Selecteer een pagina

Erfrecht, erfbelasting en keuze Nederlands erfrecht

De VBNGB bedankt Mr. Dirk-Jan Houtepen van Notariskantoor Houtepen voor zijn deskundig advies en aanvullingen bij het tot stand komen van deze artikelen.

Onderstaande artikelen hebben niet de bedoeling volledig te zijn, maar om inzicht te geven in de complexe materie betreffende erfrecht, erfbelasting en keuze Nederlands erfrecht. Ook is aandacht besteed aan enige onderwerpen die van belang kunnen zijn bij het opstellen van een testament.

7 Reacties

 1. Ik bezit een vakantiewoning in Duitsland. Mijn vriend en ik hebben hebben een samenleveringscontract. We zijn bezig met aanpassen van ons testament. Na overlijden van één gaat alles naar de andere partner. Bij overlijden van beiden gaat de erfenis naar de kinderen van mijn broer en zussen.
  Het voorstel is nu om in mijn testament een rechtskeuze te maken voor het Nederlandse recht.
  De bedoeling is dat mijn partner bij mijn overlijden het Duitse appartement erft. Is het daarvoor nodig om getrouwd te zijn, ondanks de keuze voor Nederlands recht? En als mijn ouders nog leven bij mijn overlijden: moet er dan nog iets speciaals geregeld worden zodat zij afzien van hun erfdeel?
  Hartelijk dank voor de informatie

  Antwoord
 2. Prima, leesbare tekst zonder al te veel vaktermen.
  Goed te gebruiken.
  Zo weet ik tenminste een beetje hoe het zit met het Duitse erfrecht.
  Is van de tekst ook een Duitse versie voorhanden?
  In het bevestigende geval, zou ik deze gaarne ontvangen.
  M.vr.gr.,
  Modest Kampaan

  Antwoord
 3. Als men als Nederlander bijvoorbeeld 15 jaar in Duitsland heeft gewoond is de erfgenaam dus bij overlijden Erbschafsteuer verschuldigd aan Duitsland. Maar wat als een echtpaar na 11 jaar weer terug verhuist naar Nederland? Moet men dan bij overlijden na dei 11 jaar ook nog in Duitsland Erbschafsteuer betalen?

  Antwoord
  • Van belang is mede of men een beroep gedaan heeft op de Europese Erfrechtverordening. De eerste informatie in deze draad hield daar geen rekening mee.

   Antwoord
 4. Me tante overleden 20jaar terug me oom drie maanden overleden in duitsland ze hadden een dochter Overleed een dag na me oom.ze had geen kinderen en patner.we hebben vier neefen in duitsland en vier in nederland erfen we allemaal

  Antwoord
  • Geachte mevrouw Wezel,

   Dit is lastig zo te beoordelen.
   Het beste kunt u contact opnemen met een notaris.

   Met vriendelijke groet,

   Ed Roosen
   VBNGB

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met het plaatsen van een reactie accepteert u het privacybeleid.

Blijf op de hoogte

Ontvang een e-mail wanneer er nieuwe berichten online staan.