Selecteer een pagina

Voortgang Arbeidsongeschiktheid in Nederland en belasting betalen in Spanje

feb 8, 2021

Na het laatste bericht hierover dat geplaatst is op 5 december 2019 is er nog geen echte doorbraak hoe het proces gaat verlopen. De uitspraak van het Tribunal Supremo in Madrid had betrekking op een arbeidsongeschiktheid van een resident uit Zwitserland, dit kan misschien net iets anders liggen dan een beroep van een resident die uit een land afkomstig is dat volledig tot de EU behoord, bijvoorbeeld uit Nederland. Dit punt heeft onze volle aandacht.

Voor het verkrijgen van de status Incapacidad Permanente Absoluta heeft het Tribunal Supremo in Madrid bepaald dat uitsluitend het INSS mag bepalen of men aan de normen hiervoor voldoet.
Het is ons nog onduidelijk hoe de procedure hiervoor precies gaat lopen. Het laatste nieuws wat wij hebben is dat INSS deze beoordeling kan doen, maar uitsluitend op aanvraag door de belastingdienst. Met andere woorden de belastingdienst zal dan alle medische gegevens van de aanvrager moeten gaan verzamelen en aan INSS ter beoordeling sturen. Het zal voor de aanvrager, zoals het er nu uitziet, onduidelijk zijn welke documenten de belastingdienst naar INSS zal sturen.

Waar de Spaanse instanties ook moeite mee hebben, is dat in de meeste gevallen op het  UWV rapport een percentage van  80 – 100% arbeidsongeschikt staat en geen 100 %.

Wij blijven de zaak volgen en houden u op de hoogte.

45 Reacties

  1. Buppie, uit Spanje. Ik heb eindelijk de verklaring van het UWV binnen en inderdaad… 80-100%. Grrrr. Had verzocht om 100% te vermelden omdat bij mijn afkeuring streng werd gezegt dat ik NOOIT meer mocht werken. Maar nee, slechts een aanvullende opmerking dat de WAO niet bepaalt of er nog gewerkt mag worden. Dit in tegenstrijdigheid met de woorden WAO zelf… En ook dat 80-100 het hoogst is… Hopelijk kan mijn gestor er toch iets mee maar ik zal het eerst officieel moeten laten vertalen. Helaas, weer kosten. Succes met al uw werk!

    Antwoord
    • Hi Buppie Aan een vertaling van de verklaring van het UWV heb je niets. Bovendien had het UWV je ook een Spaanse verklaring kunnen geven. Je moet ook je dossier opvragen en dat geven ze niet. Ik heb van de week mijn dossier gevraagd en kreeg dat te horen. Je kunt een aantal documenten krijgen van de arbeidsdeskundige en deze moet je ook laten vertalen. De vraag is inderdaad wat de belastingdienst naar de keuringsinstantie stuurt. Ik vertrouw ze in ieder geval voor geen cent. Veel succes.

      Antwoord
      • Ik heb een verklaring van de USZO ontvangen, die ligt nu bij een vertaler. Dat was het enige dat de gestor van me vroeg.
        Ik moet nog protest gaan aantekenen tegen mijn keuring, die staat op 63% nu in Spanje en die moet naar 100%. Werken is uitgesloten…

      • Aan Buppie Zorn van Essen,

        Kun je mij helpen aan een emailadres of website van de USZO.
        Bij voorbaat dank. Ronald

      • Beste Buppie, ik dacht ergens gelezen te hebben, dat 63% het hoogste is wat je in Spanje kunt krijgen. Dat percentage betekent dat je vrijgesteld bent van belastingen. Vreemde vertaalslag natuurlijk, dat wel. Maar 80-100% hebben ze eenvoudigweg niet in hun systeem zitten. Kan je me nog uitleggen wat de USZO is? Ik ben WAOer die van plan is te emigreren, en ben dingen aan het uitpluizen. Groet Babs

      • De USZO is het bedrijf dat de afkeuringen bepaalt en de uitkeringen regelt.
        In Spanje krijg je pas 100% als je compleet hulpbehoevend bent.
        Groet en succes!

      • Beste Buppie, ik ontving een mail met jouw reactie, maar vind deze niet terug op dit forum. Vreemd. Maar bedankt.
        ‘Compleet hulpbehoevend’ – wat betekent dit dan? Dat je kreupel in een rolstoel zit?
        Ik ben nu 65 jaar oud, en ik denk niet dat ze een wao-oudje nog eens opnieuw gaan keuren voor een arbeidsmarkt. Ik geloof dat in Spanje de pensioenleeftijd 65 plus 6 maanden is. Bij ons met 67 jaar.
        Dat de instanties in Spanje niet zonder meer het percentage arbeidsongeschiktheid overnemen vanuit andere landen, is mij inmiddels duidelijk. Maakt een en ander voor emigranten ingewikkeld, maar niet zozeer voor mijzelf. (hoop ik).

