Selecteer een pagina

Verzekeringsplicht bij detachering AOW’er in België

jun 3, 2022

ECLI:NL:GHSHE:2022:1472 Gerechtshof ‘s-Hertogenbosch, 11-05-2022, 21/00235

Datum uitspraak: 11-05-2022
Datum publicatie: 02-06-2022
Rechtsgebieden: Belastingrecht
Bijzondere kenmerken: Hoger beroep
Vindplaatsen: Viditax (FutD), 2-6-2022, Rechtspraak.nl
Inhoudsindicatie:
Inwoner van Bulgarije geniet AOW en verricht, eerst in Nederland en later via detachering in België, werkzaamheden voor een Nederlandse werkgever. De inspecteur heeft terecht belasting geheven over de AOW-uitkering. Geen fout in aangifteprogramma. Verordening 883/2004 bepaalt dat de Nederlandse sociale zekerheidswetgeving op belanghebbende van toepassing is. De inspecteur heeft terecht premies Anw en Wlz geheven.

3 Reacties

 1. Inderdaad is Nederland bevoegd voor sociale zekerheid gezien werken boven uitkering gaat. Voor wat de inkomstenbelasting op de AOW betreft, meen ik dat er moet gekeken worden naar het dubbelbelastingverdrag tussen Nederland en België.

  Antwoord
 2. Volgens mij kom je aan het belastingverdrag Nederland- België niet toe omdat betrokkene geen inwoner van Nederland of België, maar van Bulgarije, is. Het belastingverdrag Nederland-Bulgarije wordt van toepassing geacht. Zie 4.5 en 4.6 in de uitspraak.

  Antwoord
  • Jan, uiteraard gaat om het belastingverdrag tussen Nederland en Bulgarije. Ik zag mijn reactie niet meer, ik vermoed dan ook dat de spellingchecker België heeft vermeld i.p.v. Bulgarije. Sorry. Als je het art. 18 uit dit verdrag vergelijkt met het art. 18 uit het belastingverdrag België-Nederland, zijn er toch wel wat verschillen. Op het vlak van sociale zekerheidsbijdragen is er geen enkele twijfel, daar is Nederland bevoegd.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met het plaatsen van een reactie accepteert u het privacybeleid.