Selecteer een pagina

(Overheids)pensioen bij verhuizing naar Thailand wel of niet belast in Nederland

apr 20, 2020

ECLI:NL:GHSHE:2020:1278
Instantie: Gerechtshof ‘s-Hertogenbosch
Datum uitspraak: 17-04-2020
Datum publicatie: 20-04-2020
Zaaknummer: 19/00303

Inhoudsindicatie:
Belanghebbende is geëmigreerd naar Thailand en ontvangt tot 30 september 2015 looninkomsten van de gemeente. Met ingang van 1 oktober 2015 ontvangt belanghebbende (vroeg)pensioen van het ABP. Het hof is van oordeel dat de heffingsbevoegdheid ter zake van deze inkomsten toekomt aan Nederland. Het beroep van belanghebbende op het vertrouwensbeginsel faalt. Hoger beroep ongegrond.

Zie verder: https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:GHSHE:2020:1278

2 Reacties

 1. Ik geloof niet dat deze uitspraak bijzonder is. het is een beetje meer van “rechtdoor naar school en kantoor”. Bijna alles wat publiekrechtelijk heet of genoemd wordt, wordt in NL belast, Meestal op grond van een belastingverdrag. Hoe oud of nieuw dat ook is. Dat is een vrij “hard” uitgangspunt.

  Op het punt van dat vertrouwen heb ik ook geworsteld met 3 jaar een vaststelling, die na 4 jaar allemaal weer werden teruggedraaid. Ook dat mag. Ik ben benieuwd – voor de fisclisten onder ons, en straks Jan weer – of en zo ja wanneer een broep op dat vertrouwensbeginsel überhaupt bestaat. Ik ken er eigenijk nauwelijks een voorbeeld van.

  De Nederlandse overheid en fiscaliteit hebben zo hun eigen beleid waar het publiekrechtelijke bronnen van inkomen betreft. Dat is zeker een keerzijde van dat mooie NL ambtenaarschap ..!!

  Antwoord
 2. duidelijk, op aov en abp uitkeringen houdt nederland belasting in ook al ben je resident van een ander land en daar belastingplichtig.
  ok, no problem.
  maar dit impliceeeert dus tevens dat je in malta deze toelagen niet als inkomen hoeft op te geven?
  zijn immers reeds belast.
  zal aldaar wel de nodige problemen geven.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met het plaatsen van een reactie accepteert u het privacybeleid.