      • Hallo Bastiana, habe keine aktuelle Mailadresse mehr von Dir. Du kannst mich unter der alten Adresse erreichen – wenn möchtest. LG aus Deutschland Nicola

      • Bist du Nicola Dietsche? Wie kommst du denn auf dieses Forum… Vielleicht irre ich mich…
        Herzlich Babs

      • Hey Bastiana, ja, ich bin’s.
        auf dieses Forum bin ich aufmerksam geworden, weil ich Dich gesucht habe. mich kannst Du wie gewohnt erreichen. LG

    • Ik sta op het punt het keuringsproces als nieuw Resident te starten hier in Spanje. Maar welke documenten vragen ze in Spanje beeidigd vertaald nu precies? Ik ben voor 80-100% afgekeurd en heb de UWV beslissingsbrief, arbeidskundig rapport en rapport van verzekeringsarts o.a.. Maar moet ik de extreem dikke papieren stapel medische bloeduitslagen, testen, opnames ook in laten scannen en vertalen? Zo’n ziekenhuis verstrekt het medisch dossier nooit digitaal. Maar wat zal ik nog meer moeten laten vertalen en naar welk orgaan hier moeten sturen? Want ik heb het idee dat iedere Gestor wat anders hier adviseert op dit onbekende gebied voor hen. Heeft iemand ervaring hiermee?

      Antwoord
  2. Ik heb nu 3 documenten gekregen van een arbeidsdeskundige waarin een aantal zaken staan maar eigenlijk waar het eigenlijk over gaat en belangrijk is niet. Ze sturen zomaar wat dan zijn ze er van af. En er is echt niemand die je helpt. Volgens mij wordt er hier ook weinig aan gedaan. Ja de Belasting heeft in de nieuwe regel van 2015 alle uitkeringsgerechtigden aan Spanje gegeven.Ik betaal in Spanje 2x zoveel als in Nederland. En iemand die hier woont en geen belasting opgeeft blijkt 183 dagen en gaat dan voor vakantie naar Nederland en komt dan terug om weer 183 dagen te blijven en ontspringt zo de dans.

    Antwoord
  3. Ben al ruim 4 a 5 maanden bezig om van het UWV mijn docs te verkrijgen. Ik heb recent n aantal documenten ontvangen na zeer zeer lang vragen en nadat ik n klacht had ingediend. Maar heb ook duidelijk gevraagd om mijn rapportage. Tot op heden niets. Je wordt zo aan t lijntje gehouden, maar ik kom door deze trage instantie die in zijn geheel niet functioneert in de problemen. Men eist dat ik de volledige rapportage moet overleggen t.a.v. de Haciënda. En dan moet ik deze ook nog zien te vertalen. Schiet mij maar lek maar ik kan het niet meer volgen. Hoezo verdragen met Nederland /Spanje. Ieder doet toch gewoon wat men wil. Ik loop over van de papierwinkel, echt niet normaal. Er is totaal niets fatsoenlijks geregeld op dit vlak, men moet t allemaal maar zelf uitzoeken. Tenminste dit is mijn ervaring. misschien heeft er iemand n goede suggestie?

    Antwoord
  4. Beste allemaal, misschien toch eens overwegen om deze schrijnende zaken bij de Nederlandse ambassadeur neer te leggen. Kan toch zo niet doorgaan. Met alle problemen die men al heeft wordt men nog verder in de problemen gewerkt. graag suggesties.

    Antwoord
    • Geachte Herman Kooke,

      Afgelopen woensdag (2 juni 2021) heeft onze voorzitter met twee bestuursleden van de VBNGB een ZOOM-meting gehad met de Nederlandse Ambassadeur in Madrid.
      Hierbij was ook de sociaal attaché bij de ambassade in Madrid en verbonden aan de SVB aanwezig.
      Hier is het probleem van “Arbeidsongeschiktheid in NL belasting betalen in Spanje” ook neergelegd door de VBNGB.
      Het heeft de volle aandacht van de sociaal attaché en komt hier nog op terug.
      Wij zullen dit in de gaten houden en hier melden wanneer er nieuws is.

      Antwoord
      • Beste, In ieder geval al iets!! maar helaas werkt de molen erg traag en tussen de tijd dat t geregeld is zullen veel mensen de dupe blijven van deze verschrikkelijke ambtelijke molen en daarmee zwaar in de problemen geraken. Maar zoals ik zei, tenminste iets positiefs aan de horizon. Dank je wel voor je reactie.

