Steeds meer mensen met onvolledige AOW-uitkering

aug 15, 2023

Bron: Taxlive

Steeds meer mensen in Nederland krijgen een onvolledige AOW-uitkering. Mensen die op latere leeftijd naar Nederland zijn gekomen of (tijdelijk) in het buitenland hebben gewoond of gewerkt, hebben doorgaans namelijk geen recht op een volledig basispensioen van de overheid.

Klik hier om verder te lezen.

48 Reacties

 1. Ik had het zelfde, jaren terug was er vrijwel geen werk voor mij in Nederland en ik kreeg een vraag om in Curaçao te gaan werken, om daar te mogen werken heb je een verblijf vergunning nodig, dat kreeg ik alleen als ik in Nederland was uitgeschreven, ook had ik een bewijs van goed verdrag nodig. Na drie jaar ging ik terug naar Nederland, ten eerste kreeg ik geen w.w. uitkering omdat Nederland met Curaçao geen verdrag hadden,
  Vlak voor dat ik AOW kreeg kwam ik er achter dat ik minder AOW kreeg omdat ik 3 jaar was uitgeschreven in Nederland.

  • Hoedanigheid: - Niet-lid
  Antwoord
 2. Dit is echter niet altijd financieel nadelig. Je hebt immers hoofdens je buitenlandse loopbaan vaak een hoger wettelijk pensioen opgebouwd dan 2% van je AOW per verzekerd jaar. Ik denk dan ook dat het verlies meestal in het zeer voorlige systeem van het Nederlandse aanvullende pensioen ligt. Wat wel speelt is dat je in Nederland ook voor niet-regulier verzekerde jaren een AOW opbouwt als je in Nederland woont.

  • Hoedanigheid: - Adviseur
  Antwoord
 3. Ja ik ben 1 van deze mensen die deze maand begonnen ben met mij AOW na 40 jaar werken in Nederland en 10 jaar in Australië. ( waar ik woon) Ik krijg een korting op AOW van 20 % ( 2% elk jaar maal 10 is 20% ) minder.
  Ook mijn pensioen is minder omdat je dat maar 3 jaar door kon betalen.. kortom minder geld ook omdat ik hier nog geen pensioen krijg omdat mijn partner 7 jaar jonger is.. die moet 67 worden hier. Ik verdien er hap snap wat bij anders wordt het sappelen…

  • Hoedanigheid: - Lid
  Antwoord
 4. Surinamers die naar Nederland zijn gekomen en geen volledige AOW meer kunnen opbouwen vinden dat zij ook recht hebben op de volledige AOW omdat Suriname deel uitmaakte van het Koninkrijk de Nederlanden. daar is wat voor te zeggen?

  • Hoedanigheid: - Lid
  Antwoord
  • Ondertussen is er een compensatie bedrag beloofd. Nooit meer wat van gehoord!!

   • Hoedanigheid: - Lid
   Antwoord
   • Dat de SVB alleen uitvoerder is. moet ik tegenspreken.
    Ik ben in 2019 naar de Centrale Raad van Beroep gestapt.
    De SVB advocaat beweerde dat eenmaal een uitspraak SVB dan vaststaand.
    Echter eerder had een rechter had zich uitgesproken over die zaak.
    De Centrale Raad van Beroep was aardig kwaad op de advocaat van de SVB dat hij voorbij ging aan de jurisprudentie en kreeg een flinke tik op de vingers.
    Daarmee aangevende dat de SVB wel eens iets tegen de wet in, wil doordrukken.

    • Hoedanigheid: - Lid
 5. Wij behoren tot die categorie (werken in het buitenland). We bouwden 54% en 74 % op (officieel SVB papier). Dat werd gewoon naar 50% en 70% gebracht (opbouw vanaf 17 jaar). Bovendien krijgen we allebei onze AOW ook nog eens 2 jaar later (eigenlijk moesten we tussen 65-67 jaar maar weer naar NL komen). Dit riekt toch naar dubbel impact van een nieuwe wet? De rechtbank van Amsterdam vond dit ‘normaal’; mede omdat we volgens hun toch wel genoeg hadden (is niet aan hen om dat te beoordelen toch? en daar gaat het ook niet over). Mijn begrip van ‘opgebouwd/verworven recht’ is totaal anders, maar heeft het vechten voor zulk recht wel zin?

