Selecteer een pagina

Deze pagina bevat verouderde informatie.

Digid en SMS

mei 29, 2019

Veel burgers beschikken over een DigiD. De procedure om vanuit het buitenland hieraan te komen is niet eenvoudig en vergt reistijd en -kosten. Naast alleen een gebruikersnaam en een wachtwoord bestaat al een tijdje de mogelijkheid als extra controle een per sms ontvangen code in te voeren. Het merendeel van de gebruikers logt echter in zonder de sms variatie.

De overheid wil ter verhoging van de veiligheid de sms controle verplicht stellen. Naar verwachting gaan overheidsinstellingen deze verplichting dit jaar al invoeren.

Vanuit Nederland is het later toevoegen van de sms-functie aan de DigiD geen probleem. Na aanvraag wordt een activeringscode naar het huisadres gestuurd. Vanuit het buitenland werkt dat niet zo, er worden geen activeringscodes gestuurd naar adressen in het buitenland. Geadviseerd wordt een nieuwe DigiD aan te vragen, nu met sms-functie. Hiervoor moet u dus de hele procedure nieuw opstarten.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken is bezig een 24/7 Loket Buitenland in te richten t.b.v. informatie en dienstverlening aan Nederlanders in het buitenland. Op 12 juni a.s. vindt bij dat ministerie een bijeenkomst plaats met als titel “Klankbordrol Loket Buitenland”. De VBNGB is voor deze bijeenkomst uitgenodigd en zal met een bestuurslid (Roy Meijnderts) en de adviseur (Jan de Voogd) deelnemen. De Dienst Digitale Overheid van het Ministerie van Binnenlandse Zaken, Logius, die voor de DigiD verantwoordelijk is, zal ook vertegenwoordigd zijn. Deze nieuwe zorg zal vast onderdeel van gesprek zijn.

46 Reacties

 1. Ik werkte ook met Digid om op Mijn Overheid etc in te loggen. En dan kan ik ineens, zonder waarschuwing, niet meer bij mijn gegevens. Een e-mail aan Digid waarin ik het probleem uitleg zou binnen 2 dagen beantwoord moeten zijn. Na 5 dagen nog niks vernomen, terwijl ik haast heb.
  Digid in Beverwijk heeft in het verleden al eens flink geblunderd. Dit kan er ook nog wel bij. Het zou fraai zijn als men alsnog een redelijke overgangstijd in acht neemt, zodat ik nú bij MIJN gegevens kan.

  Antwoord
  • Ter aanvulling:
   Op mijn klacht dat ik niet meer als vanouds met mijn Digid kan inloggen kreeg ik een voorbedrukte tekst over hoe ik een Digid moet aanvragen?! Mijn klacht dus niet begrepen.
   Gebeld naar Digid:
   Je kan wel op de oude manier op Mijn Overheid inloggen. UWV heeft de extra SMS-controle geëist.Het is begin van dit jaar op de UWV-site aangekondigd en het is op 15 mei ingevoerd. Bel de UWV afdeling buitenland, adviseert de UWV helpdesk. Waarschijnlijk moet je naar de Ambassade in Madrid, maar je kan het ook op Schiphol regelen, na eerst een afspraak te maken.
   Maar het blijft bespottelijk hoe dit verloopt. En dat net na de EU verkiezingen! Één Europa?

   Antwoord
  • Hier hetzelfde,ik woon in Spanje en kan sinds 3 maanden niet meer inloggen,e mail verstuurd en zit nu al 2 maanden op antwoord te wachten,ze zullen wel druk zijn met allerlei andere zaken maar het getuigt van uitgesproken ambtenarengedrag,het spijt me maar het is gewoon niet anders.

   Antwoord
 2. Wonend in Duitsland en gelukkig “maar” 1 uur rijden van Enschede, hebben mijn vrouw en ik daar gisteren op het stadhuis de activeringscode opgehaald. Deze krijgt men persoonlijk overhandigd nadat je paspoort met Bsn nummer is gecontroleerd. Zonder die activeringscode is je DigiD, met de vanaf heden vereiste SMS-functie, niet meer te verkrijgen. In Nederland zijn enkele gemeentehuizen bij de duitse en belgische grens waar de code is op te halen. Woon je verder weg heb je een probleem!
  In die landen waar men een activeringscode kan krijgen is dat in bijna alle gevallen uitsluitend bij de Nederlandse ambassade. Echter niet in elk land waar een Nederlandse ambassade is.
  Mijn zoon, die in Oostenrijk woont, moet bijvoorbeeld of naar Berlijn of naar Nederland. Dit gaat dus voor tienduizenden, misschien wel honderdduizenden Nederlanders in buitenland een kostbare zaak worden. Men mag hopen dat men er ook fysiek toe in staat is.
  In Enschede hoorde ik dat ze al een landgenoot wonend in Mexico aan de balie hadden gehad.
  Het wordt tijd dat de Nederlandse overheid met hun (nieuwe) regelgeving eens rekening houdt met de vele landgenoten die in buitenland wonen.

  Antwoord
 3. 2x naar NL geweest om oa sms bij DIGID te krijgen niet gelukt. Moet dus weer naar NL.

  Antwoord
  • Meneer, mevrouw, ik heb het onmogelijke gedaan om een ​​digid te krijgen. Kan niet. Ik woon in Tunesië en mijn digid verloopt. Kan ik die krijgen via de ambassade of per e-mail? Bedankt.