    • Niet alleen met de WAO problemen met de Spaanse belasting dienst, ook met de AOW problemen, woon sinds 2006 in Brazilië maar de Spaanse Belastingdienst wenst dat ik belasting betaal over 2014. Dit omdat de SVB Roermond een foute beslissing had genomen met de Heffingskorting waardoor er geen belasting in Nederland betaald hoefde te worden in 2014 waar ik niets vanaf wist. Antwoord van de SVB dat ik waarschijnlijk gewisseld ben met een andere client. Zoals er zo vele fouten worden gemaakt door de SVB in mijn verleden.

      Antwoord
  5. ECLI:NL:CRVB:2020:411

    Instantie Centrale Raad van Beroep Datum uitspraak 20-02-2020 Datum publicatie 27-02-2020 Zaaknummer 17/4652 WIA Rechtsgebieden Socialezekerheidsrecht Bijzondere kenmerken Hoger beroep Inhoudsindicatie
    WIA-dagloon niet berekend op basis van fictief inkomen Spaanse vrijwillige verzekering. Vindplaatsen Rechtspraak.nl USZ 2020/102 RSV 2020/89
    174652 WIA Centrale Raad van Beroep Meervoudige kamer
    Uitspraak op het hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank Amsterdam van 23 mei 2017, 16/2458 (aangevallen uitspraak)
    Partijen: [appellante] te [woonplaats] , Spanje (appellante)
    de Raad van bestuur van het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (Uwv)
    4. De Raad overweegt als volgt.
    4.1.
    Tussen partijen is in geschil of op grond van de artikelen 4, 5 en/of 51, derde lid, van Vo 883/2004 het WIA-dagloon van appellante moet worden berekend op basis van de in het refertejaar voor haar Spaanse vrijwillige verzekering gehanteerde premiegrondslag.
    4.2.
    Appellante was bij het intreden van haar arbeidsongeschiktheid vrijwillig verzekerd krachtens de Spaanse wettelijke regeling. Op grond van artikel 51, derde lid, van Vo 883/2004 wordt zij om die reden geacht verzekerde te zijn in de zin van artikel 23 van de Wet WIA. Het Uwv dient dan op grond van artikel 52, eerste lid, onder b, van Vo 883/2004, in verbinding met Bijlage XI, punt 4, a, i, bij deze verordening de uitkering van appellante te berekenen door eerst vast te stellen op welk bedrag appellante overeenkomstig de Wet WIA recht zou hebben gehad als zij al haar tijdvakken van verzekering krachtens de Nederlandse wetgeving zou hebben vervuld. Vervolgens moet dit bedrag worden vermenigvuldigd met een breuk waarvan de teller bestaat uit de krachtens de Nederlandse wetgeving vervulde tijdvakken van verzekering, en de noemer uit de totale duur van de tijdvakken van verzekering die zijn vervuld krachtens de wettelijke stelsels van de lidstaten vóór het intreden van de arbeidsongeschiktheid van appellante.
    4.3.
    De Raad stelt vast dat de WIA-uitkering van appellante, als zij al haar tijdvakken van verzekering krachtens de Nederlandse wetgeving zou hebben vervuld, nihil zou bedragen. Daarbij kan in het midden worden gelaten of appellante voor de toepassing van artikel 52, eerste lid, onder b, van Vo 883/2004, in verbinding met Bijlage XI, punt 4, a, i, bij deze verordening, zou moeten worden gelijkgesteld met een verplicht WIA-verzekerde of met een vrijwillig WIA-verzekerde. Bij gelijkstelling met een verplicht WIA-verzekerde zou het dagloon van appellante worden berekend met toepassing van Hoofdstuk 3 van het Dagloonbesluit werknemersverzekeringen. Tussen partijen is niet in geschil dat dit dagloon nihil is, omdat appellante in het refertejaar geen in aanmerking te nemen inkomen heeft verworven. In geval van gelijkstelling met een vrijwillig WIA-verzekerde zou appellante op grond van artikel 21 van de Wet WIA het dagloon bij aanvang van de vrijwillige verzekering hebben kunnen vaststellen. Dit dagloon zou echter op grond van artikel 21, eerste lid, aanhef en onder b, van de Wet WIA niet meer hebben mogen bedragen dan het inkomen dat appellante in geval van volledige en duurzame arbeidsongeschiktheid naar het oordeel van het Uwv derft. Aangezien appellante bij aanvang van haar vrijwillige verzekering in Spanje al ruim twintig jaar geen inkomensvormende arbeid meer had verricht, zou ook in dat geval het dagloon niet hoger dan op nihil zijn gesteld.
    4.4.
    Aan het gestelde in 4.3 kan artikel 5 van Vo 883/2004 niet afdoen. Op grond van deze bepaling houdt een lidstaat, indien zijn wetgeving bepaalde rechtsgevolgen toekent aan socialezekerheidsprestaties of andere inkomsten, op gelijke wijze rekening met gelijkgestelde prestaties die krachtens de wetgeving van een andere lidstaat zijn toegekend, en met de inkomsten die in een andere lidstaat zijn verworven. Als appellante in het refertejaar inkomsten zou hebben verworven in Spanje, zouden deze dus voor de berekening van het dagloon op dezelfde manier in aanmerking moeten worden genomen als inkomsten in Nederland. Appellante betoogt echter het omgekeerde: omdat in de Spaanse wettelijke regeling rekening wordt gehouden met een fictief inkomen, zou hiermee ook voor de toepassing van de Wet WIA rekening moeten worden gehouden. Een dergelijke gelijkstelling is echter niet geregeld in artikel 5 van Vo 883/2004.
    4.5.
    Bovendien zou een dergelijke gelijkstelling in strijd zijn met de vaste rechtspraak van het Hof, dat Vo 883/2004 niet strekt tot harmonisatie, maar slechts tot coördinatie van de wettelijke stelsels van de lidstaten. Volgens deze rechtspraak blijft iedere lidstaat van de Unie bevoegd om in zijn wetgeving met inachtneming van het recht van de Unie de voorwaarden voor toekenning van prestaties krachtens een stelsel van sociale zekerheid te bepalen. Zo is een wezenlijk uitgangspunt van de Nederlandse Wet WIA dat slechts een uitkering wordt betaald in geval van arbeidsongeschiktheid die daadwerkelijk leidt tot derving van inkomen. Dit uitgangspunt is in overeenstemming met het recht van de Unie, aangezien het zonder onderscheid geldt voor Nederlandse werknemers die altijd in Nederland hebben gewerkt en voor werknemers zoals appellante, die de nationaliteit van een andere lidstaat hebben en gebruik hebben gemaakt van hun recht op vrij verkeer. De door appellante bepleite gelijkstelling zou ertoe leiden dat afbreuk wordt gedaan aan dit uitgangspunt, uitsluitend omdat de Spaanse wettelijke regeling wel voorziet in de mogelijkheid van een arbeidsongeschiktheidsuitkering zonder daadwerkelijke inkomensderving. Dit is een vorm van harmonisatie waartoe Vo 883/2004 nu juist niet strekt.
    4.6.
    Nu de regels voor de vaststelling van het dagloon zonder onderscheid gelden voor Nederlandse werknemers die altijd in Nederland hebben gewerkt en voor andere werknemers op wie Vo 883/2004 van toepassing is, kan ook een beroep op artikel 4 van Vo 883/2004 appellante niet baten.

