Selecteer een pagina

Hoge zorgkosten in Nederland – OECD vergelijkend onderzoek

De kosten van de zorg in Nederland zijn hoog: €  3.954 per hoofd van de bevolking in 2015, aldus een recente publicatie van de OECD. Het gemiddelde in de EU is € 2.797. Het Nederlandse uitgavebedrag is 10,7% van het BNP en Nederland staat daarmee 4e  in de EU (waar het gemiddelde 9,9% bedraagt). Het bedrag stijgt (van 9,4% in 2005) maar brede sectorafspraken in 2012 hebben de kostencurve bijgesteld.

De hoge zorgkosten in Nederland wordt vooral veroorzaakt door de verhoudingsgewijs hoge kosten voor langdurige zorg. Meer dan 80% van de uitgaven aan zorg worden uit publiek geld gefinancierd, waarbij wordt aangetekend dat het aandeel dat mensen zelf moeten betalen stijgt, en onderwerp van discussie is (denk aan het eigen risico e.d.).

Bekijk hier de hele analyse over de Nederlandse zorg (PDF in het Engels)

Bekijk hier de analyse van de overige EU landen (website van de WHO)

 

0 reacties

Blijf op de hoogte

Ontvang een e-mail wanneer er nieuwe berichten online staan.