   Antwoord
 4. “Makkelijker kunnen we het niet maken” was eens de slogan van de belastingdienst = overheid.
  Van deze ‘roep’ is men al terug gekeerd in het tegenovergestelde. Eerst de paspoorten ellende en nu het DigId – drama. Hierbij wordt men ook nog eens verplicht een aansluiting te hebben om die S.M.S. te kunnen ontvangen. Dit hele circus onder het mom van veiligheid. (Voor wiens veiligheid?)
  In het verleden was er al eens een lek bij DigId en vele persoonsgegevens lagen voor het grijpen.
  Zou het dan nu zoveel beter zijn? Mensen op kosten jagen voor een opgelegd probleem van onbekwamen en angsthebbers. Als gewoon burger is het stikken of slikken.
  Jozef

  Antwoord
 5. Tja, en als je nu geen mobiele telefoon hebt? Geen SMS mogelijk. Gaarne meenemen in de discussie op het ministerie.

  Antwoord
  • Dit staat erover op de Digid site:
   https://www.digid.nl/nl/vraag-en-antwoord/ik-heb-geen-mobiele-telefoon-kan-ik-toch-van-de-sms-functie-gebruik-maken/
   Ik heb geen mobiele telefoon, kan ik toch van de sms-functie gebruik maken?
   Ook als u geen mobiele telefoon heeft, kunt u gebruik maken van de sms-functie. U kunt namelijk een gesproken sms-bericht op uw vaste telefoonnummer ontvangen. In Mijn DigiD kunt deze functie instellen. Bij het aanvragen van de controle via SMS geeft u een vast telefoonnummer op en kiest de optie ‘ik wil gesproken sms-berichten ontvangen’.

   Antwoord
   • En nu maar hopen dat ook een buitenlands vast nummer gebruikt kan worden.

 6. dan gewoon weer terug naar de reguliere post, prima!

  Antwoord
  • De post van de belastingdienst komt bij mij in Spanje nooit aan.
   Alleen als je moet betalen dan wel.

   Antwoord
 7. We zijn burgers van de EU. Hoezo sturen ze geen sms naar “het buitenland”?
  Nu zit ik plotseling zonder Digid. Daarmee log ik in bij de SVB en bij mijn pensioenfonds. Ik kan niet naar Nederland. Voor het vernieuwen van mijn paspoort kwam er een mobiele brigade van de ambassade in Parijs naar Montpellier. Moeten ze nu ook een mobiele brigade gaan instellen om Digid’s te verstrekken voor de vele ouderen en zieken die in het zuiden van Frankrijk wonen? Dat is duurder dan een simpele sms sturen naar het zogenaamde “buitenland”.
  Dat ze veiligheid voorop stellen is te prijzen, maar tienduizenden NL burgers op die manier buitensluiten en van hun rechten beroven is krankjorem en een overheid onwaardig.

  Antwoord
   • Goed om te weten!
    Op de DigiD site staat het onderstaande. Let op, dat is dus uitsluitend voor AOW’ers die met het SVB te maken hebben. Deze personen ontvangen naar zeggen de code dus per brief, ook in buitenland!

    “Als u klant bent van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en AOW-pensioen ontvangt (65-plusser), kunt u ook online een DigiD aanvragen. U vraagt een DigiD aan bij de SVB via de website http://www.svb.nl en kiest de optie “U heeft geen DigiD”. Vervolgens gaat u naar de informatiepagina “U woont buiten Nederland, ontvangt AOW en wilt DigiD aanvragen”. U klikt op “Uw DigiD aanvragen”. De brief met activeringscode wordt verzonden naar het adres zoals dat bij de SVB geregistreerd staat.”

    Voor als u al DigiD had, kunt u gewoon een hele nieuwe aanvragen en dan natuurlijk inclusief de nu vereiste SMS faciliteit. M. a. w. vergeet de oude. Doe als of u die niet had.

   • Is dit wel zo? Zie de laatste alinea:
    Van DigiD ontvangt u op uw woonadres een brief met uw activeringscode. Activeer uw DigiD binnen 45 dagen op digid.nl. Vanaf dan kunt u gebruikmaken van Mijn SVB.
    “VAN DIGID ONTVANGT U…….” (Dus niet van de SVB…)

    U woont buiten Nederland, ontvangt (binnenkort) AOW en wilt DigiD aanvragen
    Met uw DigiD kunt u inloggen op Mijn SVB. Hier kunt u een wijziging van uw adres, bankrekeningnummer of het inkomen van uzelf of uw partner doorgeven. Bewijsstukken kunt u digitaal meesturen. Ook kunt u uw eigen gegevens raadplegen, de jaaropgave en maandelijkse specificatie van uw AOW bekijken en printen. Om toegang tot Mijn SVB te krijgen, vraagt u eerst DigiD aan.

    Hoe werkt het aanvragen van uw DigiD via Mijn SVB?
    Klik op de link ‘Uw DigiD aanvragen’. Wij vragen u om de volgende gegevens in te vullen: voornaam, achternaam, geboortedatum, burgerservicenummer (bsn) en uw woonland.
    Het burgerservicenummer bestaat uit 9 cijfers en staat op uw Nederlandse rijbewijs (BSN) of Nederlandse identiteitsbewijs/paspoort (persoonsnummer). Heeft u dit nummer niet, neem dan contact op met de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG), telefoon: 00 31 88900 1000. U kunt ook een e-mail sturen naar: info@rvig.nl.
    Uw gegevens worden direct in de administratie van de SVB gecontroleerd.
    Bij goedkeuring wordt u doorgeleid naar de website van DigiD. Hier geeft u uw gebruikersnaam en wachtwoord op.
    Van DigiD ontvangt u op uw woonadres een brief met uw activeringscode. Activeer uw DigiD binnen 45 dagen op digid.nl. Vanaf dan kunt u gebruikmaken van Mijn SVB.

