Selecteer een pagina

Terugkijken webinar van de Stichting Nederlanders Buiten Nederland over “dubbele nationaliteit”

mei 17, 2020

Van ons bestuurslid, Roy Meijnderts, kregen wij op 17-05-2020 het verzoek onderstaand artikel te plaatsen.

De Stichting Nederlanders Buiten Nederland (SNBN) heeft op een aantal dagen een webinar gehouden met als onderwerp “dubbele nationaliteit”.
De SNBN biedt de mogelijkheid aan dit webinar terug te kijken dan wel alleen de slides te downloaden.

4 Reacties

 1. Wetsvoorstel evenredigheidstoets RWN
  Dit wetsvoorstel voegt aan de Rijkswet op het Nederlanderschap een optierecht toe waarmee een persoon wiens Nederlanderschap van rechtswege verloren is gegaan, dat Nederlanderschap onder bepaalde omstandigheden met terugwerkende kracht kan herkrijgen.

  Dit wetsvoorstel voorziet tevens in een verlenging van de in artikel 15, eerste lid, aanhef en onder c, RWN opgenomen termijn voor verlies, van tien naar dertien jaar.
  Zie https://www.internetconsultatie.nl/evenredigheidstoets

  Doelgroepen die door de regeling worden geraakt
  – Personen die het Nederlanderschap van rechtswege zijn verloren, mits dat tevens leidde tot verlies van het Unieburgerschap.
  – Meerderjarige Nederlanders die in het bezit van meerdere nationaliteiten langdurig hoofdverblijf hebben buiten het grondgebied van Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten, en buiten de gebieden waarop het Verdrag betreffende de Europese Unie van toepassing is.
  Verwachte effecten van de regeling voor de doelgroepen
  – Dit wetsvoorstel biedt een procedure om na van rechtswege verlies van het Nederlanderschap aan het evenredigheidsbeginsel te toetsen, en het Nederlanderschap zo nodig met terugwerkende kracht te herkrijgen.
  – Voor meerderjarige Nederlanders die langdurig hoofdverblijf hebben buiten het grondgebied van Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten, en buiten de gebieden waarop het Verdrag betreffende de Europese Unie van toepassing is, treedt verlies van het Nederlanderschap niet na tien jaar, maar na dertien jaar in.
  Waarop kunt u reageren
  Er kan worden gereageerd op het gehele voorstel van wet en de gehele toelichting

  Antwoord
 2. Nederlanders in het buitenland in paginagrote advertentie vandaag:
  ‘Help ons Nederlanders te blijven, maak dubbele nationaliteit mogelijk’
  NEW YORK – In een paginagrote advertentie hebben Nederlanders in het buitenland premier Rutte en de politiek vandaag opgeroepen hen te helpen Nederlander te blijven. Ze vragen om de dubbele nationaliteit toe te staan voor Nederlanders in het buitenland en om het Nederlanderschap terug te geven aan diegenen die het verloren hebben.
  Initiatiefnemer is Stichting Nederlanders Buiten Nederland (SNBN)
  Lees verder op: https://www.nederlandersbuitennederland.nl/persbericht-snbn-help-ons-nederlander-te-blijven/#comment-2468

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met het plaatsen van een reactie accepteert u het privacybeleid.

Blijf op de hoogte

Ontvang een e-mail wanneer er nieuwe berichten online staan.