    Antwoord
  6. Beste mensen , ik heb een en ander gelezen maar ik begrijp iets niet
    In Nederland betalen we loonbelasting over de wao/wia uitkering
    Nu willen we graag in het zonnige zuiden wonen wellicht om gezondheid redenen en nu willen we onder de loonbelasting uitkomen omdat er een verdrag is wat de belasting regelt .
    Echt nederlanders voor een duppie op de eerste rij zitten .betaal gewoon belasting en hou je aan de regels moeten we in ons kikker landje toch ook .
    Ben zelf ook wao er . Met ons inkomen hebben we het beter dan de gemiddelde werkende spanjaard

    • Hoedanigheid: - Niet-lid
    Antwoord
    • Beste Rob,
      Ik vind uw reactie nogal kort door de bocht.
      Ik ben vanaf 2013 arbeidsongeschikt. Hetgeen inhoudt dat ik een pensioengat heb van 11 jaar (tot nu).
      Vanaf 2021 woon ik in Spanje, dus wordt ik jaarlijks gekort op de opbouw van de AOW.
      Ik ben alleenstaand. en dien ook na te denken over de toekomst. Ik moet dus heel hard sparen voor mijn oude dag. Het bedrag wat ik nu moet betalen in Spanje, is het bedrag wat ik ook weg spaar per jaar. Wat inhoudt dat ik niet heel veel over hou.
      Ik had er voor kunnen kiezen om mij vrijwillig te verzekeren bij het SVB. Alleen als mij wat overkomt is dat geld voor de overheid in NL en niet voor mijn nabestaande. Dus ik heb er voor gekozen om dit zelf weg te sparen. Dit heeft niets te maken met “voor een dubbeltje op de eerste rij zitten”. Het is voor een ieder weer een andere situatie. Dus oordeel niet over de mensen hier op het gastenboek. Wellicht heeft niet iedereen het zo goed als U.