  • Ha Theodora!

   Hoe hebben jullie het voor elkaar gekregen een mobiele brigade naar Montpellier te krijgen teneinde een paspoort te verlengen?
   Ik heb iets vergelijkbaars aangekaart voor Zweden, omdat ik tegen de reisduur aanloop, vast niet de enige daarmee zal zijn, maar kreeg nul op het request. De Nederlandse overheid wil er geen geld voor uittrekken kreeg ik te lezen. Gevolg: er zijn meerdere Nederlanders in Zweden zonder geldige indentificatie.
   Wat kunt u mij vertellen?

   Met een vriendelijke groet,
   Ineke

   Antwoord
   • Dag Ineke, ik vermoed dat er diverse klachten waren vanuit Zuid-Frankrijk, waar veel oude en zieke mensen wonen. Het was een initiatief van de ambassade, dat in de eerste plaats is bedoeld voor mensen die door ziekte of gebrek moeilijk of niet kunnen reizen (te bewijzen met een doktersverklaring). Maar ook volkomen gezonde en jonge mensen kunnen zich aanmelden. Zij worden geholpen als er nog plaats over is. Na Montpellier zijn ze ook nog in Lyon en Bordeaux geweest. En iedere keer kon iedereen worden geholpen, die zich had aangemeld. Ze gaan het nu ieder voor- en najaar ergens herhalen.

    Het hoeft niet veel te kosten. Twee personeelsleden van de ambassade komen twee dagen naar een bepaalde plaats, waar ze een ruimte ter beschikking krijgen in een consulaat + een wachtruimte. Dat tweetal moet natuurlijk reizen, eten, drinken en overnachten, maar dat kost de schatkist niet veel.

    Maar ik denk dat er in Zweden heel wat minder Nederlanders wonen dan in Frankrijk. Zie voor mijn verslag van onze paspoortreis naar Montpellier:
    https://www.nederlanders.fr/profiles/blogs/paspoort-halen-in-montpellier

    Na twee weken kregen we de paspoorten al thuisgestuurd.

   • Ha Theodora!

    Dank voor uw uitvoerige antwoord en de verwijzing naar uw verslag. Beide zijn een goudmijntje voor mij. Opvallend is dat ik vergelijkbare argumenten (ziek, ouder, de afstand niet aankunnen en er alleen voorstaan) aanvoerde in mijn correspondentie met de ambassade in Stockholm, en vergelijkbare constructies (verzamel mensen die hun paspoort willen verlengen, maak een reisschema enz.) voorstelde die vorig jaar door ambassademedewerkers in Frankrijk gebruikt werden – met het in mijn vraag aan u beschreven antwoord: wij doen niets, we krijgen vanuit Nederland er geen budget voor en ja, zo zijn er mensen in Zweden die geen geldig identiteitsbewijs meer hebben. Op mijn vraag hoe dat dan met die mensen moest was er niet veel meer dan “tja, het is zo, maar we kunnen er niets aan doen”. Zo laat de Nederlandse overheid zijn burgers in het buitenland in de steek. Nu ontwaar ik een meten met twee maten want blijkbaar kan in Frankrijk wèl wat in Zweden niet kan: de Nederlandse burger helpen.
    Uw antwoord en verslag zijn precies wat ik nodig heb om eens aan de ambassade in Stockholm voor te leggen met de subtiele vraag erbij: “hoe kan dit?. In Zweden geen geld (inderdaad, ook ik stelde dat het echt niet veel zou hoeven te kosten), in Frankrijk wel?”.
    Het zal nog interessant worden wat ik dan voor reactie krijg.

    Nu over naar de DigiD-malaise. Zodra ik de brief met activeringscode heb zal ik dat hier melden.

    Met een vriendelijke groet van noordelijk Zweden aan zuidelijk Frankrijk,
    Ineke

   • Hoi Theodora!

    Nog een vraag, dit topic gaat over de DigiD.
    Hoe werd het oproepen/verzamelen van mensen die hun paspoort wilden vernieuwen geregeld? Ging dat van de ambassade uit (zo ja, hoe deed men dat?), deden de belanghebbende Nederlanders dat (zo ja, hoe, langs welke wegen)?

    Ik heb net mijn nieuwe DigiD geactiveerd. Daar maak ik een aparte reactie over zodat met wat geluk meer mensen het lezen.

    Met een vriendelijke groet uit een zomers warm Zweden,
    Ineke

 8. Jan, als dat bedoeld is als antwoord: daar heb je dus helemaal niets aan, wanneer je in een ander land woont dan Nederland. Ik kan niet eens met mijn franse mobiele abonnement een sms sturen naar een ander land. Maar ik heb dan ook een supergoedkoop abonnement.
  De overheid zou echter geen onderscheid moeten maken, in ieder geval niet voor Nederlanders binnen de EU.
  Wanneer ze opzien tegen de kosten van het versturen van een sms naar het “buitenland”, zouden ze ook een (gratis) whatsapp kunnen sturen naar het buitenland. Maar degenen zonder mobieltje zijn daar natuurlijk ook niet mee geholpen. Het zijn er niet veel, maar ze bestaan wel degelijk!

  Antwoord
  • Volgens diverse Nederlandse websites van providers is het wel degelijk mogelijk een sms te ontvangen op zowel een Nederlands nummer in het buitenland als een buitenlands nummer.

