Selecteer een pagina

Werken in meerdere EU landen en premieheffing

feb 7, 2022

ECLI:NL:RBNNE:2021:4358 Rechtbank Noord-Nederland, 07-10-2021, AWB LEE – 20 _ 3531

Datum uitspraak: 07-10-2021 Datum publicatie: 07-02-2022 Rechtsgebieden: Belastingrecht Bijzondere kenmerken: Eerste aanleg – enkelvoudig
Vindplaatsen: Rechtspraak.nl
Inhoudsindicatie:
In geschil is het antwoord op de vraag of de bedragen van de premie volksverzekeringen door verweerder juist zijn vastgesteld voor het jaar 2016. Meer specifiek gaat het om de periode 1 januari 2016 tot en met 30 juli 2016. Omdat eiser in de periode 1 januari 2016 tot en met 30 juli 2016 voor een Cypriotische werkgever werkzaam is, moet het op hem toepasselijke socialezekerheidsrecht voor die periode bepaald worden aan de hand van de aanwijsregels van Vo 883/2004. Omdat eiser stelt dat – in afwijking van hetgeen uit het Nederlandse wetgeving volgt – de Nederland socialezekerheidswetgeving niet op hem van toepassing is, rust op hem de bewijslast ten aanzien van de feiten en omstandigheden waaruit dat volgt. Eiser moet daarom aannemelijk maken dat hij minder dan 25% van zijn arbeidstijd in Nederland heeft verricht. Naar het oordeel van de rechtbank slaagt eiser niet in die bewijslast. Eiser doet verder (onder meer) een beroep op artikel 3:4 van de Awb, de redelijkheid en billijkheid en de menselijke maat. Deze gronden slagen niet. De rechtbank onderkent dat eiser met betrekking tot de premieheffing in een lastige positie terecht is gekomen. Daarvoor zijn meerdere redenen aan te wijzen. Onder andere het feit dat eiser niet tijdig bij de SVB melding heeft gemaakt van het werken in meerdere lidstaten, en de door zijn werkgever opgetuigde constructie welke naar alle waarschijnlijkheid gericht is op het realiseren van lagere premielasten. Eisers overige beroepsgronden ter zake van verrekening van de op het loon ingehouden Cypriotische premies slagen ook niet. Het beroep is ongegrond

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met het plaatsen van een reactie accepteert u het privacybeleid.