Selecteer een pagina

Compensatie voor ingetrokken ANW-halfwezenuitkering

feb 4, 2021

ECLI:NL:CRVB:2021:212 Centrale Raad van Beroep, 28-01-2021, 20/1463 ANW

Datum uitspraak: 28-01-2021 Datum publicatie: 03-02-2021 Rechtsgebieden: Socialezekerheidsrecht Bijzondere kenmerken: Hoger beroep Vindplaatsen: Rechtspraak.nl
Inhoudsindicatie:
Intrekking van ANW-halfwezenuitkering wegens het vervallen van de paragrafen 3 en 4 van hoofdstuk III van de ANW in het algemeen proportioneel. Toegekende compensatie te laag. De Raad is van oordeel dat met de door de rechtbank vastgestelde compensatie van € 5.400,- in het geval van appellante geen sprake meer is van een schending van artikel 1 van het Eerste Protocol. De rechtbank heeft enerzijds terecht meegewogen dat door het geheel vervallen van de halfwezenuitkering appellante haar enige inkomstenbron is verloren. Anderzijds heeft de rechtbank daarbij terecht de kanttekening geplaatst dat deze uitkering niet bedoeld was als primaire inkomstenbron maar als een (aanvullende) bijdrage in de totale kosten die een kind met zich brengt. Door het hanteren van een overgangsperiode waarin de halfwezenuitkering stapsgewijs in drie jaar wordt afgebouwd, heeft de rechtbank appellante – in het licht van de rechtspraak van het EHRM – niet tekortgedaan. Opgemerkt wordt nog dat het bedrag van de compensatie niet is verlaagd naar de lokale levensstandaard.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met het plaatsen van een reactie accepteert u het privacybeleid.