   Antwoord
 9. Is het niet zo Hans Knip, dat wanneer je de Digid via de SVB aanvraagt, deze ook alleen geldig is voor de SVB? Waarom zou je dan de moeite doen om een nieuwe Digid aan te vragen, als je met de oude nog gewoon kunt inloggen? OK, je kunt niet meer in Mijn Overheid, maar dat kun je met een Digid van de SVB (volgens mij) toch al niet.

  Verder vraag ik me af, als houder van een abonnement waarmee ik niet naar het buitenland kan sms-en, hoe ik de activeringscode terug moet sturen. Moet ik alleen daarvoor een ander (duurder) mobiel abonnement nemen? Hoe moeten mensen zonder mobiele telefoon dat eigenlijk doen? Want ze kunnen wel gesproken berichten ontvangen, maar hoe kunnen ze dan de activeringscode terugsturen?

  Kun je niet een vertrouwenspersoon in Nederland machtigen om de Digid voor je aan te vragen als gemachtigde? Dan kan ik het bijvoorbeeld aan mijn jongste zoon vragen die in Nederland woont. Of aan mijn beste vriendin (idem).

  Antwoord
 10. Hallo Allemaal!

  Zat alweer behoorlijk in de gordijnen over het gedoe vanuit Nederland, nu de DigiD. Hans Knip, dank voor de goede tip. Ik heb net zonder enig probleem vanuit Zweden een nieuwe DigiD aangevraagd, inclusief de sms-code (op mijn mobiel met een heel eenvoudig abonnement). Ergens krijg je de vraag of als je al een DigiD had je die wil vervangen. Ja dus, je gaat gewoon verder met de procedure.
  Binnen drie werkdagen krijg ik dan de brief met activeringscode, zonder meer op mijn adres in Zweden. Daarover komt net een bevestigingsmail binnen.

  Hopelijk is mijn ervaring een hart onder de riem voor andere lezers.

  Groet,
  Ineke

  Antwoord
  • Ik schrijf dit als aanvulling op mijn eerder bericht omdat het blijkbaar nog niet voor iedereen helemaal duidelijk is hoe,en waarom, men aan de nieuwe DigiD met SMS moet komen.
   Allereerst, Ineke, goed te horen dat jouw DigiD aanvraag (met SMS faciliteit) via SVB dus vlekkeloos lijkt te verlopen. Deze mogelijkheid was mij in eerste instantie ook ontgaan. Wat in alle beschrijvingen hoe men de DigiD met SMS kan krijgen als eerste opvalt, is dat je in NL wonend de activeringscode krijgt toegestuurd. Maar als je in het buitenland woont je naar bepaalde ambassades, Schiphol of enkele specifieke plaatsen langs de Nederlandse grens moet gaan om persoonlijk en met paspoort in de hand de activeringscode op te halen. Daarom ben ik enkele dagen terug, na afspraak te hebben gemaakt, naar gemeentehuis Enschede getogen en heb mijn activeringscode daar in briefvorm overhandigd gekregen.
   Pas later zag ik dat er voor AOW’ers via SVB een manier is zoals Ineke uit Zweden heeft toegepast. Mijn gang naar Enschede was dus niet nodig geweest.
   Bedenk wel dat niet AOW’ers een probleem hebben en houden. Die zullen naar die specifiek genoemde ambassades, Schiphol etc. moeten. Weet ook dat dus lang niet elke Nederlandse ambassade de mogelijkheid biedt om daar de verificatiecode op te halen. (Mijn zoon wonend in Oostenrijk moet bijv. naar 700 km verderop gelegen Berlijn. Berlijn kan wel, Wenen niet. Ongelooflijk maar waar!)
   Dat je als AOW’er via de SVB website de DigiD nieuwe stijl kan aanvragen, heeft een reden.
   We moeten bedenken dat DigiD een zeer vertrouwelijke en persoonlijke code is. Misbruik lag/ligt op de loer. Het is niet voor niets dat er vanaf heden een extra veiligheid m.b.v. SMS wordt ingevoerd. Zo blokkeert men direct ook “vals” in omloop zijnde DigiD’s. Immers reeds in verkeerde handen zijnde DigiD’s kunnen zonder SMS niet meer gebruikt worden.
   De aanvraag en gebruik ervan moet dan ook met vele veiligheden worden omringd. Men moet absoluut zeker zijn dat degene die de DigiD aanvraagt, ook echt diegene is. De instantie die zeker weet dat jij ook jij bent is onze AOW verstrekker. M.a.w. de SVB. Vandaar dat AOWérs via deze instantie hun DigiD kunnen aanvragen. Zij kunnen controleren dat jij ook jij bent. Pas als dat klopt kan de DigiD verificatiecode naar het bij SVB bekende woonadres (waar ook de AOW naar toe gaat) worden opgestuurd.
   Theodora uitgaande dat je AOW’er bent, het volgende.
   Je vraagt je af of via SVB aangevraagde DigiD alleen geldig is bij SVB. Neen, dat is niet zo.
   Iedereen krijgt/ heeft maar één DigiD. De (nieuwe) DigiD kan, en moet, voor alle instanties gebruikt worden. M.a.w. daar waar je DigiD bij inloggen wordt gevraagd, moet je die ene DigiD gebruiken. De aanvraag van een DigiD via SVB, is alleen via SVB om te checken dat jij ook jij bent.
   Theodora, je schrijft dat je een abonnement hebt waarmee je niet naar het buitenland kan sms-en. Je veronderstelt dat je een activeringscode terug moet sturen. Dat is niet zo. Bij het inloggen met je nieuwe DigiD moet je na invullen gebruikersnaam en wachtwoord, een code van 6 cijfers invullen. Die code ontvang je per SMS op je mobiel. Je hoeft niets terug te sturen. Zelfs als je alleen SMS kan ontvangen, voldoe je aan de eis. Je hoeft immers alleen maar SMS te ontvangen. Daarbij begrijp ik dat het ook in gesproken woord mogelijk is.
   Of het machtigen, bijvoorbeeld je jongste zoon, mogelijk is, gaat maar niet zo heb ik begrepen. Is als je het bovenstaande traject volgt, met aanvraag via SVB, ook niet nodig.
   Wel weet ik dat je iemand kan machtigen (of dat jij gemachtigd wordt) bij een aantal overheidsinstanties.. Dat kan m.b.v. DigiD inlogmethodiek. Dan moet je dus wel eerst DigiD (met SMS) hebben. Maar als gezegd, vraag gewoon via SVB, die je naar DigiD doorlogt je nieuwe DigiD aan.

