Selecteer een pagina

Geld uit stenen

mrt 6, 2021

Van ons bestuurslid, Roy Meijnderts, kregen wij op 6-3-2021 het verzoek om het volgende bericht met u te delen. Geachte leden, Van een van onze leden ontvingen wij de onderstaande vraag. Het bestuur heeft er geen passend antwoord op. Op verzoek van de vraagsteller publiceren we de vraag hier zodat andere leden met nuttige aanwijzingen…

Deze pagina is afgesloten en alleen toegankelijk voor leden van de VBNGB

Een deel van deze website is afgesloten en alleen toegankelijk voor leden. Het bij elkaar brengen van relevante informatie kost inspanningen en geld. Zo ook deze website en het onderhouden er van. Een deel van de website houden wij vrij toegankelijk. Hier leest u wat vrij is en wat niet, en waarom.
Als u al lid bent kunt u hieronder inloggen. Bent u nog geen lid? Dan nodigen wij u uit om lid te worden, door het aanmeldformulier in te vullen.

16 Reacties

 1. Geldkwesties blijven moeilijk en link. Crowdfunding is een mogelijkheid maar je moet dan wel een goed verhaal hebben. Ik begrijp alleen niet waarom een lening van particulier naar particulier niet mogelijk is. Gebruik je ‘schenking’ dan is dit jaar €3200,- vrij van belasting. Als je meerdere particuliere leden zou aanschrijven zou dit met een klein schenkingsbedrag misschien mogelijk zijn: immers vele kleintjes maken één grote toch?

  Antwoord
 2. Hier zijn te weinig overige gegevens bekend. Ik kan me voorstellen dat voor een stukje hypotheek het bedrag te laag is. Is de woning in Nld verhuurd, ook dat kan een drempel zijn.

  Antwoord
 3. Abn-Amro biedt de Overwaarde hypotheek. Ter aanvulling pensioen, woningaanpassing of financiële hulp aan kinderen/kleinkinderen.

  Antwoord
  • alleen op nederlands onderpand

   Antwoord
 4. Dat is kennelijk een positie die de Nederlandse banken innemen. Een merkwaardige houding aangezien vooral bij gepensioneerden de overwaarde de afgelopen tien jaar enorm is toegenomen, zelfs al zou het afvlakken en iets terug lopen. De politici roepen om het hardst dat er een tekort van een miljoen huizen is en deze erbij gebouwd moeten worden. Is dat wel zo? Wij babyboomers zijn tussen nu en stel 20 jaar allemaal omgevallen. Er komt dan een huizenbestand vrij (huur en koop) van ± 30% van het huidige bestand. Is dit soms de factor die de heren bankiers wel weten maar niet kenbaar willen maken aangezien zij alle belang hebben de modderbaronnen en projectontwikkelaars te financieren?

  In het VK adverteert men uitbundig om geld uit uw stenen te halen en gaat het om hoge bedragen. De bank wordt dan eigenaar van de woning. Hoe dit erfrechtelijk in elkaar steekt weet ik niet. Ik zal het VK model eens uitzoeken en later rapporteren.

  Antwoord
 5. Ook wij,echtpaar van 71 jaar,zonder kinderen al 34 jaar woonachtig in een eigen huis in frankrijk worstelen met dit probleem.Onze huisbank BNP Paribas stuurden ons met een kluitje in het riet.
  onze vraag betrof een zgn pret viager hypothecaire.Zijn nu bezig bij Libertaux,maar daar is het probleem dat we nog beiden in leven zijn Gaarne horen we van andere leden
  ervaringen en suggesties op dit punt.

  Antwoord
 6. Antwoord
 7. Op diverse sites in Nederland en daarbuiten worden diverse mogelijkheden geschetst.

  Wat kan ik met de overwaarde van mijn woning? Bereken de mogelijkheden:
  U heeft misschien een laag (pensioen)inkomen, maar daarnaast heeft u wel een behoorlijke overwaarde op uw woning. Er zijn diverse mogelijkheden om dit geld vrij te maken, bijvoorbeeld als aanvulling op uw pensioen of om uw woning aan te passen/ te verbeteren. Er is vaak een passende oplossing te vinden, zodat u zorgeloos kunt blijven wonen in uw eigen huis en een geldbedrag beschikbaar heeft om naar wens te besteden.

  Bij overwaarde opnemen zijn er drie hoofdmogelijkheden:

  1. Aflossingsvrije hypotheek
  u leent aflossingsvrij en betaalt de rente uit eigen inkomen (een box 3 lening). Deze vorm heeft geen minimum leeftijdsbeperking.
  2. Florius Verzilverhypotheek
  u leent aflossingsvrij en schrijft de rente bij uw schuld zonder dat u risico loopt dat u later iets bij moet betalen. Hier moet de jongste partner minimaal 60 jaar zijn. Dit is een echte opeetconstructie.
  3. Overwaarde Hypotheek
  biedt aanvullende mogelijkheden voor een directe opname of maandelijkse uitkering. Vanaf AOW-leeftijd (jongste partner).

  Antwoord
  • ook hier,alleen op nederlands onderpand

   Antwoord
  • Juist alleen op Nederlands onderpand. Om gek van te worden.
   Zelf wonende in Polen. Prima huis helemaal vrij van lasten. Leven lang klant van ING Nederland. Vele jaren klant ING Polen. Dik pensioen maar geen bescheiden hypotheek op dit alles om het een en ander rond het huis aan te pakken.
   Er moet toch ergens een oplossing te vinden zijn.

   Antwoord
 8. Luxe probleem.

  Antwoord
 9. Ik denk dat de vraag onderscheiden moet worden:
  a) wat zijn de mogelijkheden om grensoverschrijdend te lenen of een bestaande hypotheek te verhogen? In dit geval: als men geëmigreerd is naar Zwitserland
  b) wat zijn de mogelijkheden om dat intern/binnenslands te doen?

  Daarbij kun je dan in beide gevallen weer onderscheid maken tussen het subject (de hypotheeknemer) en het object (het onroerend goed- in geval van Zwitserland dus tevens de eigen woning).
  In alle gevallen spelen nationale regels met betrekking tot hypotheekverlening en fiscale regels een rol. En daarnaast de hypotheekmarkt en de bereidheid van hypotheekverleners met grensoverschrijdende situaties rekening te houden.

  Antwoord
 10. Banken zullen met een slechtere economische periode in vooruitzicht niet snel geneigd zijn een lening voor ouderen te verstreken, al is dit gezien het te uit te lenen bedrag belachelijk.

  Het feit dat u in Zwitserland woont zal daar ook toe bijdragen, en vraag me af (gezien te lenen bedrag) of het wel zinvol is, zowel CH-NL als andersom vragen garanties!!

  Als u beiden komt te overlijden, moet de bank veel kosten maken om het geld te vorderen. Dit gegeven zal er ook wel ten grondslag aan liggen.

  Ken uw situatie niet maar vraag me af of het niet te overwegen is de woning in NL te verkopen nu koopmarkt nog hoog is!

  Antwoord
 11. Bedankt voor de betrokkenheid.
  Gisteren kwam het verlossende antwoord: de hypotheekadviseur van de Vereniging Eigen Huis is er in geslaagd een passende oplossing te vinden. Het is hard werken geweest voor hem en ons.
  We zijn heel tevreden.

  Antwoord
  • Ok, ik ga aan de slag.

   Antwoord
  • En Joyce, de oplossing is ?

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met het plaatsen van een reactie accepteert u het privacybeleid.