Selecteer een pagina

Europese verkiezingen

apr 29, 2022

Betreft beantwoording vragen leden Sneller en Sjoerdsma (beiden D66) over mogelijke transnationale kieslijsten in de EU

Hierbij zend ik u, mede namens de minister van Buitenlandse Zaken, de antwoorden op de schriftelijke vragen van de leden Sneller en Sjoerdsma (beiden D66) over mogelijke transnationale kieslijsten in de EU, ingezonden op 16 maart jl. (kenmerk 2022Z04995).

De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Hanke Bruins Slot

Antwoord vraag 1 t/m 4

Het Europees Parlement (EP) heeft zelf het initiatief genomen tot wijziging van de Europese Kiesakte. De commissie voor constitutionele zaken (AFCO) van het EP is verantwoordelijk voor het initiatiefvoorstel. Op 28 maart jl. heeft AFCO overeenstemming bereikt over een wijziging van de Europese Kiesakte. De definitieve tekst, inclusief aangenomen amendementen, is nog niet beschikbaar op het moment van schrijven. In het persbericht van AFCO van 29 maart jl. staan onder meer de voornemens voor het toebedelen van 28 aanvullende parlementszetels via transnationale kieslijsten, een kiesdrempel van minstens 3,5% voor grote lidstaten (met meer dan 60 zetels in het EP) en een vaste dag voor de Europese Parlementsverkiezingen in alle lidstaten (9 mei).1 Over het verlagen van de stemgerechtigde leeftijd naar zestien wordt in het persbericht niet gesproken.

Lees verder op: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2022/04/26/beantwoording-kamervragen-over-mogelijke-transnationale-kieslijsten-in-de-eu

5 Reacties

 1. Hoogst interessant, maar niet heus!

  Antwoord
 2. Dan is het de hoogste tijd eens die kieslijsten te publiceren.
  Inclusief de uitleg van wat nou wel of niet een transnationale kieslijst is.
  En vooral wie daar dan op staan en voor welke partij.
  Deze “wie-is-wie-en-wat” is vanuit het buitenland niet te vinden.

  Antwoord
  • Het is nog slechts een voorstel, dus die kieslijsten zijn nog niet beschikbaar. Transnationale kieslijsten staan tegenover nationale kieslijsten. Betreffen dus kieslijsten die niet gebonden zijn aan één staat, m.a.w. kiezers van meer (aangenomen: alle) EU-staten kunnen erop stemmen. Tot heden zijn de kieslijsten nationaal. In het genoemde document staan nog meer voorwaarden die zouden gaan gelden voor transnationale kieslijsten . Een belangrijke is: beperking van het aantal gereserveerde zetels.

   Antwoord
 3. Question for written answer E-002626/2022
  to the Commission
  Rule 138
  Nicolaus Fest (ID)
  Subject: Misuse of right to vote in elections to the European Parliament
  Years ago, Giovanni di Lorenzo, editor-in-chief of the weekly newspaper ‘Die Zeit’, announced on television that he had voted twice in direct elections for the European Parliament, once in Germany and once in Italy, thanks to his dual nationality. He will not have been the only one to do so. Such multiple voting is prohibited under Section 6(4) of the European Elections Act (EuWG), which states that the right to vote may only be exercised once and must be exercised personally. In practice, however, the European Election Regulations (EuWO), which requires Member States to exchange information that prevents multiple votes, is being honoured as much in the breach as in the observance.
  In view of this:
  1. Can the Commission indicate how many people are citizens of two or more EU Member States?
  2. Have any estimates, studies, etc. been produced to show how many people in this situation are abusing their right to vote in elections to the European Parliament by voting in more than one Member State?
  3. What action does the Commission plan to take in response to this breach of electoral law?

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met het plaatsen van een reactie accepteert u het privacybeleid.