Selecteer een pagina

Britten in Nederland claimen EU-burgerschap

jan 15, 2018

‘Brexpats’ claimen EU-burgerschap: ‘Hoe kon ik hierop voorbereid zijn?

“Vertegenwoordiger Nick Nugent heeft een Brits paspoort, maar woont al tien jaar in Nederland. “Ik voel me Brit, maar ook Europeaan. Ik ben blij dat ik in Europa vrij kan reizen, en dat ik hier kan werken zonder veel beperkingen.” Het verliezen van die rechten vindt hij een pijnlijke gedachte.

Ook financieel-directeur Stephen Huyton woont sinds de jaren 90 met zijn Britse vrouw in Nederland. Hun drie kinderen groeiden hier op en ze hebben allemaal een Brits paspoort. “Ik zie mezelf als Brit, maar ik geloof sterk in de Europese visie.”

Maar door de brexit dreigen de Britten in Nederland hun EU-burgerschap te verliezen. Want iedereen die de nationaliteit van één van de EU-lidstaten heeft, is automatisch EU-burger. Alleen dan heb je het recht om binnen de Europese Unie vrij te reizen, te wonen en te werken.”

Ga hier naar de video op nos.nl

“Als een EU-land de EU verlaat, betekent dat automatisch dat burgers hun EU-burgerschap verliezen? Huyton pleit ervoor dat het Europese Hof van Justitie erover oordeelt. Want het Europees verdrag geeft geen antwoord op de vraag, en dat zorgt voor onzekerheid. Daarom begint een aantal Britten in Nederland een rechtszaak om hun EU-burgerschap te behouden.”

Lees hier meer op de site van de advocaat Alberdingk Thijm.

Bronnen: nos.nl, 15 januari 2018; Elsevier, 16 januari 2018

0 reacties

Blijf op de hoogte

Ontvang een e-mail wanneer er nieuwe berichten online staan.