Selecteer een pagina

Beschikbaarheid bankrekening buiten de EU

mrt 11, 2021

https://www.internetconsultatie.nl/wbbnb

Wet beschikbaarheid basisbetaalrekening Nederlanders in het buitenland

Met dit initiatiefwetsvoorstel wordt het recht gecreëerd voor Nederlanders buiten de Europese Unie om een basisbetaalrekening bij een bank aan te vragen en aan te houden. Het niet kunnen beschikken over een basisbetaalrekening kan verstrekkende gevolgen hebben, van het maken van extra kosten enerzijds tot het geen toegang meer hebben tot noodzakelijke medicatie anderzijds. Dit nieuwe recht zal dus enkel wijken wanneer dit een disproportionele inspanning van een bank zou vragen.

28 Reacties

 1. Dit zou het leven voor grensbewoners een stuk eenvoudiger maken. Ook kun je lopende zaken afhandelen in het buitenland.

  Antwoord
 2. Dat is nu eens een hele goede zaak, die heel belangrijk is.Fantastisch.

  Antwoord
 3. Fantastisch geregeld. Dat maakt het inderdaad een stuk makkelijker (en sneller). Hoe is dat trouwens voor Nederlanders die in een EU land wonen?

  Antwoord
 4. Ik heb altijd een NL bankrekening aangehouden, op een NL adres wat ik gebruik als postadres. Heb dat wel gemeld bij de bank (ASN), was geen probleem!

  Antwoord
 5. Daar hoef ik me dan niet meer ongerust over te maken. Gelukkig was er nog een bank waar ik na emigratie mocht blijven. Na wetsaanname kan ik wellicht ook weer mijn creditcard aanvragen. Ook daar gold, dat je in Nederland je domicilie moest hebben. Ben benieuwd!

  Antwoord
  • Dus bij de dames en heren Middenstanders in Nederland kun je alleen betalen met een Nederlandse kredietkaart en je in Nederland woont ook al is die kaart van Diners Club of American Express? Zij sturen de Chinezen het bos in met de woorden uw Dollars hoef ik niet?

   Antwoord
 6. Vreemd al die reacties. De Boerenleenbank heeft nimmer problemen gemaakt. Ook nu kunt u wonende buiten Nederland gewoon een rekening openen. Maar ik zie het nut van een rekening bij een Nederlandse bank niet in. Bewaren die alleen Nederlandse Euri’s? Stel, u woont in de US of A en hebt alleen een rekening bij de Mellon Bank (Meloen Bank) en moet een bedrag overmaken naar iemand in Nederland. Waar zit het probleem dan? Het wordt wat anders indien u in de Sudan woont en alleen Sudanese Ponden op uw rekening hebt staan. Dan moet u eerst green backs kopen of zoals nog niet zo lang geleden Sterling en dat kan even duren.

  Antwoord
  • Hoge kosten bij overmaking.

   Antwoord
   • En meneer loopt achter. De Boerenleenbank is bepaald al even weg. En vrijwel ALLE NL banken willen geen klanten meer van buiten de EU.
    Overigens: voor overboekingen is er nu (Transfer)Wise met lage kosten, goede koersen en hoge snelheid. Daar gaan de banken hetvcan verluezen!

   • U kunt dat vreemd vinden. Anderen hebben nog veel te maken met transacties en overige betrekkingen in Nederland, ook als men al jaren in het buitenland woont. De wereld is in die zin een stuk groter geworden! Behalve dan voor Nederlandse banken (en ook voor de nl overheid) 😉

 7. Als het er echt van komen gaat: geweldig goed nieuws! Advies: Kies dan NIET voor ABNAMRO want die willen ‘ons soort volk’ echt niet. Met jaren van list leugen en bedrog hebben ze ons weggepest. Dus verwacht bepaald geen warm welkom als ze een achterdeurtje voor je moéten openen…

  Antwoord
  • Inderdaad. Mijn bedlegerige moeder van toen 94 jaar hebben ze ontzettend veel problemen en kosten bezorgd. Was allemaal niet nodig geweest. Een jaar later is ze overleden.

   Antwoord
 8. Mooi, uit noodzaak heb ik in mijn nieuwe woonland de filippijnen een locale euro en peso rekening moeten openen, werkt goed met ATM card/ Alleen de betalingen met euro’s naar nederland gaan traag en erg kostbaar.
  Ik heb een nederlandse tussenpersoon moeten inschakelen die een filipijnse fiance heeft , hij heeft een VISA kaart, zijn fiance betaal ik in peso en hij doet in nederland mijn kleine betalingen/abonnementen e.d.

