Selecteer een pagina

Erfbelasting: bewijslast voor nagelaten buitenlands vermogen

jan 10, 2020

ECLI:NL:GHSHE:2020:62

Instantie Gerechtshof ’s-Hertogenbosch Datum uitspraak 09-01-2020 Datum publicatie 10-01-2020 Zaaknummer 18/00572 Rechtsgebieden Belastingrecht Bijzondere kenmerken Hoger beroep

Inhoudsindicatie Aan belanghebbende is een navorderingsaanslag in het recht van successie opgelegd, omdat hij volgens de Inspecteur is gerechtigd tot door erflaatster in het buitenland aangehouden vermogen. Op de Inspecteur rust de bewijslast voor de juistheid van de navorderingsaanslag. Belanghebbende is immers niet de meest gerede partij om bewijs bij te brengen voor zijn stelling dat erflaatster voorafgaand aan haar overlijden de buitenlandse tegoeden heeft geschonken aan haar zussen. Ook heeft de Inspecteur niet aannemelijk gemaakt dat belanghebbende niet de vereiste aangifte heeft gedaan; het Hof is van oordeel dat de Inspecteur, in het licht bezien van wat belanghebbende heeft gesteld, niet aannemelijk heeft gemaakt dat tot het vermogen van erflaatster ten tijde van haar overlijden, buitenlands vermogen behoorde. Daarmee komt de grond aan de navorderingsaanslag te ontvallen. Het Hof is van oordeel dat de Inspecteur in vergaande mate onzorgvuldig heeft gehandeld en dat sprake is van bijzondere omstandigheden als bedoeld in artikel 2, lid 3, van het Besluit proceskosten bestuursrecht, op grond waarvan belanghebbende recht heeft op een hogere dan de forfaitaire proceskostenvergoeding.

Wetsverwijzingen Besluit proceskosten bestuursrecht 2 Vindplaatsen rechtspraak.nl GERECHTSHOF ’s-HERTOGENBOSCH, Team belastingrecht Meervoudige Belastingkamer
Kenmerk: 18/00572 Uitspraak op het hoger beroep van de inspecteur van de Belastingdienst, hierna: de Inspecteur, en het incidenteel hoger beroep van [belanghebbende] , wonende te [woonplaats] , hierna: belanghebbende,
tegen de uitspraak van de Rechtbank Zeeland-West-Brabant te Breda (hierna: de Rechtbank) van 30 augustus 2018, nummer BRE 17/4680 in het geding tussen belanghebbende en de Inspecteur.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met het plaatsen van een reactie accepteert u het privacybeleid.