Selecteer een pagina

Onderzoek van het ministerie van Buitenlandse Zaken

jun 8, 2020

Van ons bestuurslid, Roy Meijnderts, kregen wij vandaag het verzoek om onderstaande informatie onder uw aandacht te brengen.

Verleden jaar hebben wij melding gemaakt van het voornemen van het ministerie van Buitenlandse Zaken om de dienstverlening te verbeteren d.m.v. het project “Loket Buitenland”. In het kader van de ontwikkeling daarvan is een nieuw onderzoek gestart. Het ministerie verzoekt Nederlanders in het buitenland deel te nemen aan dit onderzoek. De tekst van het ministerie met de link naar het onderzoek staat hieronder.

Woont, werkt of studeert u buiten Nederland?
Doe mee met onderzoek naar de dienstverlening van de Nederlandse overheid

De Nederlandse (Rijks)overheid wil de dienstverlening aan Nederlanders in het buitenland verder verbeteren. Uw ervaringen met die dienstverlening en uw oordeel daarover zijn voor ons belangrijk. Juist nu we wereldwijd te maken hebben met de corona-epidemie merken we nog sterker hoe belangrijk het is dat de Nederlandse overheid burgers ook in het buitenland met raad en daad ter zijde staat.

Overheidsdiensten werken samen aan één burgerportaal, Nederlandwereldwijd.nl met alle relevante informatie op één plek. Een centrale plek voor het regelen van uw overheidszaken. U vindt hier informatie over overheidsproducten en -diensten die u als Nederlander over de grens nodig hebt. Van DigiD tot rijbewijs, van AOW tot stembiljet. Aan het portaal voegen we dit jaar en volgend jaar informatie over steeds meer overheidsproducten en -diensten toe. Het 24/7 contact center van Nederlandwereldwijd.nl staat klaar om uw vragen te beantwoorden en kan u doorverwijzen naar de juiste instanties en kanalen.

Een eerste onderzoek in 2018 naar overheidsdienstverlening leverde al veel waardevolle inzichten voor verbetering op waarmee we aan de slag zijn gegaan. Deze maand (juni 2020) voert onderzoeksbureau Kantar Public in opdracht van het Ministerie van Buitenlandse Zaken een nieuw onderzoek uit. In dit onderzoek stellen wij vooral vragen over uw ervaringen met informatie en communicatie door de overheid over de diensten die u afneemt. De resultaten gebruiken we om het burgerportaal zo goed mogelijk te laten aansluiten op uw behoeften en wensen.

We hopen dat u mee wilt doen aan dit onderzoek. Deelname aan het onderzoek duurt ca. 14 minuten, en kan tot 30 juni 2020. U kunt het onderzoek bereiken via deze link.

Alvast hartelijk dank voor uw medewerking!

Namens alle betrokken overheidsorganisaties:

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Project Loket Buitenland

8 Reacties

 1. Wat een mooie ontwikkelingen. Fijn

  Antwoord
 2. Ik heb het formulier ingevuld. Ik mis echter een vraag over het levensbewijs waarom geregeld door de pensioenfondsen wordt gevraagd maar waarvoor toch een inzage in elkaars gemeentelijke inwoners bestanden kan bestaan. Is dat in de Europese Unie nog steeds onmogelijk?

  Antwoord
  • Het bewijs in leven waar pensioenfondsen en de SVB naar vragen is waarschijnlijk een discussie waard, maar het betreft niet het onderwerp. Het ministerie onderzoekt de waardering bij emigranten van informatie van en communicatie met Nederlandse overheidsinstellingen. Pensioenfondsen zijn geen overheidsinstellingen en gemeentes in de woonlanden van emigranten behoren niet tot de Nederlandse overheid.

   Antwoord
 3. Gezien wat er daadwerkelijk in corona tijd vanwege de NL overheid is en wordt gecommuniceerd hou ik mijn hart vast!

  En vraag ik de VBNGB om een uiterst kritische houding.

  Dat is dus meer dan blind doorgeven wat de NL overheid “wil”,

  Weet waar je je dan voor leent!

  Antwoord
  • De enquête geeft de mogelijkheid aan iedereen om zich kritisch uit te laten over de informatieverstrekking van de overheid. De informatie m.b.t. corona is vnl binnenlands gericht. Dit gaat over informatie aan emigranten.

   Antwoord
 4. Ik vulde de vragenlijst in. Het onderzoek duurt lang, bijna een half uur. Bij de laatste vraag over het invullen van een emailadres kwam een moeilijkheid, het adres kan alleen worden ingevuld door het invullen van letter bij letter, niet door op een link te tappen,dat wordt niet geaccepteerd. Misschien kan dat aan Kantar door gegeven worden. Het is vervelend en verwarrend.

  Antwoord
  • Voor de goede orde, het probleem e-mail adres werd ondervonden bij het invullen van de enquête m.b.v. de smartphone. De door het apparaat voorgestelde tekst wordt niet geaccepteerd. Dat gebeurt ook niet bij gebruik van een computer, maar daar is het m.i. minder bezwaarlijk het e-mail adres in te typen.

   Ik heb beide punten van kritiek (invultijd en e-mail adres) doorgegeven aan het projectteam.

   Antwoord
   • Kantar reageerde als volgt:

    Op basis van onze berekening is de gemiddelde invulduur van de vragenlijst 15 minuten. Onze ervaring (dat zien we ook terug in de resultaten), is dat de invultijd sterk varieert tussen respondenten. Het kan dus goed zijn dat deze respondent de invultijd als langer ervaren heeft.

    Wat betreft het probleem met het invullen van het email adres, dit is een vervelende en bij ons bekende bug als de vragenlijst wordt ingevuld op mobile devices. Het e-mailadres moet dan zelf handmatig worden ingevoerd, anders wordt het niet geaccepteerd. Helaas bestaat op dit moment niet de technische mogelijkheid om dit aan te passen.

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met het plaatsen van een reactie accepteert u het privacybeleid.