  • Hoedanigheid: - Lid
  Antwoord
 6. En voor mensen die voor hun pensioen naar het buitenland zijn gegaan, en niet meer inkopen in de AOW,
  verliezen 2 jaar, ad 4%, van hun opgebouwde AOW. Zelfs al heb je premie van 15-17 jaar betaa;d!
  Naar mijn idee een vorm van diefstal!

  • Hoedanigheid: - Lid
  Antwoord
  • Hoi Max,
   Natuurlijk ben ik het helemaal met je eens; zelfs al betaalde je van 15-17 geen premie. Je verwierf toen wel een recht! Dat recht nemen ze zonder pardon af en dan krijg je hetgeen je wel opbouwde ook nog 2 jaar later. Het lijkt me logisch dat mensen die Nederland al vroeg verlieten (omdat er gewoon geen werk was zoals in mijn geval) daarna met 65 jaar niet even teruggaan om het 15-17 jaar recht ‘in te halen’ van 65-67 jaar. Verworven rechten zijn in NL blijkbaar helemaal niets waard; ze veranderen gewoon spelregels tijdens de wedstrijd (om gepensioneerd te worden). Wat mij nog het meest geneerde was de reactie van de Amsterdamse Rechtbank. Ze zitten allemaal in dezelfde visvijver.

   • Hoedanigheid: - Lid
   Antwoord
   • Voor de personen die in België wonen en vanaf hun 15 de als grenswerknemer in Nederland zijn tewerksgesteld krijgen voor deze jaren wel een Belgisch grensarbeiderspensioen op AOW-leeftijd.

    • Hoedanigheid: - Niet-lid
 7. Interessant maar wat wordt hieraan gedaan? Zelf ben ik met mijn ouders op 5-jarige leeftijd naar Australië geëmigreerd (in 1952) en op 17-jarige leeftijd (in 1964) teruggekeerd naar Nederland, waar ik sindsdien permanent woon. Dit kost mij een deel van de AOW waar ik anders recht op zou hebben.

  • Hoedanigheid: - Lid
  Antwoord
  • Beste,
   Volgens mij niet mits je tot 67 jaar in NL blijft. Je bouwt dan AOW op van 17-67 jaar en dat is 100%. Mijn kinderen kwamen na hun 17de terug en die jaren zijn ze wel kwijt; maar ze verlieten NL al weer. Gelukkig verzekerde ik hen in die tijd (tussen 15-17 jaar) niet, want anders waren die betaalde premies voor niets; en niet terug te vorderen. Goed voor het gevoel de toch zo arme NL Staatskas te ondersteunen (sarcastisch ).

   • Hoedanigheid: - Lid
   Antwoord
   • Jan de Voogd, volgens mij is hij jurist voor de VBNGB,
    zet zo zijn vraagtekens of de ingekochte jaren wel zomaar afgenomen mogen worden.
    Immers je koopt in buiten het geldende AOW omslagsysteem.

    • Hoedanigheid: - Lid
 8. Het is frustrerend als je gekort word door omstandigheden waarop je geen invloed hebt Vader als militair gestationeerd in Duitsland en als minderjarige ga je gewoon mee met je vader en moeder En dan is de afstand te ver om in Nederland te gaan werken of studeren En dan bouw je dus geen AOW op Schandalig dat het SVB hier zo rigide in is Wantrouwen in overheid is niet zo vreemd toch

  • Hoedanigheid: - Lid
  Antwoord
 9. Mijn vrouw en ik leven gescheiden; ik in Spanje mijn vrouw in Nederland.
  Maar we hebben wel contact met elkaar en zij komt 1 keer per jaar op vakantie
  En de Overheid vindt dit onvoldoende om de AOW aan te passen.

  Antwoord
  • Beste Theo, de SVB constateert al vrij snel dat er geen sprake is van duurzaam gescheiden leven. Een keer bij elkaar op bezoek, naar een film of restaurant gaan en zelfs het bezoek aan kinderen bij hun verjaardag is voor de SVB al voldoende om vast te stellen dat er geen sprake is van duurzaam gescheiden leven. Dit staat in schril contrast met de behandeling van AOW-gerechtigden die ongehuwd een relatie met elkaar hebben en beiden beschikken overeen eigen (huur of koop) woning. Dan is de tweewoningenregeling van toepassing en ontvangen beiden de ongehuwden AOW.

