Selecteer een pagina

Buitenlands adres doorgeven aan Belastingdienst

nov 19, 2019

ECLI:NL:RBZWB:2019:2479

Instantie Rechtbank Zeeland-West-Brabant Datum uitspraak 29-05-2019 Datum publicatie 15-11-2019 Zaaknummer BRE – 17 _ 7998 t/m 8007 Rechtsgebieden

Belastingrecht Bijzondere kenmerken Eerste aanleg – enkelvoudig Inhoudsindicatie

Formeel. Belanghebbende moet zorg dragen voor het doorgeven van zijn juiste adresgegevens bij Belastingdienst. Zijn verhuizing enkel doorgeven aan Duitse gemeente is daarvoor onvoldoende. Risico van onjuiste adressering ligt dan bij belanghebbende.

Vindplaatsen Rechtspraak.nl Viditax (FutD), 15-11-2019 FutD 2019-2988

RECHTBANK ZEELAND-WEST-BRABANT

Belastingrecht, enkelvoudige kamer

Locatie: Breda

Zaaknummers BRE 17/7998 tot en met 17/8007

uitspraak van 29 mei 2019

5 Reacties

 1. Zou prettig zijn als de belastingdienst dan ook het juiste adres gebruikt, ondanks dat we dit al minimaal 10x door gegeven hebben (aan de belastingdienst uiteraard).
  Een simpele ø, å of een æ schijnen ‘hun’ computers niet te kunnen genereren.
  Gevolg: vertraging in overkomstduur, of post die in het geheel niet aankomt, en dan de schuld dat we te laat antwoorden bij ons leggen.

  Antwoord
 2. Ja, Henk, bij mij precies hetzelfde aan de hand. Wat ik ook schrijf het helpt niet, men blijft stug onjuist adresseren waardoor heel veel bij mij niet aankomt. De fout ontstond doordat de SVB een totaal ontzet adres aan Registratie Niet Ingezetenen te den Haag doorgaf en die gaven de foute hap weer door aan de Belastingdienst.. Ga er maar aan om dit weer goed te krijgen.

  Antwoord
 3. Wij hebben indertijd de gegevens niet aan de laatste gemeente in Nederland doorgegeven, maar deze rechtstreeks aan de Belastingdienst gemeld en dat is goed gegaan. Maar hoorde van de vorige bewoners van onze woning (Duitsland) dat ook zij problemen hebben gehad toen ze emigreerden / verhuisden binnen Duitsland.
  Adressen zitten kennelijk in meerdere systemen, waardoor het soms goed en soms fout gaat. Daarnaast begrijpt men kennelijk niet dat postcodes, huisnummer en straatnamen anders worden vermeld in het buitenland.
  Hier in Duitsland wordt daarnaast post bezorgd op naam en niet op de postcode (er kunnen een heleboel mensen met dezelfde postcodes op meerdere adressen wonen, want alleen de plaats heeft een postcode).
  Het wordt hoog tijd dat binnen één Europa de adressystemen van de overheid en semi-overheidsinstellingen beter met buitenlandse adressen kunnen omgaan.

  Antwoord
  • Klopt! Wij wonen net over de grens in Duitsland en hebben via Grenspostadres.nl een Nederlands grenspostadres genomen à raison van € 18,95 per jaar. Daar laat ik alle officiële post uit Nederland komen en daar haal ik het zelf op. Het werkt prima. Als je natuurlijk diep in Duitsland woont is dit geen optie.

   Antwoord
 4. Ik heb een inschrijving gedaan in het RNI. Zij hebben echter moeite met de Spaanse adressen en na een 3-tal malen een wijzigingsformulier te hebben ingediend was het nog steeds niet goed. Ik heb die pogingen gestaakt en alle relevante instanties in NL een brief met de juiste adresgegevens gestuurd. Dit werkte goed, behalve bij de Belastingdienst Buitenland. Zeker een tiental malen een bericht gestuurd dat zij een onvolledig adres hanteerden en dat het een wonder is dat ik hun post nog heb ontvangen, wel vaak na ongeveer 6 weken. Ook op de aangiften consequent de juiste informatie gegeven omtrent het adres. Een officiele klacht bij de Belastingdienst heeft helaas nog niet tot een resultaat geleid. Het blijft fout gaan.
  Ik sluit me aan bij de opmerking van Fred Londema. Laat ze hun systemen aanpassen zodat ze ook buitenlandse adressen kunnen handelen. Maar gelet op de slechte staat van de geautomatiseerde systemen zal dat voorlopig wel een illusie zijn. We strijden echter door en zullen uiteindelijk wel bij de Nationale Ombudsman terechtkomen

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met het plaatsen van een reactie accepteert u het privacybeleid.