   Ik hoop dat ik van enige hulp ben geweest.

   Antwoord
   • Inderdaad: voor het aanvragen via een balie (alleen voor degenen die buiten Nederland wonen) moet je je fysiek naar zo’n balie begeven. Via SVB hoeft dat niet. Er zijn bij uitgifte via een balie wel wat voorwaarden, die op de Digid.nl website staan. Ik citeer het geheel:

    DigiD voor Nederlanders in het buitenland
    Als u in het buitenland woont en de Nederlandse nationaliteit bezit, kunt u ook een DigiD aanvragen. Hieronder vindt u een toelichting hoe u dit kunt doen.
    Het aanvraagproces
    Ga naar http://www.digid.nl en kies voor Aanvragen.
    Kies tijdens de aanvraag voor “Ik woon buiten Nederland”. Onthoud uw gebruikersnaam en wachtwoord goed.
    Na het afronden van de aanvraag ontvangt u een baliecode. Met de baliecode gaat u binnen 30 dagen na de datum aanvraag naar één van de DigiD balies om uw DigiD activeringscode te ontvangen.
    Met de activeringscode en uw gebruikersnaam en wachtwoord kunt u uw DigiD activeren via http://www.digid.nl.
    Neem het volgende mee naar de balie:
    uw baliecode (na uw aanvraag ontvangt u deze per sms en per e-mail)
    uw Nederlandse paspoort of Nederlandse identiteitskaart (waarvan u het documentnummer tijdens de aanvraag heeft ingevuld)
    uw burgerservicenummer
    Let op! Het is mogelijk dat u eerst een afspraak moet maken met de betreffende balie om langs te komen voor het ontvangen van uw DigiD activeringscode. Informeer hiervoor bij de betreffende balie.
    Balies
    U kunt terecht bij de volgende balies:
    Gemeente Bergeijk
    Gemeente Bergen op Zoom
    Gemeente Breda
    Gemeente Enschede
    Gemeente Maastricht
    Gemeente Echt-Susteren
    Gemeente Den Haag
    Gemeente Haarlemmermeer (balie op Schiphol; maak een afspraak via http://www.paspoortbalie.nl)
    Gemeente Montferland
    Gemeente Sluis
    Gemeente Venlo
    Cariben: Oranjestad (Aruba)
    Cariben: Willemstad (Curaçao)
    Cariben: Kralendijk (Bonaire)
    Cariben: Philipsburg (Sint Maarten)
    Nederlandse Ambassade Ankara
    Nederlandse Ambassade Bangkok
    Nederlandse Ambassade Berlijn
    Nederlandse Ambassade Bern
    Nederlandse Ambassade Londen
    Nederlandse Ambassade Madrid
    Nederlandse Ambassade Parijs
    Nederlandse Ambassade Paramaribo
    Nederlandse Ambassade Rabat
    Nederlandse Ambassade Rome
    Nederlandse Ambassade Sydney
    Consulaat Generaal Vancouver
    Nederlandse Ambassade Washington
    Nederlandse Ambassade Wellington
    Voorwaarden
    Om een DigiD via een balie aan te vragen, moet u voldoen aan enkele voorwaarden:
    U woont in het buitenland
    U beschikt over de Nederlandse nationaliteit
    U heeft een geldig Nederlands paspoort of Nederlandse identiteitskaart
    U heeft een burgerservicenummer ( BSN )
    U staat ingeschreven in de Registratie Niet-Ingezetenen (RNI)*
    U beschikt over een mobiele telefoon waarop u zowel in het buitenland als in Nederland sms-berichten kunt ontvangen
    U heeft een e-mailadres
    *) Als u belastingplichtig bent, of u bent na 1 oktober 1994 verhuisd naar het buitenland, dan staat u zeker ingeschreven in de RNI. Bent u niet belastingplichtig en voor 1 oktober 1994 verhuisd naar het buitenland of heeft u nooit in Nederland gewoond, controleer dan bij de gemeentebalie of u ingeschreven bent in de RNI. Let op: Tussen inschrijving in de RNI (waarbij u uw BSN ontvangt) en het aanvragen van uw DigiD moet om technische redenen minimaal één werkdag zitten.

    Digid op een hoger veiligheidsniveau, met SMS controle, wordt door een groeiend aantal instanties ( dus nog niet alle) gehanteerd, vanwege veiligheidsredenen. Sinds kort dus ook UWV. Wie al een Digid heeft kan m.i. eenvoudig de SMS controle toevoegen.

 11. Het verbaast mij dat deze verplichting tot sms controle mij niet bekend was. Ik gebruik digid-inloggen toch echt wel af en toe, nooit een bericht hierover gezien.