   • Hoedanigheid: - Lid
   Antwoord
 10. Wat in dit artikel niet vermeld wordt, is dat het mogelijk is om het “AOW-gat” bij onvolledige AOW-opbouw bij de SVB te verzekeren. Dit kan met name interssant zijn voor een partner, die zelf geen inkomen heeft. De aan de SVB te betalen premie is namelijk inkomensafhankelijk. Of het bijverzekeren interssant is hangt af van een eenvoudige berekening van de terugverdientijd.

  • Hoedanigheid: - Lid
  Antwoord
  • Ik deed dit jaren; mijn ega had geen werk in het buitenland. De eerst lage premies werden wel zienderogen hoger. Daarom heeft zij 70% AOW en ik 50%. Maar de 4% (van 15-17 jaar) zijn we wel kwijt (een eerder SVB overzicht gaf ons opgebouwde recht aan van 74% en 54%) en ook wij krijgen het twee jaar later; worden naar mijn gevoel dus dubbel ‘gepakt’, omdat we voor die 4% echt niet even tussen 65-67 jaar terug naar NL komen.

   • Hoedanigheid: - Lid
   Antwoord
  • Dit kan, maar voor slechts maximaal 10 jaar(20%)!

   • Hoedanigheid: - Niet-lid
   Antwoord
  • Als je een toevoeging AIO krijg voor pensioen gat moet je elk jaar een aantal formulieren invullen. Een van de vragen is of je geld terug hebt gekregen van de belasting dienst. Als dat zo is wordt dat door het SVB als extra inkomen beschouwd en moet je de AIO uitkering geheel of gedeeltelijk terug betalen.

   Dus je hebt onkosten, bedegoed , ziekten reis kosten e.d en dat mag je aftrekken van je belastbare inkomen. het is dus geen extra inkomsten .

   • Hoedanigheid: - Niet-lid
   Antwoord
   • Ik heb ooit vernomen dat de SVB je op de hoogte brengt (als je vertrekt naar het buitenland)
    dat er de mogelijkheid is je bij te verzekeren voor de AOW.
    Nou, ik ben twee keer vertrokken naar een buitenland en nooit iets van de SVB gehoord.
    Je moet je wél bijverzekeren binnen 1 jaar na vertrek naar het buitenland.
    Aangezien ik door ophoging entree leeftijd AOW van 15 naar 17 jaar dus twee jaar, ad 4%, ben kwijt geraakt,
    zou ik die 2 jaar bij willen verzekeren. De rest van de jaren neem ik voor eigen rekening!
    Maar ondanks het feit dat dit pas is ingevoerd jaren nadat ik vertrokken ben, kan ik die twee jaar dus niet bij verzekeren, want dat had ik moeten doen binnen 1 jaar na vertrek.
    Waarom is er geen coulance regeling voor Nederlanders in het buitenland om die twee jaar, op eigen kosten, weer terug te verzkeren?

    • Hoedanigheid: - Lid
 11. Dat AOW niet voor iedereen 100 procent is,is mij bekend.
  Veeleer had ik echter op dit forum willen lezen wat hier voor ACTIE tegen genomen wordt en hoe de kansenstructuur m.b.t. dit topic te duiden valt.

  • Hoedanigheid: - Lid
  Antwoord
  • Een paar reacties op de geleverde bijdragen:
   1. De SVB zou waarschuwen als je naar het buitenland gaat dat je je kan bij verzekeren voor de AOW. Nou dat is bij mij niet gebeurd.
   2. Stel je hebt je bijverzekerd, kan de staat je toch nog 2 jaar (4%) AOW afnemen. Terwijl je betaald hebt, niet voor het reguliere omslagsysteem van de AOW.
   3. Er is een plan om Surinamers die een AOW gat hebben met 5000 euro te compenseren, vanwege het feit dat zij Nederlanders zijn. Ik heb jaren op de Antillen gewerkt, ben ook Nederlander, en vast van plan ook die 5000 euro te gaan claimen.

   • Hoedanigheid: - Lid
   Antwoord
   • Ik vertrok in 1988 met mijn vrouw naar de Centraal Afrikaanse Republiek (NL had bijna 1 miljoen werkelozen en afgestudeerde biologen waren kansloos). Wij hoorden over dat bijverzekeren tijdens een acculturatiecursus; nooit één woord van de SVB! Zo wil je niet langer op een uitkering leven, zo word je ruim 30 jaar later gestraft.

