Selecteer een pagina

“Deel 2 inzake de inkomstenbelasting in Oostenrijk”

feb 5, 2019

Op 5 februari 2019 hebben we van Drs. Karin Hegeraad, landenvertegenwoordiger in Oostenrijk, het verzoek ontvangen volgend bericht te plaatsen. “Deel 2 inzake de inkomstenbelasting in Oostenrijk” Dit artikel gaat over uitgaven die het belastbaar inkomen verminderen en aftrekposten. Klik hier om naar de desbetreffende pagina te gaan.

Deze pagina is afgesloten en alleen toegankelijk voor leden van de VBNGB

Een deel van deze website is afgesloten en alleen toegankelijk voor leden. Het bij elkaar brengen van relevante informatie kost inspanningen en geld. Zo ook deze website en het onderhouden er van. Een deel van de website houden wij vrij toegankelijk. Hier leest u wat vrij is en wat niet, en waarom.
Als u al lid bent kunt u hieronder inloggen. Bent u nog geen lid? Dan nodigen wij u uit om lid te worden, door het aanmeldformulier in te vullen.

4 Reacties

 1. Interessante en overzichtelijke informatie over belastingheffing in Oostenrijk is via deze weg te vinden. Wat betreft aftrekbare posten is onduidelijk of de Oostenrijkse wetgeving toelaat dat een verdragsgerechtigde gepensioneerde de gehele zorgbijdrage CAK aftrekt van het door Oostenrijk te belasten inkomen. In het bijzonder ook bij wie het deel dat betrekking heeft op partner en gezinsleden aftrekbaar zou zijn.

  Antwoord
  • Dat is inderdaad het uitzoeken waard. Echter, het wordt voor zover ik weet geaccepteerd als het belastingvrije inkomen netto wordt opgegeven, dus met aftrek van alle Nederlandse inhoudingen. Dit komt op hetzelfde neer als het bruto opgeven om dan de zorgbijdrage, ook voor partner en gezinsleden, als Sonderausgaben op te voeren.

   Antwoord
 2. Volgens Jongbloed Fiscaal Juristen, blijf je als inwoner van Oostenrijk belastingplichtig in Nederland over de AOW / Anw / WAO / WIA / Waz / Wajong.
  Box 1.

  Wel is vrijstelling te verkrijgen voor het publiekrechtelijk pensioen, indien men inwoner en onderdaan is van Oostenrijk. Voor dit pensioen is men belastingplichtig in Oostenrijk.

  Deze regelingen zijn voor ieder land weer anders, afhankelijk van de Belastingverdragen.
  Vroeger werden de Belastingverdragen in zijn geheel door de Rijksoverheid gepubliceerd. Dat is tegenwoordig anders en een stuk lastiger geworden. Jongbloed geeft volgens mij nu de beste informatie.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met het plaatsen van een reactie accepteert u het privacybeleid.