      • Hoedanigheid: - Niet-lid
      Antwoord
      • Beste Agnes, ook ik loop hier tegenaan. Als je net boven een bepaalde inkomensgrens zit wordt de premie voor die vrijwillige verzekering van het SVB bovendien ineens onredelijk hoog ten opzichte van je inkomen. In Spanje mag iemand met een “Incapacidad Permanente Absoluta” op pensioengerechtigde leeftijd kiezen tussen voortzetting van zijn uitkering of een pensioen. Misschien valt daar (door iemand die de pensioengerechtigde leeftijd al nadert, nog niet mijn situatie) nog wat te homologeren via de EU, vanuit het perspectief dat een EU-burger dezelfde rechten heeft dan een onderdaan van de lidstaat waar die woont? Zie het stukje over jubilación. https://www.campmanyabogados.com/incapacidad-permanente/absoluta

        • Hoedanigheid: - Lid
  7. Ik ben aantal jaren 80-100% arbeidsongeschikt en inmiddels woonachtig in- en Spaans Resident. Ik wil nu het Spaanse keuringstraject alsnog opstarten. Heeft iemand ervaring hiermee? Begin ik met een formulier of aanvraag bij de huisarts en welke documenten moet ik laten vertalen? Het UWV zei me dat ze geenvertaalde verklaringen verstrekken. Iedereen zegt wat anders, Gestor, Arts, etc. Kortom: is er iemand die weet hoe het zit in de praktijk?

    • Hoedanigheid: - Niet-lid
    Antwoord
    • Geachte Ron Vreeswout,

      Bij navraag binnen onze vereniging kan ik u de volgende informatie verschaffen.

      Ten eerste vermelden dat men als fiscaal resident in Spanje de WAO/WIA uitkering van het UWV altijd dient op te geven in de Spaanse belastingaangifte (AEAT).

      Daarnaast kan men als fiscaal resident in Spanje het proces beginnen van aanvraag vrijstelling belasting (IRPF) vanwege volledige arbeidsongeschiktheid.

      Informatie, voorwaarden en wat men hiervoor moet aanleveren bij de Spaanse AEAT:

      Agencia Tributaria: 6. Prestaciones por incapacidad permanente absoluta o gran invalidez percibidas de las Seguridad …
      Alle documenten moeten hoogstwaarschijnlijk door een in Spanje beëdigd vertaler worden ingediend.

      Antwoord
      • Beste mensen, kent iemand …of heeft ervaring met een Gestor in de regio Benissa?

        • Hoedanigheid: - Lid
    • Beste Ron Vreeswout,
      Maak je borst maar nat. Ik ben in December 2021 gekeurd door een Arts in Malaga. Daar kwam maar 38% AO uit. Ik wacht nog steeds op een oproep van de Junta de Andalucia. De verwachting is dat dit pas in April 2024 zal plaatsvinden.
      Voor wat betreft de vertaling van de uitkeringsverklaring UWV, is dat elke UWV (plaatsgebonden) hier anders mee om gaat. Ik heb keurig een verklaring ontvangen in het nederlands en in het Spaans. Daarbij hebben zij ook aan met verzoek voldaan, om in de verklaring 100% te vermelden ipv 80-100%. Ik heb dan ook een IVA ipv van een WIA, wellicht zit hier het verschil.
      Succes ermee, want het traject duurt lang. Geduld is een schone zaak.
      Zorg ervoor dat je alle medische documenten vanuit NL laat vertalen. Zowel van het UWV als van je specialisten. Laat een rapport opstellen door je Spaanse huisarts, met de lijst van je medische aandoeningen + een lijst van alle medicatie die je gebruikt. Ben je in met bezit van een gehandicapte parkeerkaart, laat deze dan ook zien.
      Zoek een goede Gestor, die verstand heeft van deze materie.

      • Hoedanigheid: - Niet-lid
      Antwoord
    • Hallo, ik ben ook voornemens resident te worden in Spanje. Ben in 1992 80-100% afgekeurd. Hoe gaat het bij jou nu. Vind zo weinig informatie op internet, vandaar dat ik jou contact.
      Zou je mij wat meer informatie willen geven.

      met vriendelijke groet,

      Ciria Stockmans

      • Hoedanigheid: - Niet-lid
      Antwoord
      • Beste Ciria, er zit nog steeds geen schot in. Ik heb nog steeds geen oproep ontvangen. We zitten nu eind april. Vandaag weer een mail verzonden naar mijn gestor. Ook zij krijgen bijna geen contact. Geduld is een schone Zaak. Mañana 🫣