    • Hoedanigheid: - Lid
  • Beste,
   Velen zijn hier al jaren mee bezig; er is zelfs een ‘organisatie’ via advocaten voor opgericht. Het haalde allemaal niets uit. De NL overheid is heel goed in ‘innen’ niet in ‘betalen’ en dat zelfs niet van opgebouwde rechten. Hoeveel van die voorbeelden zijn er? En dan vindt die overheid het vreemd dat er ‘geen vertrouwen’ is.

   • Hoedanigheid: - Lid
   Antwoord
  • Nog een reactie:
   via de Vereniging heb ik begrepen dat er vele rechtszaken zijn gevoerd tegen de verhoging AOW leeftijd en het ontnemen van de jaren 15-17 jaar.
   De rechters hebben allemaal aangegeven dat het ontnemen van 4% niet erg is, want je blijft genoeg geld overhouden. Mocht dat niet zo zijn, kan je aanvullende bijstand aanvragen.
   Helaas is dat voor velen onder ons niet mogelijk als je in een buitenland woont, je hebt immers nooit aan een sociaal systeem in woonland bijgedragen, en mocht je wel iets krijgen, ligt dat mijlen ver onder de standaard in Nederland.
   Kortom: als Nederlander in het buitenland wordt je niet gelijk behandeld als een Nederlander woonachtig in Nederland.

   • Hoedanigheid: - Lid
   Antwoord
   • Precies die reactie kregen mijn vrouw en ik. Maar daar ging het niet over; het ging over een opgebouwd recht op AOW (15-17 jaar – dat zwart op wit stond in de SVB brief!) en dat staat los van het feit of je genoeg overhoudt of niet; dat is niet aan de Rechtbank om daarover te oordelen. Omdat mensen geen zin in procedures hebben (of bang zijn voor de kosten omdat je toch van de Staat verliest) bleef het daarbij en heeft intimidatie toch weer gewonnen.

    • Hoedanigheid: - Lid
   • Artikel 7a 226
    1De pensioengerechtigde leeftijd en de aanvangsleeftijd zijn:

    a.vóór 1 januari 2013: 65, respectievelijk 15 jaar;

    b.in 2013: 65 jaar en één maand, respectievelijk 15 jaar en één maand;

    c.in 2014: 65 jaar en twee maanden, respectievelijk 15 jaar en twee maanden;

    d.in 2015: 65 jaar en drie maanden, respectievelijk 15 jaar en drie maanden;

    e.in 2016: 65 jaar en zes maanden, respectievelijk 15 jaar en zes maanden;

    f.in 2017: 65 jaar en negen maanden, respectievelijk 15 jaar en negen maanden;

    g.in 2018: 66 jaar, respectievelijk 16 jaar;

    h.in 2019: 66 jaar en vier maanden, respectievelijk 16 jaar en vier maanden;

    i.in 2020: 66 jaar en vier maanden, respectievelijk 16 jaar en vier maanden;

    j.in 2021: 66 jaar en vier maanden, respectievelijk 16 jaar en vier maanden;

    k.in 2022: 66 jaar en zeven maanden, respectievelijk 16 jaar en zeven maanden;

    l.in 2023: 66 jaar en tien maanden, respectievelijk 16 jaar en tien maanden;

    m.in 2024: 67 jaar, respectievelijk 17 jaar;

    n.in 2025: 67 jaar, respectievelijk 17 jaar;

    o.in 2026 en de kalenderjaren daarna: de pensioengerechtigde leeftijd en de aanvangsleeftijd, die jaarlijks op basis van de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd en de aanvangsleeftijd op grond van het tweede lid worden vastgesteld.

    Op pensioengerechtigden die in een bepaald kalenderjaar de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt zijn de pensioengerechtigde leeftijd en de aanvangsleeftijd in de kalenderjaren daarna niet van toepassing.

    2De verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd en de aanvangsleeftijd in 2026 en de kalenderjaren daarna wordt jaarlijks, voor de eerste maal uiterlijk op 1 januari 2021 voor het jaar 2026, vastgesteld volgens de formule:

    V = 2/3 * (L – 20,64) – (P – 67)

    waarbij:

    V staat voor de periode waarmee de pensioengerechtigde leeftijd respectievelijk aanvangsleeftijd wordt verhoogd, uitgedrukt in perioden van een jaar;

    L staat voor de geraamde macro gemiddelde resterende levensverwachting op 65-jarige leeftijd in het kalenderjaar van verhoging;

    P staat voor de pensioengerechtigde leeftijd in het kalenderjaar voorafgaande aan het kalenderjaar van verhoging.

