Selecteer een pagina

Recht op de Energiepreispauschale in Duitsland voor Ned. gepensioneerden?

okt 10, 2022

Van een bevriende relatie ontving ik volgende email:

vielen Dank für Ihre Nachricht. Herr Rouenhoff hat mich gebeten Ihnen die folgende Information mitzuteilen:Laut Bundesregierung können auch Rentner die Energiepreispauschale erhalten, wenn sie ausschließlich eine Rente aus einem anderen Mitgliedstaat der Europäischen Union (z.B. die Niederlande) beziehen. Voraussetzung hierfür ist, dass sie ihren Wohnsitz in Deutschland haben und hier unbeschränkt steuerpflichtig sind. In diesem Fall ist jedoch in der Zeit vom 9. Januar bis 30. Juni 2023 ein Antrag bei der Deutschen Rentenversicherung Knappschaft-Bahn-See ([http://]www.kbs.de; Telefon 0234 304-0) zu stellen.Ich hoffe, dass Ihnen diese Information weiterhilft.Mit besten Grüßeni.A. Christoph GürtlerChristoph GürtlerBüroleiter und Wiss. MitarbeiterAbgeordnetenbüro Stefan Rouenhoff MdBDeutscher BundestagPlatz der Republik 111011 BerlinTelefon: +49 30 227 79533stefan.rouenhoff.ma01@bundestag.de www.stefan-rouenhoff.de

17 Reacties

 1. Zou dat ook in zweden kunnen

  Antwoord
  • Dat hangt van de inhoud van een Zweedse regeling af.

   Antwoord
 2. Is deze regeling ook van toepassing als men naast Nederlandse AOW, lijfrente en pensioenen ook Engels pensioen ontvangt (in Duitsland belast) en daarnaast inkomen uit arbeid heeft dat in Nederland belast wordt? Mijn vrouw en ik zijn permanent inwoner van Duitsland en “unbeschränkt steuerpflichtig”.

  Antwoord
 3. Exclusion of cross-border workers from the German energy subsidy
  1.9.2022
  Question for written answer E-002907/2022
  to the Commission
  Rule 138
  Pascal Arimont (PPE)
  Workers in Germany are being given an energy subsidy (‘Energiepreispauschale’) of EUR 300 to help them out with the current hike in energy prices. However, taxpayers who are not domiciled or habitually resident in Germany, such as cross-border workers with limited tax liability, are not entitled to the subsidy. This also applies to those considered non-resident workers under Section 1(3) of the German Income Tax Act. The German Ministry of Finance states that the subsidy is not being extended to non-resident workers as energy prices are higher in Germany and therefore particularly affect those domiciled or habitually resident in Germany. It adds that those residing outside of Germany may benefit from lower energy prices or comparable government measures to help citizens with energy prices where they live[1].
  What does the Commission make of these provisions regarding people who work but do not live Germany? Is it investigating whether this constitutes a breach, among other things, of Article 7 of Regulation (EU) No 492/2011 on freedom of movement for workers?
  • [1] https://www.bundesfinanzministerium.de/Content/DE/FAQ/energiepreispauschale.html

  EN E-002907/2022 Answer given by Mr Schmit on behalf of the European Commission (7.11.2022)

  The Commission intends to contact the German authorities and seek clarifications regarding the nature and conditions for the entitlement of the ‘Energiepreispauschale’.

  According to Article 7(2) of Regulation (EU) No 492/2011 EU workers, who are nationals of one Member State but work in another Member State, are entitled to the same social advantages as national workers. According to settled case law, a condition of residence would have an indirect discriminatory effect which would only be permissible if it is objectively justified.

  Antwoord
 4. Geachte Heer Jan de Voogd,
  Ik heb een vraag over de energiepreispauschale” in uw brief.
  Kan dit nu al aangevraagd worden bij de Rentenversicherung en bij welke?
  Ik denk dat dit regio gebunden is.

  Bij voorbaat dank.

  Antwoord
  • De leden in Duitsland zijn hierover geïnformeerd. Ontvangers van een Duits pensioen (Rente) krijgen de EPP automatisch in december uitbetaald. Rechthebbenden op een pensioen uit een ander EU-land kunnen de EPP kan tussen 9januari en 30 juni 2023 worden aangevraagd bij de Deutsche Rentenversicherung Knappschaft-Bahn-See. Als daar nadere informatie over komt zullen wij die bekendmaken.

   Antwoord
 5. Let wel: bij punt 5 op het aanvraagformulier wordt gevraagd om:
  1. Een bewijs (Nachweis) mee te sturen
  2. De Rentenversicherungsträger: dat is dus de SVB, waarschijnlijk beter voluit te schrijven als Sociale Verzekeringsbank
  3. Een verzekeringsnummer: het BSN is het enige nummer dat in correspondentie van de SVB telkens genoemd wordt. Ik vul dat in als BSN gevolgd door de cijfers.

  Antwoord
  • Er is ook een SVB-nummer. Op mijn SVB persoonlijke gegevens. Vermoedelijk wordt dat bedoeld.

   Antwoord
   • Klopt, dat ‘SVB nummer’ vond ik zojuist ook in oude correspondentie, zelfs twee verschillende onder elkaar. En nee, dat kan geen betrekking hebben op mijn partner.
    Waar dat nummer / die nummers voor staan weet ik niet.
    Ze worden nergens genoemd in latere berichten van de SVB.
    Ik probeer het maar met het BSN.

   • Ik vraag het na bij de SVB

   • De SVB heeft mij zojuist bevestigd dat het SVB-nummer bedoeld wordt. Dat nummer treft u aan op “mijn SVB” onder de persoonlijke gegevens.

 6. Hartelijk dank, Roy!

  Antwoord
 7. Omdat ik in de oude correspondentie van de SVB geen duidelijke bevestiging kon vinden dat ik AOW ontvang en ook dat SVB-nummer niet vermeld wordt, heb ik bij de SVB een verklaring aangevraagd.
  (Via ‘mijn svb’ > zelf regelen > vraag of mededeling)
  Ik moest er wel ruim een maand op wachten, maar het kwam keurig per post, en zelfs zowel een nederlandse als een duitse versie!

  Antwoord
 8. Wacht u ook nog op de Energiepreispauschale?
  Ik heb de aanvraag omstreeks 12 februari verzonden en kreeg heden, 2 juni, een ontvangstbevestiging. Met het verzoek geduld te hebben. Er zijn duizenden aanvragen sinds januari en ze moeten elke aanvraag afzonderlijk controleren.
  Aanvraag indienen kan nog tot 30 juni.

  • Hoedanigheid: - Lid
  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met het plaatsen van een reactie accepteert u het privacybeleid.