Selecteer een pagina

Een Europees sociaalzekerheidsnummer

Vraag vanuit het Europees Parlement met verzoek om schriftelijk antwoord E-001132/2021

aan de Commissie

Artikel 138 van het Reglement

Cindy Franssen (PPE)

Betreft:        Europees socialezekerheidsnummer

Een Europees socialezekerheidsnummer zou een grote stap voorwaarts zijn in de Europese socialezekerheidscoördinatie en in de strijd tegen sociale dumping. Dit nummer moet leiden tot meer transparantie inzake de socialezekerheidsrechten van Europeanen die in andere lidstaten wonen en/of werken.

 1. Het project van een Europees socialezekerheidsnummer zit momenteel geblokkeerd. Wat zijn de obstakels in dit dossier?
 2. Kan de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) een coördinerende rol spelen en plant zij initiatieven in dit verband?
 3. Wordt de mogelijkheid onderzocht om al te starten met een kleinere groep van lidstaten die wel voorstander zijn van een Europees socialezekerheidsnummer?

5 Reacties

 1. Meer Europese privileges bij het hebben van een soc. zekerheidsnummer!!! zou een optie moeten zijn. Wie niet mee doet [profiteert ook niet.

  Antwoord
 2. Prima idee.
  En dan ook meteen een EU “DIGID” optuigen, dat scheelt weer een hoop internationale inlogggerijen met verschillende systemen, Userid-passwords enz.
  In 1 keer alles geregeld.
  EN :
  Kun je ook gelijk de “moeilijke” Poolse/Hongaarse regeringen mee onderdruk zetten, c.q. ongewenste mee-eters mee uitsluiten, dan wel zorgkosten gericht laten verzekeren in het werk-woonland en daar de kosten op verhalen die gemaakt zijn door “medische toeristen”.

  Antwoord
 3. Goed idee om buiten een landelijk (BSN) ook een Europees soc. zekerheidsnummer te hebben. Als dat kan leiden tot voorkomen van sociale dumping en of fraude op sociale uitkeringen of anderszins het misbruik goedkope arbeidskrachten (valse concurrentie) dan ben ik daar zeker een voorstander van.
  Blijft bovenal echter de privacy-veiligheid van het op te tuigen systeem.
  Hackers/criminelen liggen op de loer, zeker als hier in één systeem van vele Europeanen gegevens te vinden zijn. Ik lees helaas te weinig tot geheel niets van hackers die gepakt worden en voor de rest van hun leven achter de dikke deur verdwijnen. Dat vind ik namelijk de enige juiste plaats voor lieden die van dit soort systemen, ter eigen eer en glorie en het spekken van hun bankrekening, misbruik maken.

  Antwoord
 4. A.u.b. niet weer een nummer er bij. De banken hebben ook kans gezien internationale nummers te maken uit locale nummers, misschien … kan de overheid dat ook wel. Kleine ombouw bestaande IT systemen tegen weer een groot project bij de overheid ….

  Antwoord
 5. IT ombouw projecten :
  Niet door de overheid laten doen (eindloos praten, vergaderen, dwarsliggen, tegenwerken binnenskamerse jalouzie en competentie gevechten,) maar door een exerne professionele uitvoerder die er belang bij heeft een goed en sluitend product in 1 keer goed af te leveren.
  Daar zijn er maar weinig van.
  Die kosten veel geld maar leveren wel. En op tijd. In tegenstelling tot….enz.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met het plaatsen van een reactie accepteert u het privacybeleid.