    Indien V negatief is of minder dan 0,25 bedraagt, wordt deze gesteld op 0. Indien V 0,25 of meer bedraagt, wordt deze gesteld op drie maanden.

    De volgens de formule vastgestelde verdere verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd en de aanvangsleeftijd wordt door of namens Onze Minister medegedeeld in de Staatscourant.

    3De verhoging, bedoeld in het tweede lid, treedt telkens in werking vijf jaar na de uiterste datum van vaststelling, bedoeld in het tweede lid, voor de eerste maal met ingang van 1 januari 2026.

    4De ramingen van de macro gemiddelde resterende levensverwachting, bedoeld in het tweede lid, worden uitgevoerd en bekendgemaakt door het CBS.

    • Hoedanigheid: - Adviseur
   • Bedankt voor deze toelichting maar volgens mij gaat het hier om andere principes. Bepaalde mensen moeten de consequenties 2x ondergaan: 4% minder (17 ipv 15) EN 2 jaar later (omdat ze tussen 65-67 echt niet even terugkomen). Werd daar rekening mee gehouden? En dan de Rechtbank die de zaak van verworven recht niet bekijkt maar oordeelt of iemand genoeg geld heeft of niet. Dat is aan de mensen om te bepalen. Hoe oordeelt Europa over verworven rechten; die ik van de SVB zwart op wit kreeg; maar daarna gewoon 4% gekort worden. Wat hebben zo officiële documenten dan nog voor betekenis?

    • Hoedanigheid: - Lid
   • Mijnheer Peeters,

    Ik heb enkel willen aangeven dat de SVB niet anders kan dan de wetgeving uitvoeren. Als u meent dat deze wetgeving niet deugd dient u de nodige gerechtelijke stappen te ondernemen om deze wetgeving te laten schorsen.

    • Hoedanigheid: - Niet-lid
   • Ik weet dat de SVB uitvoerder is. Ik spande de zaak al aan bij de Rechtbank in Amsterdam, en was niet de enige. Er bestond zelfs een Stichting met advocaten voor. Maar ze gaan niet in op ‘verworven recht’ en op ‘dubbele consequenties’. Ze zeggen alleen dat ik nog genoeg heb en dat is zeker niet aan hen om daarover te oordelen. Dit is hoe deze zaak wordt behandeld (en dat zegt volgens mij meer dan voldoende). Ik heb die 8% al lang afgeschreven (2×4%) maar het gevoel blijft zeker hangen.

    • Hoedanigheid: - Lid
   • Zo gaat het : als het u niet bevalt of ermee oneens bent, naar de rechter. Hand in eigen boezem voor gemaakte fouten.

    • Hoedanigheid: - Lid
   • In mijn laatste pensioenoverzicht (februari 2023) van de SVB stond:
    ingangsdatum AOW pensioen op 67 jaar (dat is voor mij over 2 jaar!),
    verzekerde periode:
    vanaf 15 jaar!
    Ik heb de SVB gecomplementeerd met dit pensioenoverzicht
    en de SVB, aangetekend, verzocht dit te bevestigen.

    • Hoedanigheid: - Lid
   • Beste, ik snap uw ‘hand in eigen boezem voor gemaakte fouten’ niet. U doelt daarmee op mij (of de Rechtbank)? Ter informatie, ik maakte géén fouten. Ik volgde perfect de regels (ook voor de vrijwillige verzekering van mijn echtgenote) en kreeg dat zelfs zwart op wit van de SVB (dat ik 54% AOW opbouwde en mijn ega 74%). Ik kan er niets aan doen dat men daarna unilateraal gewoon zaken, en natuurlijk in hun voordeel, aanpast en het zwart op wit ineens waardeloos is. Het kost ons dus simpelweg 8% AOW.