  Maar: er is nog een mogelijkheid, zojuist ontdekt:
  Ik logde in bij mijndigid met gebruikersnaam en wachtwoord.
  Onder ‘persoonlijke gegevens’ bleek dat ik mijn mobiele nummer al eens had ingevuld.
  Op dezelfde pagina kon ik ‘voorkeur inlogniveau’ veranderen van ‘basis’ naar ‘midden’. Dat betekent inloggen met sms controle of met de app. (Of er nog een ‘hoog’ niveau gepland is? Staat er nu nog niet bij…)
  Dus: nu je nog kan inloggen met alleen gebruikersnaam en wachtwoord, zal het waarschijnlijk ook mogelijk zijn bij je persoonsgegevens een mobiel nummer in te vullen. Vervolgens het inlogniveau aanpassen en klaar.

  Antwoord
 12. Hans Knip, hartelijk bedankt voor je uitgebreide en goede uitleg. Ik had het inderdaad verkeerd begrepen. Ik heb de nieuwe Digid net via de SVB aangevraagd en verwacht in de loop van de volgende week de brief met de activeringscode. Daarin zal ook wel worden gemeld wat je ermee moet doen. Want dat begrijp ik nog steeds niet.
  Wel begrijp ik dat ze me per sms een 6-cijferige code sturen, als ik ergens wil inloggen. Maar wat je met die activeringscode moet is me een raadsel. Uiteraard iets activeren, maar wat en hoe?

  Antwoord
 13. Theodora,
  Inloggen doet men over het algemeen via de PC.
  Daar dien je als onderdeel van die inlogprocedure de 6 cijferige, per SMS ontvangen code, telkenmale opnieuw toegezonden, in te voeren als onderdeel van die inlogprocedure.

  Je moet dus als je met Digid wil inloggen bij een SVB of pensioenfonds altijd je mobieltje of je vaste telefoon bij de hand houden afhankelijk van welke vorm van toezenden je hebt gekozen.

  Daarnaast is er bij aanvraag van een Digid voor het activeren en zogenaamde activeringscode vereist, die je slechts eenmalig behoeft te gebruiken om je Digid operationeel te maken.

  Dit is dus die bewuste Baliecode, die je moet afhalen dan wel aan je wordt toegestuurd als je bij de SVB als AOW gerechtigde staat geregistreerd. op die wijze kan immers je identiteit (want daar gaat het om) worden vastgesteld.

  Antwoord
 14. Hallo Allemaal!

  Goed nieuws vanuit Zweden: de AOW-Zweedse heeft een verse DigiD, nu met sms-code.
  De brief met de activeringscode werd aangemaakt op de dag waarop ik in de vroege uurtjes mijn nieuwe DigiD aanvroeg en zat vandaag, vrijdag 7 juni, in de bus. Gisteren werd er vanwege de nationale feestdag geen post bezorgd, er zat nog een weekend tussen ook, dus het is supersnel gegaan.
  In de brief staan duidelijke instructies. (Mobiele) telefoon klaar houden, want de sms-code die eerst moet worden ingevuld voordat het mogelijk is de in de brief staande activeringscode in te geven komt vrijwel direkt.
  Na het ingeven van de per brief ontvangen activeringscode is alles klaar en komt er, als er dat bekend was, een mail op het adres van de oude DigiD dat de nieuwe DigiD geactiveerd en de oude niet meer bruikbaar is. Verder staat er in de bevestigingsmail e.e.a. voor geval de DigiD niet door de aanvrager is geactiveerd.
  Kortom, het ging heel vlot.

  Weer hoop ik dat er lezers zijn die iets aan mijn goede ervaringen hebben.

  Met een vriendelijke groet,
  Ineke

  Antwoord
 15. Vandaag (ruim een week na aanvraag) de activeringscode per brief ontvangen. Zoals ik verwachtte stond in de brief een uitgebreide handleiding wat je met de activeringscode moet doen. ’t Zag er erg ingewikkeld uit, maar het bleek uiteindelijk een fluitje van een cent.

  Je hebt wel je mobieltje erbij nodig, want je ontvangt eerst een code per sms, die je moet invullen. Dan pas kun je de activeringscode invullen. Vervolgens ontvang je een email dat je DigiD is geactiveerd.

  Meteen uitgeprobeerd door in te loggen bij de SVB. Dat lukte prima met de nieuwe inlognaam, maar een sms met code bleef uit. ??? Enfin, m’n nieuwe DigiD is geactiveerd. Bijkomend voordeel: als je bij de SVB bent ingelogd, hoef je bij andere websites niet nogmaals in te loggen. Uitgeprobeerd met pensioenfonds: “U bent al ingelogd bij DigiD”. Dus dat werkt.

  Antwoord
 16. Uit Nieuwsbrief Stichting GOED:
  Toegankelijke digitale overheid
  Alle overheidsorganisaties zullen bestaande digitale diensten verplicht moeten verbeteren. Dit kunnen zij doen door de online informatie en dienstverlening op een toegankelijke manier aan te bieden. De informatie is dan geschikt voor iedereen.
  Dit is waar de overheid naar streeft, echter bedoelen ze met ‘iedereen’ ook de Nederlanders die tijdelijk of permanent over de landsgrenzen zijn gaan wonen?
  Probleem DigiD App activatie voor Nederlanders in het buitenland
  Naar aanleiding van de GOED DigiD enquête heeft er een gesprek plaats gevonden tussen het bestuur van de Stichting GOED en met DigiD (Logius) en het UWV. Eveneens naar aanleiding van onze DigiD enquête heeft onze collega de Stichting NBN kamervragen laten stellen. Beantwoording hierop zijn voor het moment uitgesteld. “”
  (…….) Lees verder op:
  https://www.stichtinggoed.nl/uncategorized/probleem-digid-app-activatie-voor-nederlanders-in-het-buitenland/

