • Maar waarom mensen dan niet de keuze geven? Aan de direct belanghebbende werd totaal voorbij gegaan (voor andere belangen?). Dat is een schandelijke zaak. Het feit dat een bepaalde groep (zij die in feite besloten) bij het oude systeem blijft ondermijnt welk vertrouwen dan ook in het nieuwe systeem (en de niet vertelde overwegingen). Natuurlijk hebben vele ‘geleerden’ ernaar gekeken maar visten die niet allemaal in dezelfde vijver waar wij niet in de buurt mogen komen en waar anders denkenden angstvallig werden buitengesloten? Transparantie maakt deel uit van ‘goed bestuur’.

      • Hoedanigheid: - Lid
      Antwoord
  6. Ik heb het idee, dat het ook enigszins te maken heeft bij welk pensioenfonds je bent aangesloten.
    Een aantal maanden geleden ben ik al uitgebreid geinformeerd door mijn pensioenfonds ( ABNAMRO) wat er zoal staat te gebeuren. Tot nu toe heb ik vrijwel alle indexaties volledig gekregen, op een 0,5 % na geloof ik, dus ben meegestegen met de inflatie. Nou heeft het pensioenfonds dan ook een dekkingsgraad van 127%, ze gaan voor een solidaire premieregeling, 5% van het totale vermogen komt in een solidariteitsreserve , zodat evt. toekomstige slechte beleggingsresultaten niet meteen leiden tot een verlaging van het pensioen en de bedoeling is per 1 januari 2027 over te gaan.
    Bij een ongewijzigde dekkingsgraad van 127%, zou dat betekenen dat mijn pensioen met 17% wordt verhoogd per die datum.

    • Hoedanigheid: - Niet-lid
    Antwoord
  7. Nu even geen kommentaar op het nieuw in te voeren pensioenstelsel, maar een vraag aan de VBNGB, wat kan de vereniging doen aan deze komende problematiek, om een rampzalig probleem voor miljoenen gepensioneerden te voorkomen.
    Mvg.

    • Hoedanigheid: - Lid
    Antwoord
    • De leden van de VBNGB en overige belangstellenden ontvangen doorgaans pensioen uit Nederland of gaan dat doen. Om die reden publiceren wij artikelen over het nieuwe pensioenstelsel. De focus van de vereniging ligt echter op regels omtrent ontvangen van het pensioen of een uitkering in het buitenland, niet op de opbouw ervan. Binnen het bestuur is ook geen specifieke kennis op dat gebied. Daarnaast kunnen wij als kleine vereniging veel minder invloed uitoefenen op dit gebied dan de verenigingen van gepensioneerden in Nederland, met tienduizenden leden. Kortom, wij publiceren over de WTP, maar geven geen adviezen en binden niet de strijd aan met de Nederlandse regering.

      Antwoord
  8. Invaren = instappen = start deelname aan een bepaalde pensioenregeling?

    • Hoedanigheid: - Lid
    Antwoord
      • Beste Roy, het lijkt duidelijk maar tegelijkertijd komen er veel vragen bij me op. Waarom heb ik het vermoeden dat het pensioenfonds er gewoon vanuit gaat dat iedereen invaart? Iedere keer krijg je de communicatie dat ze per ‘die datum’ overgaan naar het nieuwe pensioenstelsel. Nooit maakt men melding van ‘als u akkoord gaat’, of ‘als u geen gebruik maakt van uw bezwaarrecht’. Men lijkt iedereen in slaap te sussen omdat men anders bang is dat velen bezwaar zullen aantekenen (is mijn vermoeden). Als mijn vermoeden enigszins klopt is dat toch een teken aan de wand? Dan is de belangrijkste vraag natuurlijk, als je niet wilt invaren betekent dat dan dat je recht blijft hebben op je huidige pensioenaanspraak (en indexatie!) of komen er dan ineens duveltjes uit het doosje die je aanpakken omdat je niet wilt invaren zoals de politiek en de pensioenfondsen het willen? M.a.w. ‘wat is de straf als je bij het oude wilt blijven (net zoals ministers, etc.)’? Ondanks de verduidelijking neemt het mijn twijfels (en vragen) helaas niet weg, misschien is het tegenovergestelde wel het geval. Je hoeft niet op ‘mijn gedachtengang’ te antwoorden. Misschien moet ik het pensioenfonds eens gewoon mijn vragen en bedenkingen toesturen, maar mijn ervaring leert mij dat hun reactie over het algemeen lang is met de prachtigste volzinnen en dat zonder ook maar iets te zeggen. Daar heb ik ook geen zin meer in. Ik heb geen zoethoudertjes nodig, maar antwoorden, zelfs als die niet bevallen.

        • Hoedanigheid: - Lid
  9. My small AOW pension will fall by the wayside, when I “expire” and my spouse will end up with nothing. Am I correct?

    • Hoedanigheid: - Lid
    Antwoord
    • Unfortunately, you are right. AOW is a personal social benefit, not a pension with partner’s and survivor’s pension. If your spouse has never lived or worked in the Netherlands, she is also not entitled to her own AOW.

      Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met het plaatsen van een reactie accepteert u het privacybeleid.

  • Hoedanigheid: Selecteer uw hoedanigheid