  Als het erdoor is kan ik maandelijks (hoop ik) een eurobedragje naar mijn nl-eurorekening overmaken, hopelijk ook met een ATM card die dan ook geldig is in de filippijnen.

  gr. chazzyschindler@gmail.com

  Antwoord
 9. Hele goede zaak, een betaalrekening kunnen aanhouden wanneer je ook buiten de EU woont als Nederlander is essentieel om zaken te regelen.

  Antwoord
  • Betaalrekening? Bestaan er dan ook aparte ontvangstrekeningen? Kan een Nederlander met een import business in bijv. de USA de facturen uit Nederland dan niet zonder een rekening bij een Nederlandse bank betalen? Ik lees hier allemaal over problemen die er niet zijn. Dat is opmerkelijk. Alleen indien men in een land woont met een waardeloze currency en weinig of geen voorraad van Dollars of Euri’s bij de Centrale Bank en Commerciële Banken en slecht betalingsverkeer met Europese Banken is, is er sprake van een probleem, zoals Sudan bijv. U kunt altijd een rekening openen in Luzern of Luxembourg indien Nederlandse banken een probleem creëren.

   Antwoord
 10. Zeer goede zaak. Tegenwoordig is het niet meer zo dat je als Nederlander in het buitenland niks meer met Nederland te maken hebt rondom financiën en anderzijds. Ook niet als je al langere tijd buiten Nederland woont. Die gedachte is ondertussen vreselijk achterhaald. Het wordt tijd dat de banken (en andere instanties incl. de overheid) een beetje met de tijd mee gaan. Nooit beseft hoe conservatief Nederland is op dit soort gebieden….totdat je er zelf mee te maken krijgt. Ben blij met deze nieuwe wet.

  Antwoord
 11. Ik begrijp de banken wel een beetje, ze moeten immers voldoen aan de Nederlandse regelgeving en internationale rapportering inzake money laundering. Dit kost tijd en geld.
  nu de rente bijna nihil is wordt er veel minder verdiend aan buitenlandse klanten, of kost het zelfs geld om deze klanten aan te houden. Er moet een oplossing gevonden voor de mensen die AOW of andere maandelijkse uitkeringen ontvangen/krijgen in Nederland. Echter het is normaal dat er wellicht extra kosten verbonden zijn aan een betaalrekening.
  Zelf heb ik geen problemen met mijn rekening in Nederland. Ik ben toch ook al 30 jaar weg uit Nederland.

  Antwoord
 12. Zou inderdaad een goede stap zijn, mijn rekening werd opgezegd door de ABN-AMRO, ik hoop dat deze wet erdoor komt

  Antwoord
 13. Woon nu al 6 jaar in Zuid Afrika…moest van ABN-AMRO 2 jaar geleden mijn rekening laten sluiten. Nu dat het dus weer mag moet ik blijkbaar eerst naar Nederland reizen om een nieuwe rekening te openen want aanzoek doen vanuit Zuif Afrika gaat niet…je moet in perzoon bij de bank in Nederland aanzoek doen. Dus dat ga ik niet doen want een retoertje Nederland heb ik geen geld voor.

  Antwoord
 14. Mooi, ik heb het gelukkig nog steeds kunnen voorkomen dat ING mijn rekening kon opheffen omdat mijn zus gemachtigde is in Nederland. Al die problemen die we als Nederlanders buiten Nederland tegenkomen… pff 2de rangs burgers zijn wij ,de 1,1 miljoen Nederlanders buiten lands grenzen. En tussen Europa en niet Europese landen zit ook al groot verschil. Daarom zijn stichtingen als VBNGB en SNBN[ Stichting Nederlanders Buiten Nederland] ook zo belangrijk.

  Antwoord
  • Ook nog: Stichting GOED, Grenzeloos Onder Een Dak. Te vinden op Facebook, in de groep NIHB, Nederlanders in het Buitenland, voor info en sociaal contact.

   Antwoord
 15. Geweldig wat een reacties op iets wat vandaag aan de dag toch helemaal geen probleem zou moeten en mogen zijn. De wereld is klein de EU nog kleiner. De banken moeten niet zeuren over die paar klanten ( t.o.v. hun totale klantenbestand) dat elders op de wereld woont. Als het gaat over de salarissen en bonussen van de (te)vele directeuren die een bank telt, vergelijkt de bank aldoor maar naar het buitenland waarmee hun salaris toch op dezelfde hoogte moet worden gebracht? Dan gelden geen grenzen! Leverden die heren en dames maar eens slechts 10% van hun salaris in en of schaften ze de bonuscultuur maar eens af, dan blijft er onder de streep nog meer winst over ondanks de mogelijke extra kosten die dan de buitenlandse klanten met zich mee zouden brengen.
  Je hoort er op dit moment weinig van, maar het zal ondanks de jaren van kritiek daarop zeker niet geëindigd zijn. Haal de kosten dus daar waar het met een enkele boeking ruimschoots gehaald kan worden.

