Selecteer een pagina

Wijziging van het BUB Volksverzekeringen

Zie deze internetconsultatie:

BUB volksverzekeringen

Het doel van de volksverzekeringen is degene die in Nederland woont (ingezetene is) ook in Nederland te verzekeren voor de volksverzekeringen. Via het BUB volksverzekeringen wordt de kring van verzekerden uitgebreid dan wel beperkt. Om het stelsel overzichtelijk en duidelijk te houden, wordt het BUB volksverzekeringen op een aantal punten geactualiseerd vanwege ontwikkelingen in jurisprudentie en wet- en regelgeving. Dit leidt ook tot aanpassing van een aantal andere besluiten.

Doelgroepen die door de regeling worden geraakt

Ingezetenen, niet-ingezetenen, werknemers, werkgevers, SVB, UWV en Belastingdienst.

Verwachte effecten van de regeling voor de doelgroepen

De kring verzekerden voor de volksverzekeringen heeft een betere aansluiting met het doel van de volksverzekering en actuele ontwikkelingen, wat ten goede komt aan het stelsel.

Waarop kunt u reageren

Ter internetconsultatie ligt een concept-wijzigingsbesluit en daarbij behorende artikelsgewijze toelichting voor. U kunt reageren op alle onderdelen.

Het betreft vooral studenten (uit Caribisch gebied met name) , ambtenaren, werknemers van internationale organisaties, diplomaten en hun gezinsleden e.d.

Zie: https://www.internetconsultatie.nl/bubvolksverzekeringen

4 Reacties

 1. Hebben ze nu wéér een leuk ideetje gevonden om ons, niet-ingezetenen, de nederlandse schatkist te laten spekken? We betaalden als verdragsplichtigen al WLZ, waar je slechts recht op hebt (zonder wachttijd), wanneer je naar Nederland terugkeert, hetgeen velen nooit doen. En nu ook nog de andere volksverzekeringen. Onder “Doelgroepen die door de regeling worden geraakt” staat duidelijk: “Ingezetenen, niet-ingezetenen, werknemers, werkgevers, SVB, UWV en Belastingdienst.”

  Ik vraag me ook af hoe zich dit verhoudt tot de EU-regel dat je slechts in één lidstaat sociale lasten hoeft af te dragen. Werknemers en werkgevers betalen al sociale lasten in hun woonland.

  Antwoord
  • Zoals uit het document blijkt is niet voorzien in majeure wijzigingen, ook niet wat betreft betalingen door gepensioneerde verdragsgerechtigden voor volksverzekeringen aan het herkomstland.
   De wijzigingen betreffen slechts zeer specifieke groepen en situaties.

   Antwoord
   • Jan, dan begrijp ik dus helemaal niet waarom je dat artikel hier plaatst.

    Waarom zou ik er commentaar op moeten leveren, wanneer het mij helemaal niet betreft? Ik heb wel iets anders (en leukers) te doen. Dit is de VBNGB! De Vereniging Belangenbehartiging Nederlandse Gepensioneerden in het Buitenland! Wat hebben Gepensioneerden hiermee te maken?

   • Gepensioneerden (in het buitenland) hebben hier niet rechtstreeks mee te maken, aangezien de meeste wijzigingen betrekking hebben op aktieve (werknemers, met specifieke aandacht voor ambtenaren en diplomaten) – en studenten- en hun gezinsleden in grensoverschrijdende situaties. Ik heb het opgenomen omdat er wel sprake is van indirecte betekenis voor gepensioneerden; vooral via veranderingen in de opbouw van AOW-rechten en ANW verzekering. Echter, de wijzigingen zijn zo specifiek, en vaak technisch van aard, dat ik niet uit het document geciteerd heb, maar via een aanduiding van categorieën de lezer uitgenodigd heb er zelf kennis van te nemen.

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met het plaatsen van een reactie accepteert u het privacybeleid.