        • Hoedanigheid: - Niet-lid
      • Beste Agnes, waar woon je precies. Zou graag in contact met je willen komen en horen via wie je deze procedure hebt lopen. Wellicht kan ik ervan leren de don’ts en do’s. Wij gaan naar omgeving Malaga verhuizen
        Groet, Ciria Stockmans

        • Hoedanigheid: - Niet-lid
      • Goedendag,

        Wanneer jullie akkoord gaan, kan ik in een Pb uw emailadres doorsturen naar Agnes van Sante.
        Ik hoor het graag en met vriendelijke groet,

        Ed Roosen
        VBNGB

      • Beste Ed, dit zou heel fijn zijn! Groet Ciria

        • Hoedanigheid: - Niet-lid
      • Beste Ciria van Sante,

        Zie uw email.

        Met vriendelijke groet,

        Ed Roosen

  8. Beste mensen, ik heb mee zitten lezen, bedankt voor alle info. Op internet is er inderdaad weinig te lezen over WAO en emigreren naar Spanje wat het moeilijk maakt. Ik overweeg om te emigreren naar Spanje. Mijn situatie: al lange tijd 80-100% afgekeurd WAO en ik werk er een beetje naast (naar vermogen, ik verkoop kleding op internet, zeer low profile, maar het is ook mijn hobby, wat ik zoveel mogelijk zou willen blijven doen). Ik heb een vrij uitgebreid medisch dossier en ik moet er niet aan denken om dit alles te laten vertalen, ook een herkeuringsproces in Spanje lijkt mij heel stressvol, dus daar begin ik liever niet aan. Wat ik op de website van de belasting kan lezen is dat je in Spanje belasting moet betalen over het WAO bedrag en hiervoor moet je een vrijstelling inhouding loonbelasting/premie volksverzekeringen aanvragen bij de Nederlandse belastingdienst. Weet iemand misschien hoe hoog het belastingpercentage is wat je in Spanje moet afdragen over de WAO als je niet de procedure aan wilt gaan om vrijstelling belasting aan te vragen? Is dat ongeveer hetzelfde als in NL, dus kom je netto een beetje hetzelfde uit in NL of lager? Alle hulp, kennis, advies is meer dan welkom, bij voorbaat dank :-)) p.s. en weet iemand of je in Spanje naast de WAO nog kan werken als ZZP’er (autonomo) van dat laatste heb ik begrepen dat je 300 euro p.m. moet betalen aan o.a. arbeidsongeschiktheid. Wat ik dus al ben 😉 Dus is wat kleding verkopen via internet naast de WAO überhaupt mogelijk in Spanje? of moet je verplicht de hele dag op het strand liggen ;-))

    • Hoedanigheid: - Niet-lid
    Antwoord
    • Om in Spanje in aanmerking te komen voor belastingvrijstellingen moet je herkeurd worden in Spanje. De enige uitzondering daarop is als je valt in de groep 80 tot 100% met “geen duurzaam benutbare mogelijkheden”, wat overeenkomt met de Spaanse “Incapacidad Permanente Absoluta”. Dat moet in Spanje worden erkend en geeft recht op volledige vrijstelling van de inkomstenbelasting in Spanje. Hierover meer in een van de andere reacties die ik vandaag heb geplaatst. Houdt er rekening mee dat als je in Spanje herkeurd moet worden het percentage een stuk lager kan uitvallen dan in Nederland. Verschillende clasificaties corresponderen met verschillende percentages belastingvrijstelling. Let op het verschil tussen de begrippen incapacidad (gaat over de arbeidsongeschiktheidsuitkering, omdat je niet kunt werken vanwege een aandoening of patologie – pensión que se otorga por no poder trabajar debido a una patología o lesión) en discapacidad (gaat over je gezondheidstoestand – deficiencia física, psíquica o sensorial) in Spanje.

      Antwoord
    • Als u in Spanje werkt, dan kan dat er toe leiden dat u geen CAK verdragsgerechtigde meer bent. Er geldt immers in dit geval het werklandbeginsel. Hoeveel u mag bij verdienen naast uw WiA bepaalt het UWV. Waar u verzekerd ben bepaalt uw Spaanse ziekenfonds. Dus informeer in Spanje en vraag waar u op grond van EU Vo 883/2004 verzekerd ben als u in Spanje werkt.

