Selecteer een pagina

Jaarplan 2023 Belastingdienst

dec 16, 2022

https://www.rijksoverheid.nl/documenten/jaarplannen/2022/12/15/bijlage-1-jaarplan-belastingdienst-2023

Uit het Jaarplan 2023 van de Belastingdienst

Help de helper: ondersteuning van maatschappelijk dienstverleners
We werken waar mogelijk samen met publieke en private partijen die dichter bij burgers staan dan wij. We ondersteunen maatschappelijk dienstverleners en anderen die burgers helpen bij het regelen van hun belasting- en toeslagzaken. Deze aanpak staat bekend als ‘help de helper’. De ondersteuning bestaat uit: ƒ Een digitaal te raadplegen Kennisnetwerk, www.belastingdienst.nl/ kennisnetwerk, met onder meer een forum. In 2023 gaan we nog meer informatie bieden over betalen en invorderen, informatie voor nabestaanden en voor burgers die bijvoorbeeld in het buitenland wonen, maar in Nederland belasting betalen.
(..)
Aanpak van verhuld vermogen
We willen voorkomen dat burgers (en ook bedrijven) in de verleiding komen om inkomen en vermogen buiten het zicht van de Belastingdienst te houden, bijvoorbeeld door die in het buitenland onder te brengen. Daarom communiceren we gericht en informeren we belastingadviseurs over de consequenties van het verhullen van vermogen. We zoeken ook actief naar verhuld vermogen. Wanneer sprake is van belastingontduiking, wordt dat vermogen belast, eventueel in combinatie met een boete en/of rente, dan wel strafrechtelijke vervolging. De aanpak van verhuld vermogen heeft in 2022 vertraging opgelopen.14 Omdat deze aanpak een belangrijke pijler is van het toezicht en de fraudebestrijding, sturen we bij door te investeren in een consistente personele bezetting. De capaciteitsinzet voor verhuld vermogen wordt ten opzichte van de verwachte gerealiseerde inzet in 2022 van 140.000 uur uitgebreid tot 150.000 uur. De ambitie is om de capaciteit verder te verhogen in de loop van 2023 naar 160.000 uur. We zetten deze capaciteit onder andere in op onderzoek naar fenomenen en trends in verhuld vermogen.

1 Reactie

  1. Ah…het gaat de belastingdienst dus niet echt om burgers te helpen, maar om te waarschuwen dat er wel even afgetikt moet worden als je spaarcentjes hebt.
    Duidelijk bericht!

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met het plaatsen van een reactie accepteert u het privacybeleid.