Selecteer een pagina

Duitsland: particuliere verzekering kan kosten in buitenland niet verhalen op Krankenkasse

https://www.bsg.bund.de/SharedDocs/Downloads/DE/Taetigkeitsberichte/

Taetigkeitsbericht_2018_pdf.pdf?__blob=publicationFile&v=2

Ausgleich zwischen einer privaten Krankenversicherung und einer Krankenkasse

Lassen sich Versicherte einer Krankenkasse bei einer Erkrankung im Ausland zulasten einer privaten Krankenversicherung behandeln, hat diese keinen Ausgleichsanspruch gegen die Krankenkasse. Die gesetzliche Regelung sieht grundsätzlich keine Rechtsbeziehung im Leistungsrecht der Versicherten zwischen Krankenkassen und privaten Krankenversicherern vor. Urteil vom 11. September 2018 – B 1 KR 7/18 R

 

Dit betreft een oordeel van het Bundessozialgericht (hoogste rechter op dit gebied). Indien vaststaat dat in Duitsland wonende wettelijk verzekerden (GKV) zich in het buitenland laten behandelen op kosten van hun (aanvullende) particuliere verzekering heeft de verzekeraar geen verhaalsrecht van (een deel van) de kosten op de Krankenkasse. Het lijkt me dat dit oordeel ook van toepassing is op verdragsgerechtigden wonend in Duitsland. Mogelijk ok op in Nederland wonende verdragsgerechtigden die ten laste komen van de Duitse Krankenkasse.

2 Reacties

 1. Van belang is vooral dat iemand die zowel wettelijk als privaat verzekerd is in Duitsland en een behandeling ondergaat die onder beide typen verzekering gedekt is een keuzevrijheid heeft bij de ene of de andere verzekering te claimen:

  Bestehen sich in medizinischer Hinsicht überschneidende Leistungsansprüche eines Versicherten gegen seine KK einerseits und seinen privaten Krankenversicherer andererseits, so steht dem Versicherten die Wahl offen, auf welchem Wege er Krankenbehandlung in Anspruch nehmen will. Hat einer der Schuldner den Leistungsanspruch erfüllt, so erlischt – soweit sich die Ansprüche gegen beide Schuldner in der Sache überschnitten haben – ggf auch insoweit die Schuld des anderen Schuldners. Der erkennende Senat hat bereits erwähnt, dass Ausgleichsansprüche zwischen der KK und dem privaten Versicherer ohne – hier nicht ersichtliche – gesetzliche oder vertragliche Grundlage nicht in Betracht kommen (vgl BSG SozR 4-2500 § 13 Nr 17 RdNr 30). Daran hält er fest. Soweit die KK ihre Leistung aus dem System nicht verweigert, aber der Versicherte die privat versicherte Leistung als eine der ihm möglichen Leistungen wählt, entfällt sein Anspruch aus dem GKV-System. In gleicher Weise entfällt sein Anspruch gegen den privaten Versicherer, wenn der Versicherte seinen Anspruch aus dem GKV-System befriedigt. Ein Ausgleich findet nicht statt.

  Antwoord
 2. Met ‘privat’ verzekerd zal mogelijk een reisverzekering met ziektekostendekking bedoeld zijn? Ook omdat het hier blijkbaar ging om een behandeling in het buitenland. (Buiten Duitsland)
  Het is erg duur en dubbelop om zowel wettelijk (Gesetzliche Krankenkasse) als privé verzekerd te zijn.

  De in Duitsland verkrijgbare private reisverzekeringen verlangen geen bewijs van (basis-)ziektekostenverzekering.

  De Duitse GKV (Gesetzliche Krankenversicherung) voorziet niet in werelddekking, wel natuurlijk binnen de EU recht op behandeling volgens de wettelijke regeling van het land van tijdelijk verblijf.

  De Krankenkassen raden echter hun leden aan om, ook bij reizen in het EU gebied, toch een reis-ziektekostenverzekering af te sluiten omdat een bijvoorbeeld ook een spoedbehandeling in een privékliniek sowieso door de Kasse niet vergoed wordt èn omdat de ervaring leert dat de EHIC niet overal gekend en geaccepteerd wordt!

  Planbare of geplande behandeling in het buitenland moet ook in Duitsland tevoren bij de verzekeraar aangevraagd worden.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met het plaatsen van een reactie accepteert u het privacybeleid.

Blijf op de hoogte

Ontvang een e-mail wanneer er nieuwe berichten online staan.