Selecteer een pagina

Permanente registratie als kiezer buiten Nederland

jun 30, 2017

Op de website vermeldden wij de mogelijkheid/verplichting van registreren voor de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen. Het registreren moest tot nu toe bij elke verkiezing opnieuw. Dit beleid is veranderd. Kiezers buiten Nederland hoeven zich nu maar eenmaal te registreren. Op 1 april 2017 is de Kieswet namelijk veranderd waardoor u zich voortaan nog maar één keer ‘permanent’ hoeft te registreren. Bent u eenmaal geregistreerd dan krijgt u automatisch uw briefstembewijs toegestuurd.

Woont u in het buitenland? Maar wilt u wel stemmen tijdens Tweede Kamerverkiezingen, Europese Parlementsverkiezingen en raadgevende referenda? Dan kunt u zich nu dus eenmalig registreren als kiezer buiten Nederland. U ontvangt dan voor elke verkiezing de documenten waarmee u per brief kunt stemmen. U hoeft zich dus niet meer voor elke verkiezing opnieuw te registreren. Lees hier meer over de voorwaarden die daarvoor gelden.

Uw registratieverzoek moet u indienen bij de burgemeester van de gemeente Den Haag. U registreert zich eenvoudig via het formulier op de website van de gemeente Den Haag. Registreer u permanent als kiezer buiten Nederland. U moet dat ook doen wanneer u zich ook eerder al een keer heeft geregistreerd. Op onze Algemeen dossier pagina Politiek vindt u o.a. een mooie animatie over hoe de registratie in elkaar steekt. U vindt daar ook de uitnodigingsbrief die de gemeente Den Haag aan eerdere registranten heeft gestuurd.

8 Reacties

 1. Er wonen ongeveer 1 miljoen Nederlanders buiten Nederland. Velen hebben in Nederland stemrecht. Sinds 1 april is de kieswet veranderd, en kunnen stemgerechtigde Nederlanders zich eenmalig registreren. Dat moet met een formulier van/via de gemeente Den Haag. Hoewel de links naar dat formulier toe niet altijd vlekkeloos werken, is het formulier zelf ook een Haagsche Bezienswaardigheid. Klik op de link in het VBNGB bericht om bij het formulier te komen.

  Via Stap 1 (bovenaan tenminste 1 vakje aanvinken)
  https://formulier.denhaag.nl/Tripleforms/formulier/nl-NL/DefaultEnvironment/scRegistratieformulierPermanenteRegistratieKiezersBuitenland.aspx/fKiezersBuitenlandPermanenteRegistratieIntro

  komt u bij Stap 2
  https://formulier.denhaag.nl/Tripleforms/formulier/nl-NL/DefaultEnvironment/scRegistratieformulierPermanenteRegistratieKiezersBuitenland.aspx/fKiezersBuitenlandPermanenteRegistratieNAW

  Daar vindt u een veld: TITEL en een veld: PREDICAAT. Toen ik die uitklapte schoot ik in de lach. Kennelijk richt de NL rijksoverheid, en de gemeente Den Haag, zich in het kader van het Nederlandse stemrecht uitsluitend tot Nederlandse adel die in het buitenland woont. En is daarmee behoorlijk discriminerend. Als u begrijpt wat ik bedoel. Kent u ook zo’n graaf? Van Lignac of zo.

  Lacht u mee? Of moeten we huilen om deze Haagsche Mentaliteit?

  En ik maar denken dat ik ook titels had! mr dr drs Rudi W. Holzhauer LL.M. (cantab) Niet in de gemeente Den Haag! Daar bestaan gewone burgers (nog steeds ?) kennelijk niet.

  Antwoord
 2. Great! My question is: All those Dutch people who registered for this year’s election (thank you Eelco, Keij, and thank you volunteers who helped him, like myself), do they have to register again? When I clicked on the link, it did not work very well ….. no forms in sight.

  Antwoord
  • Hi Gerdine. You’re right. I reported the faulty links to several webmasters in charge (The Hague, Rijksoverheid, Kiesraad).
   And I’ll check the possible need of re-registering of the group you mention (myself included). And report here. Thnx!

