Selecteer een pagina

Inkomensafhankelijke bijdrage ZVW en oudedagsvoorzieningen

Stokpaardjes , zo schrijft Ruben Stam

 “We hebben allemaal zo onze stokpaardjes. Een voor mij relatief nieuw stokpaardje is de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw). De laatste tijd is er nogal wat te doen geweest over deze bijdrage in relatie tot de opbouw van een oudedagsvoorziening.

De centrale vraag daarbij is of de inleg voor een oudedagsvoorziening in mindering komt op het bijdrage-inkomen/loon voor de berekening van de verschuldigde bijdrage Zvw? Het juridisch juiste, maar in mijn ogen maatschappelijk ongewenste antwoord is: dat hangt ervan af. Waarvan dan? Van het type oudedagsvoorziening, zo blijkt.”

Lees verder op:

https://www.taxlive.nl/nl/documenten/opinie/uitvergroot/stokpaardjes/

2 Reacties

 1. Heb mij op 57 jarige leeftijd in Frankrijk gevestigd.Was aldaar verzekerd voor ziekte etc. bij de CPAM . Heb 35 jaar op de Antillen gewerkt, krijg vandaar ook pensioen. Verder krijg ik een klein AOW’tje i.v.m. mijn buitenland jaren. Toen ik 65 werde kreeg ik een brief van het CAK met het verzoek formulieren in te vullen die mij het recht gaven op medische zorg in mijn woonland. ( ben belastingplichtig in Frankrijk ) Maar dat RECHT had ik immers al ! Is deze handelswijze correct ?
  Tweede vraag ; Sinds 2015 wordt mijn inkomen plotseling belast met 9.65 %, dus ook mijn pensioen uit de Antillen. Ik vind het nogal wat, zomaar bijna 10 % minder inkomen. Dat dit percentage geheven zou worden over mijn Nederlandse inkomen ( AOW ) kan ik me nog voorstellen…….Is deze handelswijze van het CAK correct ?
  Hartelijk dankvoor Uw reactie, groetend, Henry ten Wolde

  Antwoord
  • zie mijn column over de zorgbijdrage (4 delen) waarin de antwoorden staan.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met het plaatsen van een reactie accepteert u het privacybeleid.