  Antwoord
 16. Ik vraag mij af wat de status is van deze wet? Het was een voorstel en voor zover ik kan vinden, is het pas eind januari 2022 ingediend bij de Tweede Kamer. Of heb ik dat verkeerd?

  Antwoord
  • Deze is nog als vorostel in behandeling in de Tweede Kamer

   Antwoord
 17. En als het dan sover komt? wat dan? moet men dan naar Nederland reizen om een rekening te kunnen openen? of kan men het vanuit het buitenland doen? Ik had namelijk jaren lang een rekening bij ABN-AMRO en vertrok naar Zuid Afrika maar moest die anderhalf jaar geleden sluiten omdat ik dus nu in Zuid Afrika woon en de bank dacht dat ik mischien witwas praktijken zou be-oefenen…ik een 68 jarige die moet leven van een half AOW pensioentje van Euro 477 per maand netto. Ik verloor nu heel wat van mijn karig pensioentje aan onnodige bank kosten die ik nu moet betalen. Het was allemaal veel beter toen mijn AOW gewoon op mijn ABN -AMRO rekening werd gedeponeerd. Graag zou ik dat weer zo willen hebben maar ik heb geen geld om daarvoor nu naar Nederland te reizen om weer een nieuwe ABN-AMRO rekening te openen. Ik vind dat de banken die klanten zoals ik die ze hebben afgestoten nu gewoon weer de kans moeten geven om zonder om naar Nederland te moeten reizen onze bank rekeningen te herstellen.

  Antwoord
  • Het artikel op de genoemde website geeft wat inzicht maar geen duidelijk antwoord op de vraag of je voor het openen van zo’n rekening naar Nederland zou moeten reizen. Het ligt voor de hand dat het vanuit het buitenland geregeld kan worden, maar het is onduidelijk. Wel is er aandacht voor degenen waarvan de rekening is opgezegd. Een van de bijlagen geeft een aardig overzicht van het voorstel (https://www.internetconsultatie.nl/wbbnb/document/6801 ) en een copy/paste van een deel:
   “Om ervoor te zorgen dat Nederlanders wiens (basis)betaalrekening opgeheven is, weer toegang te krijgen tot een basisbetaalrekening is het nodig dat het recht hierop wordt erkend. Op dit moment is dat recht, op basis van Nederlands en Europees regelgeving, reeds beschikbaar voor iedere consument die rechtmatige in de Europese Unie verblijven. Dit recht dient dus uitgebreid te worden naar iedereen met de Nederlandse nationaliteit, ongeacht hun huidige verblijfplaats. Dit stelt Nederlanders, wiens (basis)betaalrekening in de afgelopen jaren is opgezegd in staat om, op basis van dit nieuw verworven recht, een basisbetaalrekening aan te vragen. Nederlanders het recht geven op een basisbetaalrekening, ook buiten de Europese Unie, is slechts een deel van de oplossing. Immers, er dient ook voor gezorgd te worden dat (aangevraagde) rekeningen van Nederlanders buiten de Europese Unie niet geweigerd dan wel eenzijdig opgezegd worden door banken. Zonder deze wijziging, ontstaat er een onuitvoerbare situatie, wegens een juridische tegenstrijdigheid, waarbij Nederlanders het recht hebben op een basisbetaalrekening buiten de Europese Unie maar banken het recht hebben om basisbetaalrekeningen eenzijdig op te zeggen wanneer iemand niet meer rechtmatig in de Europese Unie verblijft. Het moet dus ook niet zonder meer mogelijk zijn om basisbetaalrekeningen van Nederlanders buiten de Europese Unie op te zeggen.”
   Hoe dan ook, het laatste woord is er nog niet over gezegd en het goede nieuws is, dat er aan een oplossing wordt gewerkt.

   Antwoord
 18. Hebben ze ook vermeld in welk jaar dit gaat plaats vinden
  Ik heb een bank in Nl maar deze begint erg vervelend te doen .
  Graag zou ik ook over willen stappen.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met het plaatsen van een reactie accepteert u het privacybeleid.