   Antwoord
 3. Van het Haagse Bureau Verkiezingen kreeg ik het volgende antwoord:

  Bij iedere verkiezing was registratie nodig. Een formulier en een kopie van het paspoort moesten bij iedere kiesgelegenheid weer voorzien worden. Sinds kort is de Kieswet gewijzigd en zetten wij een, geheel nieuwe, permanente registratie op.

  Als u hieraan wilt deelnemen, dan is het een voorwaarde dat u nog eenmaal een registratieformulier en kopie van uw paspoort voorziet. Dit zal dan de laatste maal zijn, wij behouden voortaan uw gegevens.

  Wij zien uw registratieformulier en kopie paspoort met het juiste adres tegemoet.

  Heeft u nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op via kbn.verkiezingen@denhaag.nl of via +31 (0)70 353 4400.

  Met vriendelijke groet,
  Unit Verkiezingen – KBN
  Gemeente Den Haag

  T +31 (0)70 353 4400
  E kbn.verkiezingen@denhaag.nl
  W http://www.denhaag.nl/kiezersbuitenland

  Postbus 84008
  2508 AA Den Haag

  Antwoord
 4. Laat iemand mij alstublieft vertellen dat dit een grap is, achter gelaten door de webdesigner:
  • Titel: keuze mogelijkheden: ‘baron’/’barones’/’graaf’/…/’princes’/’ridder’
  • Predicaat: keuze mogelijkheden: ‘jonkheer’/’jonkvrouw’

  Dit is volstrekt niet meer van deze tijd. Ronduit belachelijk.
  Als dit serieus is, dan moet de gemeente Den Haag zich schamen.
  Ik hoop oprecht dat deze ‘vergissing’ recht wordt getrokken.
  Tot dat moment zal ik niet meewerken aan deze inschrijving.

  Antwoord
 5. I received a voter registration pamphlet , but there was no return envelope included in the package.
  Now what? I live in California, so need to send my vote back as soon as possible to have it
  counted.
  Also, what is an example of a copy of an identity? Driving license OK?

  Antwoord
  • Bij vragen kunt u contact met de Gemeente Den Haag, dienst Publiekszaken, afdelingen Verkiezingen opnemen, via kbn.verkiezingen@denhaag.nl of via telefoonnummer 0031 70 353 4400. Zij zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 8.30 en 17.00 uur Nederlandse tijd. Het is handig als u uw dossiernummer bij de hand houdt. Uw dossiernummer is 1002621 . Zie de website http://www.stemmenvanuithetbuitenland.nl voor meer informatie overstemmen vanuit het buitenland en het stemmen per brief

   Antwoord
 6. It is not clear what you mean by mentioning “voter registration pamphlet”.
  Anyway you should have been registered for the Dutch parliamentary before 3rd February 2021. Further information by municipality The Hague (in charge of voting for Dutch elections from abroad), see below:
  I suggest that a copy of an identity card would be a copy of a Dutch passport or the specific Dutch identity card, not a copy of an American driver license.

  https://www.denhaag.nl/en/municipality-of-the-hague/elections/dutch-voters-abroad/voting-in-the-dutch-parliamentary-elections-if-you-live-abroad-.htm

  “The standard way of voting for Dutch voters abroad is to vote by post. The municipality will send you your postal voting slip on 23 December 2020. This is proof that you are allowed to vote in the upcoming Dutch parliamentary elections. Keep your postal voting slip in a safe place. You will need it later to be able to vote.
  Approximately 4 weeks before the election the municipality will send you the ballot. Normally you receive these documents by email, but you can also receive them by post if you indicated this preference on the registration form. You can vote only when you have received both your postal voting slip and your ballot. You will receive voting instructions together with your ballot.
  Your voting papers must arrive at the postal voting office in The Hague by 15.00 hrs. (CET) on 17 March 2021. You are also allowed to send your voting papers to or hand them in at a Netherlands embassy. In that case the embassy must have received your voting papers by Friday, 5 March 2021.”

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met het plaatsen van een reactie accepteert u het privacybeleid.