      • Hoedanigheid: - Adviseur
      Antwoord
  9. Goed nieuws voor degenen met een NL arbeidsongeschiktheid van 80-100% met “geen duurzaam benutbare mogelijkheden” (GDBM)! Het Valenciaanse hooggerechtshof heeft dit gelijkgesteld aan het Spaanse “Incapacidad Permanente Absoluta”. Een herkeuring is niet nodig als je in deze categorie valt, omdat geen restcapaceit is voor arbeid, ook daarover is het vonnis duidelijk. Tegen het vonnis is geen bezwaar gemaakt door de instanties, waardoor het zit verankerd in de Spaanse jurisprudentie. Zeer belangrijk dat je vertaler niet de term “total” gebruikt als vertaling voor volledig arbeidsongeschikt zonder duurzaam benutbare mogelijkheden, omdat “Incapacidad Permanente Total” een andere categorie is in Spanje en het woord “total” tot verwarring kan leiden.

    Het betreft SENTENCIA N º. 1041/2023 d.d. 5 december 2023 van het TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTICIA DE LA COMUNIDAD VALENCIANA SALA DE LO CONTENCIOSO ADMINISTRATIVO SECCION TERCERA.

    Zeg bij je verzoek om je Nederlandse invaliditeit te homologeren dat je de procedure wilt conform “el REAL DECRETO 1300/1995 de 21 de Julio”.

    LET OP: Spanje maakt verschil tussen incapacidad (je geschiktheid om te werken) en discapacidad (je gezondheidstoestand), ieder met een eigen procedure, waarbij in beide gevallen een medische keuring nodig is. Het vonnis gaat enkel over incapacidad. “Geen duurzaam benutbare mogelijkheden” betekent dat je geen restcapaciceit hebt. De noodzaak voor een medische keuring voor incapacidad in Spanje vervalt. De Spaanse instanties moeten de beslissing van het UWV overnemen in deze gevallen. Indien je een parkeerkaart nodig hebt, hulp aan huis of andere voorzieningen dan kan het nodig zijn om de procedure met keuring voor discapacidad te doorlopen om daarop aanspraak te kunnen maken, hoewel je in het geval van “Incapacidad Permanente Absoluta” al recht hebt op veel voorzieningen, waaronder vrijstelling van inkomstenbelasting, korting op openbaar vervoer, gratis of tegen gereduceerde tarieven naar musea.

    • Hoedanigheid: - Lid
    Antwoord
  10. Ok hoop dat er verder geen gedoe overkomt. Duidelijk verhaal raar dat er een verdrag is tussen Spanje en Nederland en zij daar totaal anders mee omgaan. En volgens hun regels gaan herkeuren. Ben zelf 80/100% afgekeurd en inmiddels 60. Voor mijn lichaam en geest meer rust elders mogelijk Spanje . Hier word ik erg gestrest van desnoods belasting betalen. Hoop dat bovenstaand artikel ook in Spanje word gehandhaaft en er via UWV een duidelijke Spaanse vertaling komt! Nee ook ik zit niet te wachten om het hele medische dossier te laten vertalen. Bizar dat moet toch op een adequate manier op te lossen zijn?

    • Hoedanigheid: - Niet-lid
    Antwoord
    • Het is binnen het kader van EU Vo 883/2004 mogelijk om elkaars AO-graad over te nemen. Nederland en Spanje hebben geen gebruik gemaakt van deze mogelijkheid.
      De oplossing moet gezocht worden in bijvoorbeeld de EU verblijfsrichtlijn (gelijke behandeling ), het belastingverdrag (non discriminatiebepaling) enz

      • Hoedanigheid: - Adviseur
      Antwoord
    • Nog n reactie na t lezen van zoveel mogelijk info. Zolang er zoveel onduidelijkheid is ga ik geen vrijstelling aanvragen. Hoop dat het inderdaad goed nieuws is Suzanne ! Ik ben benieuwd naar reacties van mensen die nu een vrijstelling aanvragen en 80/100% WAO zoals ik ook . Wordt vervolgd 👍

      • Hoedanigheid: - Niet-lid
      Antwoord
      • Dit is een uitspraak over erkenning NL AO graad 100%
        Id Cendoj: 46250330032023101010
        Órgano: Tribunal Superior de Justicia. Sala de lo Contencioso
        Sede: Valencia
        Sección: 3
        Fecha: 05/12/2023
        Nº de Recurso: 1388/2022
        Nº de Resolución: 1041/2023
        Procedimiento: Procedimiento ordinario
        Ponente: MANUEL JOSE BAEZA DIAZ-PORTALES
        Tipo de Resolución: Sentencia

