Selecteer een pagina

Erfbelasting en onderscheid tussen juridisch en biologisch vaderschap

apr 7, 2021

ECLI:NL:RBGEL:2021:1347 Rechtbank Gelderland, 22-03-2021, AWB – 20 _ 967

Datum uitspraak: 22-03-2021 Datum publicatie: 06-04-2021 Rechtsgebieden: Belastingrecht Bijzondere kenmerken: Eerste aanleg – meervoudig Vindplaatsen: Viditax (FutD), 06-04-2021 Rechtspraak.nl
Inhoudsindicatie:
Kind erft van biologische vader, terwijl hij een andere juridische vader heeft. Geen recht op kindvrijstelling en tariefgroep 1 van de Successiewet. Artikel 2, derde lid, letter i van de AWR knoopt voor het begrip kind weliswaar aan bij bloedverwantschap, maar de rechtbank is van oordeel dat er geen aanleiding is om voor de toepassing van de belastingwet af te wijken van het juridisch vaderschap in de het Burgerlijk Wetboek. Dat betekent dat er geen familierechtelijke betrekking bestaat tussen het kind en erflater, ook al is er biologische verwantschap. De rechtbank oordeelt dat artikel 8 van het EVRM geen recht geeft om in de kwaliteit van kind te erven en dat het daarom ook geen recht geeft om in de kwaliteit van kind belast te worden voor de successiewet.

0 reacties