Selecteer een pagina

Deze pagina bevat verouderde informatie.

PvdA en D66: Nederlander moet dubbele nationaliteit kunnen hebben

dec 16, 2016

“Nederlanders moeten een dubbele nationaliteit kunnen hebben. Tijdelijk in het buitenland wonende Nederlanders stuiten op veel praktische problemen als zij een nieuwe nationaliteit aannemen en daardoor de Nederlandse verliezen. Bovendien zegt het niets over de loyaliteit aan Nederland als onderdanen twee, of zelfs meer, nationaliteiten hebben.

Hierover dienen de Kamerleden Sjoerd Sjoerdsma (D66) en Ahmed Marcouch (PvdA) vandaag een initiatiefwetsvoorstel in.”

Lees verder: Volkskrant (Remco Meijer) 16 december 2016

Hier vindt u de tekst van het initiatief wetsvoorstel, en hier de bijbehorende Memorie van Toelichting.

Hier leest u meer over de perikelen rondom het (verlies van) Nederlanderschap op de VBNGB site.

In het bijzonder Eelco Key (D66) heeft zich reeds geruime tijd ingezet voor dit politieke dossier. Lees hier op zijn website over het wetsvoorstel.

1 Reactie

  1. Mijn kinderen hebben al jaren naast hun Britse nationaliteit de Nederlandse nationaliteit. Geen enkel probleem voor de Britten en over loyaliteit wordt sowieso niet gesproken. Hoewel in Nederland geboren konden ze alleen de nationaliteit van hun vader krijgen en hij was en is een Brit. Pas ergens in 1995 was het opeens mogelijk de nationaliteit van hun moeder aan te vragen.
    Ook hun kinderen hebben weer meerdere nationaliteiten. Dat wil nog weleens gebeuren als je “over de grens” trouwt. Bij mijn weten vormen zij geen veiligheidsrisico voor personen met een Nederlandse nationaliteit die in het buitenland wonen, noch voor diegenen die in Nederland wonen.

    Inmiddels woon ik weer enkele weken permanent in Nederland en daarvoor was ik enkele malen per jaar in Nederland. Het is me opgevallen dat Nederlanders permanent wonend buiten Nederland erg over Nederland inzitten en dan met name mijn leeftijdsgroep, 65+. Ik kan alleen maar zeggen dat ik het weer goed naar mijn zin heb hier in Haarlem. Zoals ik het ook goed naar mijn zin had in Sant Feliu de Guíxols.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met het plaatsen van een reactie accepteert u het privacybeleid.