  Antwoord
 17. Datum 10 september 2019 Betreft Beantwoording Kamervragen over het bericht ‘Nederlander in buitenland moet op pad voor extra check DigiD’
  De staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,
  drs. R.W. Knops

  2019Z11593

  Vragen van de leden Verhoeven en Sjoerdsma (beiden D66) aan de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de minister van Buitenlandse Zaken over het bericht ‘Nederlander in buitenland moet op pad voor extra check DigiD’ (ingezonden 7 juni 2019)
  1 Kent u het bericht ‘Nederlander in buitenland moet op pad voor extra check DigiD’? 1)
  Ja.
  2 Bent u het ermee eens dat tweestapsverificatie een goede stap vooruit is naar veiliger inloggen bij DigiD?
  Ja, inloggen met tweestapsverificatie zorgt ervoor dat gegevens van de burgers beter zijn beschermd. Internetcriminelen kunnen minder makkelijk bij de gegevens, omdat ze niet in het bezit zijn van de telefoon die vereist is bij het inloggen, ook al hebben ze het wachtwoord van iemand wel kunnen bemachtigen. Het inloggen met gebruikersnaam en wachtwoord bij DigiD is niet toereikend voor diensten met betekenisvolle rechtsgevolgen of waarbij uiterst vertrouwelijke informatie (zoals medische gegevens) wordt uitgewisseld. Dienstverleners moeten om bepaalde diensten digitaal te kunnen aanbieden met meer zekerheid kunnen vaststellen of zij met de juiste (natuurlijke- of rechts-)persoon te maken hebben.
  Lees verder op:
  https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2019/09/10/beantwoording-kamervragen-over-het-bericht-nederlander-in-buitenland-moet-op-pad-voor-extra-check-digid

  Antwoord
 18. Nou, dat is dan wel duidelijk.
  Nederlanders buiten Nederland zijn het haasje.
  Je zou bijna Brit worden, ondanks de Brexit. Die doen niet zo moeilijk cq hebben redelijk bereikbare consulatenen ambassades voor dit soort zaken, waar dan ook ter wereld. Wat een kruideniersland is Nederland toch.

  Antwoord
 19. Staatssecretaris Snel stuurde een brief naar de 2de Kamer over fiscale knelpunten voor grensarbeiders die soms ook van belang is voor gepensioneerden buiten Nederland. Lees meer op:
  https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2019/09/27/fiscale-knelpunten-grensarbeiders-2019
  daaruit (..)
  Een in dit verband veel gehoorde klacht is dat buitenlandse belastingplichtigen die niet in aanmerking komen voor een DigiD geen aangifte zouden kunnen doen. Dit is onjuist. Zij kunnen een gebruikersnaam en wachtwoord aanvragen via het formulier Aanvragen gebruikersnaam en wachtwoord dat te vinden is op de website van de Belastingdienst: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/themaoverstijgend/programmas_en_formulieren/aanvraag_gebruikersnaam_en_wachtwoord_buitenlandse_belastingplichtigen
  Met gebruikersnaam en wachtwoord kunnen buitenlandse belastingplichtigen digitaal aangifte doen.

  Antwoord
 20. Het is de bedoeling dat iedereen die op MijnOverheid wil inloggen dat vanaf volgend jaar alleen maar via tweefactorauthenticatie – dus via de DigiD-app of sms-controle – kan doen. Momenteel volstaat in de meeste gevallen de combinatie van gebruikersnaam en wachtwoord, maar aanvullende beveiliging is een vereiste om privacygevoelige gegevens inzichtelijk te maken.
  Dat meldt Logius, de digitale dienstverlener van de overheid, aan Security.nl. Logius is verantwoordelijk voor DigiD en biedt tevens MijnOverheid aan, het online overheidsportaal bestemd voor belangrijke communicatie tussen overheid en burger. Ongeveer 7,8 miljoen Nederlanders beschikken over een MijnOverheid-account.
  Het is nog niet precies bekend wanneer de maatregel omtrent de verplichte tweefactorauthenticatie precies wordt doorgevoerd, al verwacht een woordvoerder van Logius dat dit in de loop van 2020 gebeurt. Deze week is een nieuwe versie van MijnOverheid gelanceerd en is men begonnen met de eerste stappen wat betreft de voorbereiding om inloggen via tweefactorauthenticatie te verplichten.
  Lees verder op: https://opgelicht.avrotros.nl/nieuws/artikel/inloggen-op-mijnoverheid-vanaf-2020-verplicht-via-tweefactorauthenticatie/

  Antwoord
 21. Burgers en ondernemers uit het buitenland kunnen sinds kort inloggen bij de Belastingdienst met EU-erkende inlogmiddelen. Hiermee is uitvoering gegeven aan de gemaakte afspraken dat burgers en bedrijven nationale inlogmiddelen ook in andere EU-landen moeten kunnen gebruiken.
  Het wordt hierdoor makkelijker om digitaal zaken te regelen met overheidsinstanties in andere EU-landen. Door gebruik te maken van dezelfde nationale inlogmiddelen in andere landen is digitaal zaken doen net zo makkelijk en veilig als in het eigen land. Voorwaarde is wel dat de inlogmiddelen Europees goedgekeurd zijn.
  Zie: https://www.taxlive.nl/nl/documenten/nieuws/inloggen-bij-belastingdienst-met-eu-erkende-inlogmiddelen/

