Selecteer een pagina

Loonbelasting en inkomstenbelasting in Oostenrijk

dec 19, 2018

Wij hebben op 16 december 2018 van Drs. Karin Hegeraad wonende in Oostenrijk het verzoek ontvangen volgend bericht te plaatsen. “Loonbelasting en inkomstenbelasting in Oostenrijk” Dit artikel gaat over wie in Oostenrijk belastingplichtig is, vanaf welk inkomen de belastingplicht begint, wat de verschillen zijn tussen loonbelasting en inkomstenbelasting en er wordt ingegaan op de zeven types belastbare…

Deze pagina is afgesloten en alleen toegankelijk voor leden van de VBNGB

Een deel van deze website is afgesloten en alleen toegankelijk voor leden. Het bij elkaar brengen van relevante informatie kost inspanningen en geld. Zo ook deze website en het onderhouden er van. Een deel van de website houden wij vrij toegankelijk. Hier leest u wat vrij is en wat niet, en waarom.
Als u al lid bent kunt u hieronder inloggen. Bent u nog geen lid? Dan nodigen wij u uit om lid te worden, door het aanmeldformulier in te vullen.

5 Reacties

 1. Goede informatie!
  Ik weet dat vroeger je pensioen niet, maar de AOW wèl in Nederland werd belast, ook als je inwoner van Oostenrijk was. De bronstaat mocht de AOW heffen.
  Ik heb voor de alle zekerheid bij Pensioenen art.19. van het actuele Verdrag Nederland-Oostenrijk even gekopieerd.

  XXXXXX

  2.
  a. Pensioenen, betaald door, of uit fondsen in het leven geroepen door, een van de Staten of een staatkundig onderdeel of een plaatselijk publiekrechtelijk lichaam daarvan aan een natuurlijke persoon ter zake van diensten bewezen aan die Staat of dat onderdeel of dat publiekrechtelijk lichaam mogen in die Staat worden belast.

  b. Deze pensioenen zijn echter alleen in de andere Staat belastbaar, indien de natuurlijke persoon inwoner en onderdaan is van die Staat.

  XXXXXX

  Misschien moet er nog wat uitvoeriger uitleg komen hoe het precies zit wat de AOW betreft.

  Antwoord
  • Geachte Riet van Dongen,

   Dank voor je reactie. Dank ook voor je artikel uit het belastingverdrag NL-AT.

   Ik ga hier nog een vervolg op maken, dat zal gaan over de belasting van het inkomen van gepensioneerden in Oostenrijk en in het bijzonder dan over het Progressionvorbehalt, dat met de AOW te maken heeft. Wordt dus vervolgd.

   Karin

   Antwoord
  • Geachte Riet van Dongen,

   Ik las uw gekopieerde stukje uit het Verdrag Nederland-Oostenrijk nog eens . . . begrijp ik het nou goed: als ik Oostenrijks staatburger word, wordt mijn AOW dan niet meer in Nederland belast?

   Ik ben benieuwd naar uw antwoord.

   Antwoord
   • Ik ben maar zo vrij hierop te antwoorden.
    Artikel 19 van het verdrag gaat niet over AOW , maar over overheidspensioenen, wat Nederland betreft bijv. de publiekrechtelijke ABP pensioenen (dus ABP pensioen voortvloeiend uit een publiekrechtelijke Nederlandse functie). Lid a bepaalt dat Nederland daarover mag heffen. Lid b stelt echter dat een Oostenrijker (Oostenrijkse nationaliteit) met zo’n Nederlands overheidspensioen wonend in Oostenrijk voor dat pensioen door Oostenrijk wordt belast. Een soortgelijke bepaling kent het Duits-Nederlandse verdrag. Er zijn gevallen bekend van Nederlandse gepensioneerden in Duitsland die daarom de Duitse nationaliteit hebben aangenomen. Van belang is nog wel te bezien welke regel geldt in geval van dubbele nationaliteit.

   • Dank voor uw antwoord. Voor zover ik weet raak je je Nederlandse nationaliteit kwijt als je Oostenrijker wordt. Dubbele nationaliteit zou dus niet aan de orde zijn. Echter, voordeliger om Oostenrijker te worden qua belastingdruk is het niet. Tot 40.000 euro bruto jaarinkomen draag je grosso modo in Oostenrijk rond 25% af aan de inkomstenbelasting.

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met het plaatsen van een reactie accepteert u het privacybeleid.