Selecteer een pagina

Opzeggen door Rusland van belastingverdrag?

dec 7, 2020

Dit bericht is recent naar buiten gekomen:

“Rusland wil Belastingverdrag met Nederland opzeggen

Uit onvrede over het milde belastingklimaat voor bedrijven in Nederland dreigt Rusland nu met het opzeggen van het Belastingverdrag. Veel Russische bedrijven hebben zich in Nederland gevestigd en betalen daardoor veel minder belasting dan in Rusland.”

Lees verder op:

https://www.taxence.nl/

7 Reacties

 1. Heel goed! Het is een schande die intern in NL vooral verdoezeld wordt, ook in de media. Dan maar van buitenaf een spiegel voorhouden, met consequenties.

  Antwoord
 2. Volkomen eens met Rudi. Nederland fungeert al jaren als belastingparadijs, waardoor andere landen miljoenen aan belastinggeld mislopen, terwijl ze het geld, met name in deze Coronacrisis, hard nodig hebben.

  Antwoord
  • Dat zou slecht zijn voor de handel. Rusland kan beter het verdrag heronderhandelen als dat economisch is.

   Antwoord
 3. Wees blij dat die bedrijven Nederland gekozen hebben en probeer ze vooral te houden. Dat wordt al moeilijk genoeg want die bedrijven krijgen super condities aangeboden in de UK want daar rollen ze de rode loper uit. En het belastingverdrag met Rusland stelt helemaal niets voor. En de Russen hebben hun import verschrikkelijk hard nodig want zij produceren zelf heel erg weinig consumptie goederen. Heineken is er zeer populair bij de elite. En alles wat er uit Rusland komt is gas….Oom Vladimir bluft gewoon en als hij meer belasting centen wil incasseren dan kan hij beter de corruptie in eigen land aanpakken. Het lijkt er soms wel wat op alsof er enkele Nederlanders zijn die denken dat zij de belastingmoraal politie zijn van de hele wereld. Maar de belastingdienst van Nederland zelf heeft al problemen genoeg.

  Antwoord
  • Ja dat mag op grond van artikel 24 lid 3 van het belastingverdrag:
   “Indien een inwoner van Oostenrijk inkomen verkrijgt of vermogen bezit dat overeenkomstig de bepalingen van dit Verdrag in Nederland mag worden belast, stelt Oostenrijk, behoudens de bepalingen van het vierde lid, dat inkomen of vermogen vrij van belasting; Oostenrijk mag evenwel bij het berekenen van de belasting over het overige inkomen of vermogen van die inwoner het belasting tarief toepassen, dat van toepassing zou zijn geweest, indien het vrijgestelde inkomen of vermogen niet was vrijgesteld.”

   Hier staat de bepaling op grond van de vrijstellingsmethode ter voorkoming van dubbele belasting, maar dan met progressievoorbehoud. Dit komt in veel belastingverdragen voor. Reden is dat men wil tegengaan dat bij verdeling van heffingen over inkomensposten tussen meerdere landen men tariefvoordelen behaalt die er niet (in die mate) zouden zijn als alle inkomen in een staat werd genoten/belast.

   Antwoord
 4. https://www.taxlive.nl/nl/documenten/nieuws/nog-geen-oplossing-voor-verdragsloze-situatie-met-rusland/

  aldaar:
  “ De heffing over pensioen- en lijfrente-uitkeringen wordt volgens het nu nog geldende verdrag met Rusland toegewezen aan Nederland. Na 1 januari 2022 kan het betekenen dat ook de Russische fiscus het recht krijgt om over deze inkomsten te heffen. Om dubbele heffing in dat geval te voorkomen, kan in de regel in het woonland een beroep worden gedaan op de eenzijdige regeling ter voorkoming van dubbele heffing van dat land. Dit betekent dat wanneer de inwoner van dat land inkomen verkrijgt dat ook in het bronland mag worden belast, hij het bedrag van de in het bronland over dat inkomen betaalde belasting mag verrekenen met het in het woonland betaalde belasting. Of Rusland ook een dergelijke regeling kent, is niet bekend.”

  Antwoord
 5. https://www.rijksoverheid.nl/documenten/woo-besluiten/2022/08/25/deelbesluit-1-wob-verzoek-belastingverdrag-nederland-rusland
  Deelbesluit 1 Wob-verzoek belastingverdrag Nederland-Rusland
  “Besluit op een verzoek om documenten over het verdrag ter voorkoming van dubbele belasting tussen Nederland en Rusland vanaf 1 januari 2014 tot en met 6 april 2022. Het gaat om een verzoek op basis van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Sinds 1 mei 2022 is de Wob vervangen door de Wet open overheid (Woo).”

  Noot jdv: de onderliggende documenten bevatten nauwelijks enige informatie, zeker niet wat betreft pensioenen.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met het plaatsen van een reactie accepteert u het privacybeleid.