Selecteer een pagina

Aangifte wereldinkomen 2021: uitstel door vermogenden aanvragen

mei 24, 2022

Box 3-inkomen in ‘Opgaaf wereldinkomen’ – wat moet ik nu doen?

Hebt u het formulier ‘Opgaaf wereldinkomen 2021’ van ons ontvangen en hebt u inkomen uit box 3 (voordeel uit sparen en beleggen)? Vraag dan uitstel aan voor het doen van de opgaaf wereldinkomen. Dit hoeft alleen als uw vermogen hoger is dan € 50.000. Of als u een fiscale partner hebt en uw gezamenlijke vermogen hoger is dan € 100.000.

Uitstel vragen is nodig om uw box 3-inkomen juist te berekenen

De Hoge Raad heeft geoordeeld dat de huidige berekening niet rechtmatig is. Wij weten nu nog niet hoe het box 3-inkomen berekend moet worden. Dit is ook nog niet verwerkt in het formulier ‘Opgaaf wereldinkomen’. Daarom kunnen wij uw wereldinkomen niet goed vaststellen. Waarschijnlijk weten we rond 1 juni hoe we het box 3-inkomen gaan berekenen. U vindt op belastingdienst.nl/box3 dan informatie hoe u uw vermogen aangeeft.

Hebt u het formulier al ingediend? Dan houden we dat apart totdat we meer weten.

Uitstel aanvragen

Vraag uitstel aan voor de uiterste inleverdatum die op het formulier staat. Heeft uw fiscale partner ook bericht gehad om een opgaaf wereldinkomen te doen? Dan moet uw partner zelf ook uitstel aanvragen.

Stuur uw verzoek om uitstel naar:
Belastingdienst
Postbus 2523
6401 DA Heerlen
Nederland (The Netherlands)

 

Zie: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/box-3/content/box-3-in-op-gaaf-wereldinkomen

9 Reacties

 1. Wat zijn “vermogende aanvragen” ? Een aanvraag (tot uitstel van aangifte) kan nimmer vermogend zijn.

  Antwoord
  • Bedoeld is dat niet-vermogenden (dwz die over een laag vermogen beneden de vrijstellingsgrens van box 3 beschikken) geen uitstel moeten aanvragen.
   Voor hen speelt het kerstarrest van de Hoge Raad bij de aangifte immers geen rol.

   Antwoord
 2. Bedankt

  Antwoord
  • Dank je voor de reactie. In mijn geval heb ik inderdaad een vermogen boven de grens. Maar ik heb de aangifte wereldinkomen al ingevuld en opgestuurd. De reactie van de fiscus is dat ze die opgaves apart houden dus ik mag er dan toch vanuit gaan dat ze de berekening dan ook zullen aanpassen lijkt mij. Wellicht kon je daar iets overzeggen. Met vriendelijke groet en dank u

   Antwoord
 3. Helaas had ik de opgave wereldinkomen al verstuurd. Daarna las ik ergens dat je uitstel had moeten aanvragen. De belastingdienst legt deze opgave apart en zullen deze neem ik aan ook aanpassen. Ik hoef dus geen actie te ondernemen is mijn redenatie.. mee eens
  Groet j.kraaijenzang

  Antwoord
 4. Als Spaans ingezetene met een Nederlands paspoort, moet ik altijd het wereldinkomen,via Model720 invullen. Omdat ik een vakantiehuis in Nederland heb, welke in het Belasting systeem van Spanje valt en eveneens in Nederland, waar ik belasting over moet betalen in beide landen! Ik ben al meer dan 40jaar uit Nederland uitgeschreven en ter voorkoming van dubbele belasting. Toch vindt de Belasting Dienst dat ik bij hun familie hoort! Zou dat alleen maar voor de Ziektekosten verzekeringen?
  Alvast bedankt voor Uw reactie,

  Antwoord
  • Krachtens art. 24.1 van het belastingverdrag heeft Nederland heffingsrecht over het in Nederland gelegen vakantiehuis (als u fiscaal inwoner van Spanje bent). Krachtens art. 25 van het verdrag moet Spanje vrijstelling verlenen, maar opgaaf van dit vermogen aan Spanje is noodzakelijk in verband met progressievoorbehoud.

   Antwoord
 5. Heb uitstel gevraagd en verkregen.

  Vraag: Is er inmiddels ergens te vinden hoe ik nu het rekensommetje zou kunnen maken conform aanwijzingen ¨Rekenhulp voordeel uit sparen en beleggen¨

  Mvg
  Henk Japing

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met het plaatsen van een reactie accepteert u het privacybeleid.

Blijf op de hoogte

Ontvang een e-mail wanneer er nieuwe berichten online staan.