  11. Veel dank voor het antwoord, ik kreeg pas laat bericht dat er iemand had geantwoord 😉 Ik heb de brief waarin staat dat ik voor 80-100% ben verklaard niet bij de hand, maar er zijn dus 2 volledige arbeidsongeschiktheidsverklaringen? (ook 1 waarin niet staat vermeld: geen duurzaam benutbare mogelijkheden)? Ik begrijp eerlijk gezegd ook niet waarom het UWV zegt dat er een verdrag is en je de WAO uitkering mag meenemen, maar het uiteindelijk zo’n moeilijk verhaal wordt. Het is in mijn ogen althans een moeilijk verhaal, dusdanig dat ik twijfel of ik die stap wel ga/durf te nemen. En wat mijn bijverdienste betreft wordt het al helemaal moeilijk begrijp ik. Net als Karin vind ik het geen probleem om (dubbele) belasting te betalen om de extra stress te voorkomen, ik vraag mij dan alleen af wat je dan nog overhoudt? Dus in het geval dat je in NL belasting betaald en ook weer in Spanje (ik begrijp dat je dit moet doen als je herkeuring in Spanje wilt voorkomen) Dus hoe hoog het totale belastingpercentage is, dat kan ik eigenlijk nergens vinden …Ik ben het eens met Karin dat je voor de rust van lichaam en geest overweegt om naar Spanje te gaan en dat dit echt een obstakel is op alle fronten.

    • Hoedanigheid: - Niet-lid
    Antwoord
    • Id Cendoj: 46250330032023101010
      Órgano: Tribunal Superior de Justicia. Sala de lo Contencioso
      Sede: Valencia
      Sección: 3
      Fecha: 05/12/2023
      Nº de Recurso: 1388/2022
      Nº de Resolución: 1041/2023
      Procedimiento: Procedimiento ordinario
      Ponente: MANUEL JOSE BAEZA DIAZ-PORTALES
      Tipo de Resolución: Sentencia

      Antwoord
    • Hoi Camilla,
      Hoezo moet je in Nederland en Spanje belasting betalen? Zelf heb ik begrepen dat het UWV netto uitbetaald en je dan in Spanje inkomstenbelasting betaald. Hetgeen bijna even hoog is als in Nederland.

      • Hoedanigheid: - Niet-lid
      Antwoord
    • 1) Als je in Spanje woont dan ben je daar belastingplichting en niet in Nederland. Je krijgt dan van het UWV je uitkering netto uitbetaald en moet zelf gaan regelen in Spanje dat je daar belasting gaat betalen. 2) In tegenstelling tot in Nederland kun je in Spanje volledige vrijstelling krijgen van de inkomstenbelasting als je valt in hun categorie “incapacidad permanente absoluto”. Dat komt overeen met de Nederlandse categorie 80 tot 100% met “geen duurzaam benutbare mogelijkheden” (GDBM). Dat dit overeenkomt met de Spaanse categorie “incapacidad permanente absoluto” ligt vast in het recht, middels het genoemde vonnis. In het vonnis staat ook dat in deze categorie de restcapaciteit “0” is, waardoor een herkeuring niet nodig is. Indien je bij het UWV dus bent afgekeurd in de categorie 80 tot 100% met “geen duurzaam benutbare mogelijkheden” (GDBM) moet dat in Spanje erkend worden als “incapacidad permanente absoluto” en heb je recht op vrijstelling van de inkomstenbelasting in Spanje. Wat je daarvoor nodig hebt is het toekenningsbesluit en de medisch raportage van het UWV. Daar moet je een beëdigde vertaling van laten maken en dat moet je in Spanje indienen bij het INSS. Dat indienen kan bv via de servicios sociales van je gemeente. Stel een brief op, waarin je verwijst naar de jurisprudentie en dat je recht hebt op de procedure volgens REAL DECRETO 1300/1995 de 21 de Julio en laat dat door de servicios sociales meesturen met jouw verzoek. Vervolgens wacht je op het antwoord van INSS, wat best meer dan een jaar kan duren. Ondertussen zou je, als het tijd is om aangifte te doen, bij de Spaanse belastingdienst een “declaración nulo” kunnen doen voor de inkomstenbelasting, met een kopie van het verzoek aan het INSS. 3) Heb je niet de indicatie GDBM in je rapportage van het UWV, dan wordt het een ander verhaal, omdat het Nederlandse systeem van arbeidsongeschiktheid niet overeen komt met het Spaanse (zij kennen bovendien twee systemen: van arbeidsongeschiktheid – INcapacidad – en van invaliditeit – DIScapacidad). Indien je een gedeeltelijke vrijstelling zou willen van de inkomstenbelasting, dan moet je in dat geval in Spanje wel een keuring , zodat zij kunnen vaststellen in welke categorie je volgens hen valt.

      • Hoedanigheid: - Niet-lid
      Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met het plaatsen van een reactie accepteert u het privacybeleid.