Selecteer een pagina

Meenemen schadevrije jaren autoverzekering in EU

apr 8, 2020

2020Z03789

Vragen van de leden Sneller en Schonis (beiden D66) aan de minister van Financiën over het meenemen van schadevrije jaren voor autoverzekeringen binnen de Europese Unie (ingezonden 25 februari 2020).

Vraag 1 Herinnert u zich het antwoord 1)1 en nader antwoord 2)2 op de eerder gestelde Kamervragen van de leden Sneller en Schonis?

Antwoord Ja.

Vraag 2 Kunt u aangeven of het gesprek tussen de Consumentenbond, het Verbond van Verzekeraars en uzelf, hetgeen u volgens het nader antwoord zou gaan voeren, al heeft plaatsgevonden? Zo ja, wat waren de uitkomsten van dit gesprek?

 

Antwoord Er hebben met beide partijen afzonderlijk gesprekken plaatsgevonden. Tijdens deze gesprekken is naar voren gekomen dat het op dit moment niet mogelijk is om dubbele schadevrije jaren op te bouwen bij het gebruik van één auto. De Consumentenbond vindt het wenselijk dat schadevrije jaren dubbel kunnen worden opgebouwd; naast door de verzekeringsnemer ook door geregistreerde regelmatig bestuurders. Het Verbond heeft aangegeven dat een enkele verzekeraar deze optie biedt in het kader van een pakketpolis en dat het een hele specifieke situatie betreft. Aan het opbouwen van dubbele schadevrije jaren in het algemeen, kleven volgens de verzekeraars te veel nadelen. Ik zal met de betrokken partijen gezamenlijk het overleg verder voeren om nader te onderzoeken of de partijen tot een oplossing kunnen komen en op welke wijze.

 

Lees verder op: https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-financien/documenten/kamerstukken/2020/04/07/beantwoording-schriftelijke-vragen-over-het-meenemen-van-schadevrije-jaren-in-de-eu

3 Reacties

  1. Ik weet niet helemaal wat bedoeld wordt met “dubbele schadevrije jaren”. “De Consumentenbond vindt het wenselijk dat schadevrije jaren dubbel kunnen worden opgebouwd; naast door de verzekeringsnemer ook door geregistreerde regelmatig bestuurders.” Dat begrijp ik ook niet zo goed. Er is – lijkt me – altijd maar één verzekeringnemer. Die bouwt op. Wie is dan die “geregistreerde regelmatig bstuurder” in een particuliere setting? Indachtig de VBNGB-doelgroep …

    Ik kan wel berichten dat bij het meenemen van mijn auto uit NL naar ES de nieuwe Spaanse verzekering het aantal schadevrije jaren dat uit het Nederlandse verzekerings-uitschrijf-systeem blijkt, moeiteloos overnam. Ik neem aan dat dit ook in andere (EU-landen) gebeurt. Maar dat wordt vast niet bedoeld ….

    Antwoord
  2. Ik vermoed dat bedoeld wordt dat wanneer twee personen, als bijvoorbeeld een echtpaar, één auto samen gebruiken, ieder van hen de schadevrije jaren opbouwd. Mochten ze naderhand elk zelf een auto op naam geschreven krijgen, dan kan elk de voorgaande schadevrije jaren behouden en gebruiken.
    Een zeer goed idee en uigangspunt. Hopelijk gaat dit lukken

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met het plaatsen van een reactie accepteert u het privacybeleid.

Blijf op de hoogte

Ontvang een e-mail wanneer er nieuwe berichten online staan.