    • Hoedanigheid: - Lid
 12. Er gaat deze maand een klacht naar de zgn locatiemanager SVB/Roermond. Ik verhuis
  weer naar ZO Azie omdat op Cyprus (2018-heden) geen (fatsoenlijke) woonruimtes voor de mindere inkomens meer beschikbaar zijn. Ik ben tweemaal ‘bedreigd’ met kortingen WAO (o.m. chronisch ziek) en later AOW (nog steeds chronisch ziek en inmiddels rolstoel afhankelijk a.g.v. ongeluk.) Beide keren had ik toestemming naar een warm land te verhuizen. ***Ik verloor ALLES : eigendommen, stukje land, mijn aanstaande man (inmiddels overleden) door naar een zgn verdragsland te verhuizen. Een pensioen is een pensioen, daar hebben we voor gewerkt en dus afblijven. Het verzinsel ‘belastingverdrag’. Ik heb de afgelopen Cyprus jaren vier brieven aan de belasting dienst/Heerlen verstuurd (opgave onkosten), geen enkele reactie.
  ***Tussen 1966 en 1971 werkte ik voor NL in het buitenland, free lance, geen premies,
  dus geen pensioen. Ik verloor ook twee pensioenen omdat vrouwen in de media niet in aanmerkingen kwamen voor een pensioen onder de 30 jaar. Progressief NL ?

  • Hoedanigheid: - Lid
  Antwoord
  • 19/08 :Voor dhr Peters, nee niet u w maar m ij n boezem…. SVB verwijten waarmee de aow’er in het ongelljk wordt gesteld. Deze email veel later i.v.m. verhuizing buitenland.

   • Hoedanigheid: - Lid
   Antwoord
 13. L.s.,

  en van de weinig opgebouwde jaren zijn er nog eens 3 afgesnoept (6% van de opbouw) dankzij de leeftijdsophoging van 65 naar 68 jaar, en dienovereenkomstig de opbouwleeftijd van 15 naar 18 jaar. Dankjewel B.V. Nederland!

  • Hoedanigheid: - Niet-lid
  Antwoord
  • 2 jaar, de verhoging entree leeftijd is van 15 naar 17 jaar gegaan, verlies van 4% AOW rechten.

   • Hoedanigheid: - Lid
   Antwoord
   • L.s.,

    wanneer mijn tijd daar is kan de AOW leeftijd hoogstwaarschijnlijk op 68 jaar vastgesteld zijn. Ivm levensverwachting en een formule… Is er al eens een WOO verzoek ingediend naar al die beweringen en kentallen over die verhoogde levensverwachting??? Mogelijk is het allemaal wishful thinking, een wensgedachte, of verdienmodel?? Mvrgr

    • Hoedanigheid: - Niet-lid
   • Die vraag stel ik mij al jaren en na de Covid episode nog meer. Als ik vele ouderen zie zou levensverwachting niet de enige parameter mogen zijn, maar eerder levenskwaliteit. Straks moet men tot 70 jaar, of langer, werken maar houdt de levenskwaliteit bij meerderen met 80 jaar op. Ik vind dit schandalig, maar pensioen is inmiddels een grote business geworden (en het nieuwe stelsel een nog groter verdienmodel).

    • Hoedanigheid: - Lid
   • Door corona zijn veel ouderen overleden, de levensverwachting is daardoor flink naar beneden gegaan,
    echter de AOW leeftijd is op 67 jaar blijven staan.

    • Hoedanigheid: - Lid
   • Ik weet niet of ik dit maar zondermeer aanneem. En waar kijkt men naar als men over gezonde levensverwachting praat. Ik zie toch niet toevallig dat van de vele ouderen die ik tegenkom de geestelijke gezondheid met een woord ‘belabberd’ is en dat vanwege dementie, maar vooral door eenzaamheid. Dan kan men fysiologisch wel gezond zijn (lijken), maar gezondheid is volgens mij veel meer. Velen lijken vanaf een bepaald moment nog slecht achter de geraniums te kunnen zitten. Is dat ‘leven’?

    • Hoedanigheid: - Lid
   • Het gaat meer om een reactie op alle berichten.. Er is niet zoveel mis met de opbouw van een AOW pensioen door het wonen/ verblijven in Nederland. Bij verblijf in het buitenland is er een mogelijkheid voor het bijverzekeren. Dat kan ook zonder waarschuwingen van instanties. De levensverwachting stijgt nog steeds ondanks een kort effect van de Corona pandemie.

    • Hoedanigheid: - Lid
   • We kunnen dat de SVB en/of de overheid niet in de schoenen schuiven maar moeten dat denk ik zelf oplossen.

    • Hoedanigheid: - Lid
  • Eerder een email verstuurd. Reacties/no reply komen binnen op de verkeerde emailsite.
   Ja, ik ben abonnee maar alleen deze/onderstaande site gebruiken.

   • Hoedanigheid: - Lid
   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met het plaatsen van een reactie accepteert u het privacybeleid.

Blijf op de hoogte

Ontvang een e-mail wanneer er nieuwe berichten online staan.