  Antwoord
 22. zie stappenplan voor Digid:
  https://www.digid.nl/stappenplan/digid-app-activeren/#377
  Stichting Goed meldt:
  Mogelijk eerdere oplossing DigiD activatie met paspoort buitenland
  De RvIg en DigiD hadden beiden al in augustus het volgende aan Stichting GOED bevestigd;
  Het is bekend dat het voor Nederlanders in het buitenland mogelijk is om de DigiD App te activeren. Een stappenplan hiervoor staat op de website van DigiD. Echter wanneer een paspoort in het buitenland is uitgegeven, is de activatie van de app niet mogelijk. De oplossing hiervoor wordt gezocht in een koppeling met het verificatieregister. Dit register wordt gebruikt om de geldigheid van een reisdocument te controleren.
  Lees verder op:
  https://www.stichtinggoed.nl/digid/beantwoording-kamervragen-dig

  Antwoord
 23. Deze e-mail ontving ik van Helpdesk DigiD (Is gelukt na opnieuw een DigiD te hebben aangevraagd bij de SVB en, ….binnen 3 dagen alles in huis)

  Geachte heer,……….
  U geeft aan dat u de DigiD app wilt activeren door het uitvoeren van de ID-check, maar dat dit zelf na contact met de helpdesk niet lukt. U vraagt of er nog andere mogelijkheden zijn om de DigiD app te activeren. Daarnaast vraagt u of het klopt dat u met een DigiD aanvraag via de SVB een activeringscode op uw adres kunt ontvangen en dat u dan kunt inloggen met de sms-controle.

  Wanneer u aan onderstaande voorwaarden voldoet, kunt u inderdaad een DigiD aanvragen via de website van de SVB. U ontvangt dan de activeringscode op het adres dat bij de SVB geregistreerd is. Uw nieuwe DigiD standaard voorzien van de sms-controle. Zodra u uw DigiD heeft geactiveerd kunt u de ook DigiD app activeren door middel van de sms-controle.

  Wat heeft u nodig?
  • U woont in het buitenland en u staat niet (meer) ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP).
  • U bent AOW-gerechtigd of u heeft een brief ontvangen van de SVB waarin staat dat u uw AOW mag aanvragen.
  • U heeft een burgerservicenummer (BSN) of een sofinummer.
  Welke stappen volgt u?
  1. Ga naar de website van DigiD.
  2. Klik op ‘Aanvragen of activeren’.
  3. Kies voor ‘Ik woon in het buitenland’.
  4. Klik op de link ‘Woont u in het buitenland’.
  5. Klik op de link ‘Vraag uw DigiD aan via de Sociale Verzekeringsbank’.
  6. Klik op ‘U woont in het buitenland en heeft (binnenkort) AOW’.
  7. Klik op de link ‘Vraag een DigiD aan via Mijn SVB’.
  8. Volg de stappen zoals beschreven op de website.
  Wat betekent het voor u?
  Na het afronden van de aanvraag ontvangt u per post de brief met de activeringscode. De brief wordt gestuurd naar het adres dat bij de SVB geregistreerd is.
  De activeringscode is 45 dagen geldig vanaf het moment dat u uw DigiD heeft aangevraagd. De activeringscode begint met een A.
  Activeren DigiD app
  Helaas is het niet mogelijk om de DigiD app te activeren door middel van de controle van het ID-bewijs als dit ID-bewijs is afgegeven nadat u bent ingeschreven in de Registratie Niet-Ingezetenen (RNI). Tot op heden worden dit soort ID-bewijzen niet geregistreerd in de RNI waardoor DigiD niet kan controleren of de gegevens op uw ID-bewijs overeenkomen met uw burgerservicenummer (BSN) en het daaraan gekoppelde DigiD-account.
  Wat kunt u wel doen?
  Uw rijbewijsnummer staat opgeslagen in een andere database. Als u een Nederlands rijbewijs heeft dat is afgegeven na 14 november 2014 kunt u wel de identiteitscontrole uitvoeren.
  Wanneer het uitvoeren van de ID-check met uw DigiD app niet lukt, probeer dan het volgende:
  • Ga na of de NFC-lezer op uw telefoon of tablet is ingeschakeld en leg uw apparaat met de achterkant op uw identiteitsbewijs. Mogelijk is de afstand tussen de NFC-lezer en de chip in uw identiteitsbewijs te groot. Vaak helpt het dan om uw apparaat over het bewijs te verschuiven totdat er een verbinding is.
  • Als er een hoesje om uw telefoon of tablet zit, verwijder dan het hoesje en probeer het nogmaals. De meeste apparaten geven een geluidssignaal als er verbinding wordt gemaakt met de chip in het bewijs
  • Het kan zijn dat het NFC-radiosignaal wat door de NFC chip wordt uitgezonden verstoord wordt door het magnetisch veld van een stalen frame van een tafel (of een ander metaal object in de buurt) waardoor de controle van uw ID-bewijs niet lukt. Leg het ID-bewijs in uw hand en probeer op deze wijze het ID-bewijs uit te lezen.
  Lukt dit niet? Dan adviseren wij u om de app te sluiten en het nogmaals te proberen.
  Let op: Bij Samsung toestellen werkt de NFC-lezer niet als u uw telefoon in de ‘Spaarstand’ heeft staan. Schakel de ‘Spaarstand’ uit, sluit de DigiD app af en open de DigiD app opnieuw.

  Vragen
  Heeft u vragen of opmerkingen? Reageer dan op deze e-mail. U kunt ons ook bellen op telefoonnummer 088-123 65 55 van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 22.00 uur.

  Met vriendelijke groet,

  Helpdesk DigiD

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met het plaatsen van een reactie accepteert u het privacybeleid.